Akcija: do 40% popusta na odabrane trake za trčanje

Ispadanje kose i ćelavost: Koji su uzroci i može li se pravilnom prehranom riješiti problem gubitka kose?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

S problemom ispadanja kose susreću se mnogi muškarci i žene različite dobi i životnih navika. I bez obzira na različitost ozbiljnosti pojedinih stanja, kao i pojedinačnih uzroka i terapeutskih metoda svima je jedno zajedničko – gubitak kose u većoj ili manjoj mjeri negativno utječe na njihovo samopouzdanje i kvalitetu života.

Postoje mnogobrojne vrste ovog poremećaja, različitih uzroka i obilježja te načina prevencije i liječenja. Nasljedni faktor, hormonalna neravnoteža, disfunkcija rada štitnjače, različite infekcije, sistemske bolesti, traume i terapije lijekovima – sve to može utjecati na pojavu i razvoj problema gubitka kose. No, u nekim oblicima ovog specifičnog stanja ništa manje bitna nije i pravilna prehrana, kao i općeniti način života koji podržava dobro zdravlje.

Svi znamo koliko je bitno jesti svježu i cjelovitu hranu, bogatu nutrijentima i tvarima koje čuvaju naš imunitet i zdravlje. U slučaju pretjeranog ispadanja kose ta praksa može biti još i važnija jer nam tako tijelo signalizira da mu nedostaju hranjive tvari za normalno odvijanje svih ciklusa rasta i razvoja iste, a ponekad čak i to da pretjerujemo s njihovim unosom. Kad osvijestimo koje su to hranjive tvari moći ćemo lakše pročitati znakove tijela i djelovati sukladno istima, a naučit ćemo i više cijeniti vrijednost ostalih faktora zdravlja poput kvalitetnog sna i razvoja sposobnosti nošenja sa stresom. (dobrog stres menadžmenta)

Ispadanje kose kod muškaraca

Ako ste nakon razgovora sa stručnim osobama otklonili sumnje u neka ozbiljnija stanja te otkrili da su nutritivni deficiti uzrok problema ispadanja kose s kojim se borite ovo je članak koji bi vam mogao pomoći da obogatite svoju prehranu onim što vam nedostaje te tako povratite ravnotežu, a time i svoju prekrasnu, snažnu i sjajnu kosu.

Slijede najčešći nutritivni deficiti koji utječu na gubitak kose te načini s kojima biste ih mogli pobijediti.

Deficiti mikronutrijenata

Folikuli kose su izrazito metabolički aktivne stanice koje su radi svoje sposobnosti brzog dijeljenja izrazito osjetljive na nutritivne deficite, pogotovo deficite mikronutrijenata među kojima glavnu ulogu igraju željezo, vitamin D i cink, ali i ostali nutrijenti poput biotina, vitamina B12, folata, riboflavina čija povezanost s gubitkom kose nije jasno definirana u istraživanjima, ali je u nekima bila dovoljno prisutna da se na to obrati pažnja.

Deficit željeza najčešći je deficit u svijetu, a sudeći po mnogim studijama niska razina istog povezana je s gubitkom kose zbog čega možda nije za čuditi se raširenosti ovog problema među pripadnicima oba spola. Isto kao i kod vitamina D i cinka koji igraju bitnu ulogu u rastu kose, pravilnom funkcioniranju i oporavku njenih folikula, te kod kojeg je također utvrđena povezanost niske razine u krvi pojedinaca i različitih poremećaja gubitka kose.

Proteini i povrće na tanjuru

Možda bi stoga dobar prvi korak bio odraditi krvnu sliku te provjeriti imate li i vi koji od navedenih deficita te ako ih imate, posvetiti se nalaženju uzorka istih i njihovom rješavanju što uzevši u obzir važnost uloge mikronutrijenata neće biti korisno samo za zdravlje vaše kose već i za pravilno funkcioniranje i zdravlje cijelog tijela.

