5 zimskih jela za podizanje imuniteta

Image

Pitate se što kuhati i što jesti ove jeseni, prije duge hladne zime, kako bi ojačali imunitet i izbjegli virozice i prehlade kao posljedicu promjene vremena?

Donosimo vam 5 prijedloga jela i recepte kako ih spraviti za barem pet dana u tjednu. Slijedite naše recepte, kroz mjesec dana vaš će imunitet biti dvostruko jači.

Neki od najvažnijih savjeta koji nam može dati makrobiotička kuhinja oni su o konzumiranju sezonskog voća i povrća kao primarnih namirnica koje nas snabdijevaju svim onim nutricionističkim vrijednostima koje su nam potrebne u tekućoj sezoni. Kako bismo se lakše prilagodili potrebno je jesti jaču, konkretniju hranu (što ne znači da se bacimo na pečeno carsko meso) crvene, narančaste, smeđe i žute boje (primjetit ćete da je ujesen i priroda u tim bojama). Naročito je bitno da zastupimo korjenasto povrće, ukiseljenu hranu, žitarice, mahunarke, bundeve; kelj, kupus i repa. Sva ova hrana sadrži prirodne konzervanse koji čine da duže traju te ih se može pohraniti i konzumirati tokom cijele zime.


JUHE

Najbolju juhu napravit ćete ako je prilagodite glavnom jelu. Ukoliko je glavno jelo jako i bogato te sadrži više jela ručak započnite laganom, bistrom juhom. Ako je vaše glavno jelo lagano, pripremite gustu krem juhu. Kad pripremate više vrsta povrća u glavnom jelu, juhu napravite samo od jednog, a ukoliko juhu kuhate sa visokoproteinskim povrćem, izbjegnite ih u glavnom jelu.

Juha od bundeve

Potrebno vam je:

  • 1 srednje velika bundeva
  • 1l vode
  • 1/2 žlice morske soli
  • 1 jušna žlica maslinovog ulja
  • Glavica kapule
  • 2 žlice nasjeckanog peršina

Bundevu kuhajte u vodi 45 minuta. Narežite kapulu na sitne kockice i ispirjajte na žlici maslinovog ulja, dodajte sol te bundevu koju ste, nakon kuhanja izmiksali. Razrijedite s vodom do one gustoće juhe koja vam najviše odgovara. Kuhajte 15 minuta na srednje jakoj vatri i kada je gotovo pospite nasjeckanim peršinom.

Juha od crvene leće

Potrebno vam je:

  • 2 srednje velika krumpira
  • 2 mrkve
  • 1 čaša od jogurta leće
  • sol

Krumpir i mrkvu narežite na kockice i kuhajte prekriveno vodom. Kada krumpir i mrkva omekšaju dodajte leću i kuhajte dok ne omekša. Dodajte žlicu margarina i sve izmiksajte sa vodom u kojoj se kuhalo. Dodajte sol, majčinu dušicu i poslužite.

Juha od celera

Potrebno vam je:

  • 1 l vode
  • 1/3 šalice brašna od smeđe riže
  • 2 šalice celera narezanog na kocke
  • soja sos
  • 1 šalica kapule narezane na kockice
  • narezani mladi luk
  • 1 čajna žlica morske soli

Stavite celer, luk i vodu u lonac, dodajte sol i zagrijte do vrenja. Kada zavrije, smanjite vatru i kuhajte 15-20 minuta. Pomiješajte brašno s malom količinom vode i miješajte da ne bude grudica te dodajte u juhu neprestano miješajući da ne bude grudica. Dodajte soja sos i poslužite s mladim lukom.

Riblja juha

Potrebno vam je:

  • 1 škarpina
  • 5 zrna češnjaka
  • 1 list
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 3 škampa
  • žlica soli
  • 1 mrkva
  • 2 žlice nasjeckanog svježeg peršina
  • 1 krumpir
  • 2 žlice octa
  • Papar

Očistite ribu i škampe te stavite kuhati sa mrkvom i krumpirom nasjeckanim na kockice. Dodajte češnjak u zrnu, sol, papar i maslinovo ulje. Kuhajte pola sata na umjerenoj vatri. Pet minuta prije kraja dodajte ocat i pospite peršinom.

Maneštra od povrća

Potrebno vam je:

  • 1 kapula
  • sol
  • 1 mrkva
  • maslinovo ulje
  • 1 krumpir
  • peršin
  • 25 dkg mahuna
  • papar
  • Mala glavica karfiola

Ispirjajte kapulu na maslinovom ulju, dodajte sol i mrkvu nasjeckanu na ploškice. Kada smjesa porumeni dodajte nasjeckani krumpir, mahune i karfiol. Dolijte vode i nakon što zavri, kuhajte na srednje jakoj vatri. Dodajte papar i peršin par minuta prije kraja.

GLAVNO JELO

Kiseli kupus, grah i palenta

Kiseli kupus kuhajte u zdjeli vode povremeno miješajući. Kada ostane prst vode u zdjeli, dodajte 4-5 zrna češnjaka, polijte žlicom ulja i dodajte 20 dkg graha. Posolite, popaprite i poslužite s prethodno skuhanom palentom.

Šnicle u umaku od mahuna

Mahune prokuhajte u kipućoj vodi 15-ak minuta. Na žlici suncokretovog, sojinog ili kukuruznog ulja propirjajte 3 zrna češnjaka, prethodno sitno nasjeckana. Dodajte mahune, sol i zalijevajte sa umakom od pečenog mesa.

Teleće šnicle stavite pržiti paralelno kad stavite pirjati mahune i zalijevajte vodom. Pored mesa, u tavu, stavite 2-3 zrna češnjaka u ljusci. Začinite izmrvljenom kaduljom. Uz ovo jelo, poslužite salatu od krumpira.

Kupus na žlicu

Narežite mrkvu i krumpir na kockice, bacite ih na propirjanu kapulu i kuhajte 15-ak minuta uz povremeno miješanje. Dodajte kupus narezan na krpice, dodajte prst vode iznad sastojaka, sol, papar i crvenu papriku. U ovo jelo ubacite komade različitih vrsta mesa narezanog na sitne kockice koje će nadopuniti okus jela. Kuhajte dok kupus i meso ne budu kuhani.

Lignje i krumpir

Krumpir narežite na ploške i posložite u pleh na maslinovo ulje. Stavite peći na 200*C dok ne omekša. Dodajte očišćene lignje, 2-3 zrna češnjaka. Pet minuta do kraja pospite peršinom i polijte s 3 žlice vina.

Maneštra od grahorica

Stavite kuhati grah, slanutak i bob u zdjelu i prekrijte vodom. Kada voda zavri, procijedite, sadržaj vratite u zdjelu i dolijte novu vodu. Kuhajte barem 2,5 sata. Dodajte leću, kapulu, crvenu papriku, sol, papar i 2 žlice biljnog ulja te kuhajte još pola sata.

Vodite računa da uzmete dovoljno vremena za kuhanje ovog jela, stoga vam savjetujemo da ga kuhate za vikend, a konzumirati ga možete i dva dana u tjednu. Možete ga i smrznuti te konzumirati kad poželite.

Ovo su prijedlozi odličnih jesensko-zimskih jela koja se uglavnom jedu na žlicu, niskokalorični su, a svi nutrijenti, osim u povrću ostaju u vodi u kojoj se jelo kuhalo te se na taj način ništa ne gubi. Osim u konzumiranju jela želimo vam uživanje i u pripremi. Dobar tek!

Objavljeno 27.11.2008.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Dojam sadržaja
4
1
Podijeli s prijateljima!