Akcija: do 40% popusta na odabrane trake za trčanje

Do zdravijeg života u 5 minuta - usvojite male dnevne akcije za lakše usvajanje pravilnih životnih navika

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Put prema zdravom načinu života često je prikazan kao dugi proces pun kompleksnih zadaća koje treba ispuniti, a što mnoge udaljava i od samog pokušaja da njime krenu. Zato ni ne čudi da uvijek čekamo neki ponedjeljak ili prvi dan nove godine da napravimo taj veliki prvi korak prema našem cilju, korak za kojeg često mislimo da nam mora cijeli život okrenuti naopačke da bi bio uspješan.

No što ako već danas možemo poduzeti samo jednu malu akciju kojom ćemo naš cilj učiniti bližim i realnijim? Što ako ne mora sve biti tako kompleksno i izazovno da bi bilo uspješno?

Što ako nam je dovoljno samo 5 minuta da bi deklarirali svoju namjeru za promjenom - da živimo svjesnije, kvalitetnije i zdravije - bismo li tada bili spremniji krenuti na put zdravijih životnih navika?

U nastavku vas upoznajem s nekoliko primjera takvih praksi, odnosno malih dnevnih akcija koje će vas njihovim svakodnevnim ponavljanjem polako uvoditi u svijet boljih navika te istovremeno kontinuirano ohrabrivati i motivirati da u njemu ostanete.

Koja je uloga 5-minutnih akcija?

Već smo dugi niz godina bolno svjesni sve većeg porasta stope pretilosti na svjetskoj razini. Unatoč naporima stručnjaka i svim mogućnostima kojima smo danas okruženi, mnogi ljudi osjećaju se zaglavljenima u svojim nezdravim navikama, negativnim obrascima ponašanja, obeshrabrujućem i demotivirajućem razmišljanju ili su jednostavno toliko opterećeni mnoštvom različitih i često kontradiktornih opcija i informacija u kojem smjeru bi se trebali pokrenuti da na kraju ostanu stajati na mjestu.

Vrijednost poduzimanja akcije, pa čak i one najmanje moguće, najbolje se očituje u takvim trenucima s obzirom na to da nam jedna jednostavna radnja pomaže izaći iz te zaglavljenosti i osjećaja stagnacije, dati nam motivaciju da se pokrenemo u smjeru cilja da se osjećamo bolje. S obzirom na užurbani tempo života, možda je sat vremena u danu za neke veliki izazov, no zbilja nitko od nas ne može reći da mu nedostaje slobodnih 5 minuta za ulog u boljeg sebe.

Iako često vjerujemo suprotno, upravo je akcija ta koja pokreće motivaciju. Jednostavna čvrsta odluka ispred koje stoji još čvršća namjera da ćemo učiniti nešto dobro za sebe, pa makar to trajalo i 5 minuta. Jer tih 5 minuta nerijetko postane i 15, a da to ni ne primijetimo - baš to je moć akcije u buđenju čiste motivacije. Pitate se može li to nešto trajati i kraće - 2 minute, minutu ili pak 10 sekundi?

Zapitajte se, koliko vremena vam je potrebno da popijete čašu svježe vode? Odgovor znate, a upravo ste dobili i primjer svoje prve dnevne akcije. Ako mislite da ne pomaže, samo pokušajte!

15 ideja za akcije od 5 minuta

1. Uzmite svoju dnevnu dozu vitamina

To može biti i dnevna doza minerala, multivitamina, vlakana, aminokiselina ili bilo kojeg drugog dodatka prehrani koji će doprinijeti vašoj kvaliteti života. Iako izgleda kao zanemariva, upravo ova akcija koja traje i manje od 5 minuta može na početku usvajanja zdravih navika udariti snažan temelj boljeg zdravlja, učiniti nas energičnijima, a time i motiviranijima i raspoloženijima za promjene. A to je već samo po sebi mnogo, zar ne?

Multivitamini

2. Idite spavati 5 minuta ranije

Mnogi od nas imaju problema s manjkom sna, najčešće radi loše navike odgađanja odlaska na spavanje radi nekih aktivnosti koje nas u to kasno doba ne služe. Teško je mijenjati navike, zato počnite s odvajanjem samo 5 minuta da se ranije pokrenete i spremite za počinak. Čini se kratko, ali moglo bi vam se toliko svidjeti da si poželite postaviti izazov od 10 minuta.

3. Meditirajte 5 minuta

Svima nam treba period od malo mira u danu, prilika za suočavanje s vlastitim mislima. Problem je samo da od silnih obaveza nerijetko za to nemamo dovoljno vremena. Praksa od 5 minuta pomaže izbaviti nas iz tog osjećaja i otvoriti nam taj prostor u kojem dajemo pažnju isključivo sebi. Što god radili, možete se na kratko isključiti i samo uživati u sadašnjem trenutku. Vjerojatno ćete primijetiti da se toliko dobro osjećate i naći vremena za još malo.

Meditacija

4. Krenite u šetnju od 5 minuta

Ovako kratka šetnja neće vam potrošiti puno kalorija, ali će vam odluka da se aktivirate pokazati da vam je stalo do sebe i time vjerojatno motivirati da planiranu šetnju produžite koliko god možete.

5. Istegnite se ili izmasirajte rolerom

Možda niste raspoloženi za neku aktivnost, ali bi vam baš dobro došlo malo istezanja ili masiranja rolerom? Zašto ne, i to su prakse koje čine dio aktivnog života i koje nikako ne bi smjeli zaboraviti. Rastegnite prostirku i poklonite si
par minuta - tijelo će vam biti zahvalno, a vi ćete dobro iskoristiti svoje slobodno vrijeme.

6. Dogovorite termin kod fizioterapeuta ili nekog drugog terapeuta po potrebi

Ako nam tijelo nije u ravnoteži teško da ćemo se motivirati na aktivnosti dobre za nas i naše zdravlje. Odvojite stoga malo vremena da dogovorite susret s terapeutom koji će otkloniti vaše boljke i uputiti vas u ono što bi za vaše tijelo bilo najbolje.

7. Napravite par serija čučnjeva, iskoraka ili sklekova

Sve ili ništa princip u fitnessu rijetko je koga doveo do uspjeha. Ako smatrate da nemate sat ili dva slobodnog vremena da ih svakodnevno posvetite nekoj aktivnosti pa prema tome od iste potpuno odustanete, zapitajte se kako vas služi takvo razmišljanje. I umjesto ništa pokušajte napraviti barem nešto - kako vam zvuči 2 serije bodyweight čučnjeva dok traju reklame usred vašeg omiljenog filma?

Čučnjevi kod kuće

8. Pripremite ukusnu salatu

Ako ste redoviti pratioc ovog portala sigurno već imate podugačku listu zdravih obroka koje možete pripremiti u par minuta. A različite salate vjerojatno se nalaze na vrhu te liste, i to s potpunim pravom, radi svoje jednostavnosti i praktičnosti.

Sljedeći put kada budete birali hoćete li pogledati par novih objava na svojoj omiljenoj društvenoj mreži ili ćete tih 5 minuta posvetiti pripremi ukusne, hrskave salate pripazite što ćete odabrati - samo nemojte poslije reći da niste imali vremena!

9. Nazovite prijateljicu/prijatelja i dogovorite se za šetnju

Da, i to je primjer dobre akcije! Umjesto da se žalite kako vam za aktivnosti uvijek nedostaje vremena, podignite slušalicu i dogovorite šetnju. Čak i ako se ne možete pohvaliti prevelikom motivacijom mogli biste se iznenaditi
koliko će vas brzo ponijeti dobar osjećaj. Zapamtite ga za sljedeći put!

Šetnja s prijateljima

10. Ispunite jednu stranicu dnevnika svojim emocijama

Vođenje dnevnika raspoloženja nije ništa manje vrijedno i važno od vođenja dnevnika prehrane i treninga. Često nismo svjesni kakve sve emocije nosimo zakopane u sebi, a još manje smo svjesni utjecaja tih emocija na nas, pogotovo kada se radi o izboru hrane. Stoga odvojite 5 minuta za ovu praksu, mogla bi vam koristiti i više od svih navedenih ako vam ukaže na životna područja u kojima biste trebali potražiti pomoć ili samo zatražiti ono što zaslužujete.

11. Pripremite torbu za jutarnji trening

Ima nešto u tom ritualu pripreme noć unaprijed,  u osjećaju kada se probudimo sretni da nam je sve spremno i da samo moramo krenuti. Kao da smo pola posla već odradili i sada ga samo trebamo zaključiti samim odlaskom. Nije li tako? Ako još niste upoznali taj osjećaj sad je najbolje vrijeme za to.

Priprema gym torbe

12. U kalendaru označite dane za nabavku hrane

Da biste bili u mogućnosti pripremiti obroke koje ste isplanirali morate pri ruci imati odgovarajuće namirnice, a kako biste ih imali morate ih kupiti što će vam ići puno lakše ako za tu kupnju, odnosno nabavku hrane, odvojite konkretan dan i vrijeme.

Stoga, ako vam se na neki konkretan dan ništa drugo ne da, odvojite bar par minuta da pogledate u kalendar, procijenite svoje slobodno vrijeme u narednom tjednu i organizirate si dane kada ćete otići u nabavku hrane koja vam treba. Ako mislite da time niste puno napravili, varate se - ovo je praksa i vještina koja je temelj za sve ostale.

13. Napravite tjedni plan aktivnosti

Isto kao i kod nabavke hrane, kalendar možete iskoristiti i za planiranje treninga tako da u istom označite dane u kojima ćete određeni dio vremena moći posvetiti nekom obliku aktivnosti. Izgubit ćete niti 5 minuta, a zauzvrat
dobiti jasnoću i brdo motivacije da se ozbiljno posvetite svom planu.

14. Zapišite 3-5 svojih vrlina

Ako ste se sad malo zabrinuli jer je jedino čega se možete sjetiti debeli popis vaših mana, razmislite o tome koliko ste toga dobroga o sebi zaboravili samo zato što se bavite onim suprotnim? Vratite se na stranice svog dnevnika i malo se pohvalite - sigurno si imate puno toga lijepo za reći, a i sigurno to zaslužujete. 

Tek tada, tako oboružani ljubavlju prema svojim vrlinama, možete se prisjetiti i svojih mana i poraditi na tome da ih bude što manje.

15. Ujutro se ustanite 5 minuta ranije kako bi pripremili zdravi doručak

5 minuta ranijeg dizanja zvuči neizmjerno malo, ali može značiti razliku između opuštenog izlaska iz kuće i krajnje nervoze. A ako znamo koliko je dobro s dobrim emocijama (i s dobrim doručkom) započeti dan, onda će nam to mnogo značiti - toliko mnogo da ćete potaknuti tim dobrim osjećajem odlučiti dan započeti još ranije.

Jutarnja rutina - kava i doručak

Zaključak

Možda ste čitajući neke primjere malih dnevnih akcija pomislili da 5 minuta ne može nikako biti dovoljno da izazove neku promjenu, no imajte na umu ono već prije rečeno - 5 minuta otvara prostor za akciju čak i onima koji tvrde da uistinu nemaju vremena za dodatne aktivnosti u danu. Uz to, to kratko vrijeme često ima naviku razvući se na duže pa biste se tako uskoro mogli naći u situaciji da idete spavati i pola sata ranije, šetate i meditirate po 20-30 minuta, a ujutro se jedva čekate ustati iz kreveta, sve samo zato što ste na početku napravili jedan sitan korak za kojeg ste imali dovoljno vremena, mogućnosti i volje.

Na kraju, zdrav život nije skup nekih kompleksnih zadataka i kojekakvih izazova već življenje niza svakodnevnih temeljnih i jednostavnih praksi prilagođenih našem životnom stilu i ciljevima.

Stoga, iako se gore navedene dnevne akcije mogu učiniti prejednostavnima upravo je u toj jednostavnosti moć da nas održi na putu boljih navika. Ako i dalje u to sumnjate, isprobajte barem polovicu ideja s ove liste - i budite uporni u ponavljanju istih!

Objavljeno 02.11.2022.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!