Restriktivne dijete

Rast kose energetski je zahtjevan proces zbog toga što folikuli vlasi trebaju konstantnu opskrbu energijom i nutrijentima kako bi pravilno funkcionirali, stoga ne čudi da pretjeran energetski deficit može utjecati na problem njenog ispadanja. Različite studije dokazale su povezanost dijeta s niskim unosom kalorija i gubitkom kose kod nekih pojedinaca, pogotovo kod ekstremnog gubljenja kilograma prilikom kojeg je unos kalorija i hranjivih tvari bio znatno reduciran i daleko ispod adekvatnog.

Dobra je vijest da se kod ovakvog tipa gubitka kose taj problem rješava vraćanjem u energetsku ravnotežu i obogaćivanjem prehrane potrebnim nutrijentima.

Ispadanje kose kod žena

Manjak proteina

Isto kao i kod energetskog deficita, i deficit proteina može negativno djelovati na cijeli ciklus rasta kose te time ubrzati i pojačati njeno ispadanje. Folikulima kose ne treba samo dovoljno energije kako bi mogli pravilno obavljati svoju funkciju već im zato treba i adekvatna količina aminokiselina, gradivnih blokova proteina što je još jedan razlog da svoju prehranu izgradimo oko bogatih izvora proteina te pritom ne zaboravimo i na adekvatan energetski unos.

Pretjerana suplementacija

Često se prilikom susretanja s ispadanjem kose ljudi okreću suplementaciji koja obećava rješenje ovog problema u kratkom roku. Najčešće se radi o formulacijama vitamina poput vitamina A i E, selena i biotina čiji deficit i je jednim dijelom povezan s gubitkom kose, no manje je poznato to da i suficit istih može izazvati jednaki problem. Naime, rijetki prije nego posegnu za suplementacijom potraže mišljenje stručne osobe pa tako počinju uzimati neki dodatak prehrani bez da se uopće nalaze u deficitu određenog mikronutrijenta te tako vrlo lako može doći do nakupljanja istih u tijelu – pogotovo vitamina A, E i selena i time uzrokovati ispadanje kose. Ne zavaravajte se stoga marketinškim trikovima i prije nego odlučite nabaviti neki suplement potražite savjet stručnjaka.

Ispadanje kose i stres

Ostali faktori

Možda se ne čini da manjak kvalitetnog sna, stres, pretjerani unos alkohola i pušenje imaju ikakve veze s problemom ispadanja kose, ali istraživanja su pokazala drukčije, barem su utvrdila povezanost između onih koji posjeduju ove rizične faktore s povećanim rizikom od razvoja različitih oblika ovog poremećaja.

To je dobra prilika da još jednom osvijestimo važnost uloge dobrog sna u promicanju zdravog života, kao i važnost prakticiranja raznih tehnika nošenja sa svakodnevnim stresovima. Stres se danas sve više dovodi u vezu s razvojem i progresijom određenih stanja stoga je važno imati to na umu i naučiti kontrolirati utjecaj istog u svrhu pozitivnijih misli i boljeg zdravlja.  

Zdrave životne navike

Zaključak

Iako postoje različiti oblici poremećaja ispadanja kose i na neke pravilna prehrana i općenito zdrav način života imaju malo ili nimalo utjecaja, postoje oni oblici na koje zaista možemo utjecati boljim životnim navikama poput adekvatnog unosa kalorija i proteina, mikronutrijenata ključnih za zdravlje kose, adekvatnom i ciljanom suplementacijom te kvalitetnim snom i dobrom sposobnošću borbe sa stresnom svakodnevicom.

Ako se borite s problemom ispadanja kose i otklonili ste sve sumnje u neki ozbiljniji problem te definirali postojeće deficite pokušajte s nekim od ovih rješenja. Možda vas do sjajne i guste kose dijeli samo koja kalorija više.

Objavljeno 15.03.2023.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!