Da li su vam poznati HIT principi ?
Vježbe

Da li su vam poznati HIT principi ?

HIT je kratica za High Intensity Training, dakle trening visokog intenziteta. Prvobitno se po ovoj filozofiji treninga treniralo cijelo tijelo unutar jednog treninga, ali je danas, nakon izmjena Mike Mentzera, u HIT ukomponiran i split (treniranje samo nekoliko mišićnih grupa (2-3) na jednom treningu).

Temeljne postavke HIT-a su da trening mora biti intenzivan, kratak i da se ne smije trenirati prečesto.

Što to u praksi znači ? Intenzivan trening – svaka serija se mora izvesti do otkaza. Kratak trening – ne bi smjeli trenirati dulje od jednog sata (optimalno 30-40 minuta). Ne prečesti trening – ne bi smjeli trenirati češće od tri puta tjedno ukoliko želite postići dobar napredak u snazi i masi.

To su glavne postavke, a ostale, gotovo isto tako važne slijede :

1. Koristite osnovne vježbe (čučanj, potisak s klupe, mrtvo dizanje, biceps pregibi, french press, potisak bučicama,...). Ove se vježbe smatraju najproduktivnijima što se snage i mase tiče, kako uključuju u rad i pomoćne mišiće koji služe stabilizaciji, a ne izoliraju stres samo na glavnim mišićima.

2. Ne radite mnogo serija. Ovo je jedna od najspornijih postavki HIT-a, zbog koje mnogo vježbača izbjegava ovaj tip treninga. Prema HIT-u, dostatno je raditi samo JEDNU tešku seriju po vježbi (naravno, ne računajući zagrijavanje koje je obavezno), ali ta serija mora biti izvedena do potpunog otkaza.

3. Važan je stalan napredak (bilo u kilaži, bilo u ponavljanjima). Ova postavka daje HIT-u posebnu draž. U svakoj teškoj seriji svake vježbe na svakom treningu morate biti bolji nego prošli put. Bilo to samo jedno ponavljanje, ili pak isti broj ponavljanja s većom kilažom.

4. Ne radite previše vježbi za pojedine dijelove tijela. Pet serija za velike mišićne grupe je dovoljno, 2-3 su dovoljne za manje grupe.

5. Svoj napredak usporavate prekomjernim treniranjem, do kojeg dolazi zbog prekratkog vremena kojeg dajte tijelu za oporavak. Nije dobro neki dio tijela trenirati češće od jednom tjedno, kako god ga trenirate.

Prečesto korištenje forsiranih ponavljanja, preveliki broj serija, loša prehrana i premalo sna vode ka prekomjernom treniranju.

Ovdje navedene postavke mogle bi izazvati podsmijeh kod nekih vježbača, jer im se ovakav minimalizirani trening može činiti nedostatnim za poticanje rasta. Međutim, po HIT-u, bitna je kvaliteta, a ne kvantiteta treninga. Mnogi treniraju po ovim principima i vrlo su zadovoljni postignutm napretkom.

Primjenom HIT principa ostvarili su puno bolje rezultate nego klasičnim metodama koje su prije koristili. Na vama je da odlučite što ćete i kako ćete raditi !

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
  • Redovito vježba tek 1% hrvatskih građana ! x 11
    Redovitim oblikom rekreacione vježbe redovito se bavi samo 50 000 ljudi u Hrvatskoj, u prosjeku vježbaju dva puta tjedno, a najupornije su žene u dobi od 35 do 45 godina. Ovaj poražavajući prosjek dal...
  • Od vježbanja stvorite naviku ! x 9
    Prvo ćemo navesti sve što ste već čuli : redovito vježbanje podiže vam razinu energije i ubrzava metabolizam, povećava snagu i fleksibilnost, smanjuje stres, podiže raspoloženje i pomaže vam nositi se...
  • Aktivni i zdravi i u srebrnim godinama x 7
    Je li moguće, kao s dobrim vinom, da s godinama budemo sve bolje ? U neku ruku da, i to održavajući zdravlje i tjelesnu aktivnost. Istraživanja pokazuju da osobe treće životne dobi koje ostaju tjelesn...
Na forumu ima 1 komentara na ovu temu
Forum
Svi komentari na temu: Da li su vam poznati HIT principi ?

Pa ja inače više ne prakticiram teretanau, vać su mi u programu treninti SEALA, uključuzkjući i mentalne treninge, što će reći ne treba mi nikakva napuhanost, a nije me briga niti za pločice već mi je bitna funkcionalnost eto tolko ka ja mislim, inače nisam ja tu da mislim. Pozzzzzzz Cobrinja
cobrinja
01.02.16. u 07:31
line
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 13.10.2006
Piše: