Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Da li su vam poznati HIT principi ?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

HIT je kratica za High Intensity Training, dakle trening visokog intenziteta. Prvobitno se po ovoj filozofiji treninga treniralo cijelo tijelo unutar jednog treninga, ali je danas, nakon izmjena Mike Mentzera, u HIT ukomponiran i split (treniranje samo nekoliko mišićnih grupa (2-3) na jednom treningu).

Temeljne postavke HIT-a su da trening mora biti intenzivan, kratak i da se ne smije trenirati prečesto.

Što to u praksi znači ? Intenzivan trening – svaka serija se mora izvesti do otkaza. Kratak trening – ne bi smjeli trenirati dulje od jednog sata (optimalno 30-40 minuta). Ne prečesti trening – ne bi smjeli trenirati češće od tri puta tjedno ukoliko želite postići dobar napredak u snazi i masi.

To su glavne postavke, a ostale, gotovo isto tako važne slijede :

1. Koristite osnovne vježbe (čučanj, potisak s klupe, mrtvo dizanje, biceps pregibi, french press, potisak bučicama,...). Ove se vježbe smatraju najproduktivnijima što se snage i mase tiče, kako uključuju u rad i pomoćne mišiće koji služe stabilizaciji, a ne izoliraju stres samo na glavnim mišićima.

2. Ne radite mnogo serija. Ovo je jedna od najspornijih postavki HIT-a, zbog koje mnogo vježbača izbjegava ovaj tip treninga. Prema HIT-u, dostatno je raditi samo JEDNU tešku seriju po vježbi (naravno, ne računajući zagrijavanje koje je obavezno), ali ta serija mora biti izvedena do potpunog otkaza.

3. Važan je stalan napredak (bilo u kilaži, bilo u ponavljanjima). Ova postavka daje HIT-u posebnu draž. U svakoj teškoj seriji svake vježbe na svakom treningu morate biti bolji nego prošli put. Bilo to samo jedno ponavljanje, ili pak isti broj ponavljanja s većom kilažom.

4. Ne radite previše vježbi za pojedine dijelove tijela. Pet serija za velike mišićne grupe je dovoljno, 2-3 su dovoljne za manje grupe.

5. Svoj napredak usporavate prekomjernim treniranjem, do kojeg dolazi zbog prekratkog vremena kojeg dajte tijelu za oporavak. Nije dobro neki dio tijela trenirati češće od jednom tjedno, kako god ga trenirate.

Prečesto korištenje forsiranih ponavljanja, preveliki broj serija, loša prehrana i premalo sna vode ka prekomjernom treniranju.

Ovdje navedene postavke mogle bi izazvati podsmijeh kod nekih vježbača, jer im se ovakav minimalizirani trening može činiti nedostatnim za poticanje rasta. Međutim, po HIT-u, bitna je kvaliteta, a ne kvantiteta treninga. Mnogi treniraju po ovim principima i vrlo su zadovoljni postignutm napretkom.

Primjenom HIT principa ostvarili su puno bolje rezultate nego klasičnim metodama koje su prije koristili. Na vama je da odlučite što ćete i kako ćete raditi !

Objavljeno 13.10.2006.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!