Akcija: do 40% popusta na odabrane trake za trčanje

Kako prestati pušiti u 7 koraka?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Početak godine je vrijeme početaka, oslobađanja od svih „prosinačkih“ tereta poput suvišnih kilograma, slabijeg bavljenja fizičkom aktivnošću, konzumacije nezdrave hrane, a time i toksina, ali i nekih drugih navika kojih ste se odavno htjeli riješiti, ali niste bili sigurni kada i kako.

Jedna od takvih izrazito štetnih navika je i pušenje. Svakim udisajem cigaretnog dima unosite preko 4000 različitih kemijskih spojeva koji nastaju izgaranjem, uništavajući time stanice svojeg organizma.

Svi ti toksični spojevi uništavaju antioksidante u organizmu koji ne mogu štititi imunitet te se tako kroničnim zaraznim i bakterijskim infekcijama u početku narušava zdravlje. U kasnijim stadijima, dugotrajnom konzumacijom duhanskog dima, dolazi do kancerogenih promjena na stanicama, ali i do stvaranja taloga na krvnim žilama koji onemogućavaju prolaz krvi u mozak te na nastajanje krvnih ugrušaka koje u potpunosti začepe krvne žile pa dolazi do infarkta miokarda.

Znanstveno je dokazana činjenica kako čak i ako ste prestali pušiti imate veće šanse za obolijevanje od ovih bolesti od nepušača, ali i veće šanse da ih ne dobijete od osoba koje ne prestaju pušiti.

pusenje

U sedam koraka vam donosimo neka spasonosna rješenja iz iskustva bivših pušača, koji vam mogu pomoći da lakše prestanete pušiti i tako sačuvate svoj život!

7 bitnih koraka

1. Donesite odluku!

Jedna od najtežih odluka pušačima je baciti cigaretu. U današnje vrijeme ljudi se nažalost, čak više zbog financijske situacije umjesto zdravstvene odlučuju na prestanak pušenja. Možete sebe zamisliti kao nepušača; osobu koja se bavi fizičkim aktivnostima umjesto pušenja.

Steknite niz novih navika koje ćete upražnjavati tokom dana koje će vam zamijeniti cigaretu. Uvedite rutinu trčanja navečer ili ujutro, prije odlaska na posao; dok vaši kolege gube dio radnog vremena na cigarete vi isto provedite istežući se. Važno je samo krenuti!

2. Cilj

Postavite si kratkoročne ciljeve. Pokušajte s prestankom na mjesec dana. Nemojte razmišljati kako više nikad nećete pušiti, ukoliko ste strastveni pušač i jako volite cigaretu. Kratkoročni ciljevi pomažu da ostanete fokusirani na ono što pokušavate postići, a kad jednom dosegnete taj cilj, zadajte si novi.

Nakon nekoliko mjeseca nepušenja, biti će vam žao prekidati dobar niz, biti ćete ponosni na sebe i poželit ćete nastaviti dalje!

orasasti

3. Doskočite zamkama

Cigarete za vrijeme vožnje ili dok stojite u gužvi, neke su od najtežih za izbjegavanje. Nabavite si orašasto voće koje ćete uvijek imati uz sebe za kritične situacije. Odlučite se za pistaccio, lješnjake i kestene jer su najmanje kalorični i kad vas uhvati kriza – grickajte! Ritualne cigarete najčešće su razlog zbog kojih pušači puše i njih se naročito teško riješiti.

Umjesto rituala pušenja, nađite novi. Nakon ručka prošetajte, ujutro nakon doručka čitajte ili spavajte 20 minuta duže, istuširajte se i odjurite na posao iz jednostavnog razloga – nedostatak vremena za pušenje.

4. Organizacija

Ukoliko pušite kutiju cigareta dnevno, a cigareta gori prosječno sedam minuta, imate viška 2 sata i 20 minuta. Organizirajte si dnevni raspored tako da izgubite taj višak vremena. Upišite neki novi hobi, novu fizičku aktivnost. Važno je da je nova aktivnost, kako biste staru naviku zamijenili novom.

5. Psihički efekt

Nije lako riješiti se jedne od najvećih i najdostupnijih ovisnosti – ne budite prestrogi prema sebi i očekivati kako ćete se super osjećati, bar ne u prvo vrijeme. Ukoliko ne povećate fizičke aktivnosti, nećete imati gdje izbaciti iz sebe negativne emocije, zato je tjelovježba odlična.

Dozvolite si sve osjećaje koje imate, shvatite da radite na bitnoj stvari za svoju budućnost. Nervozu ublažite čajevima za smirenje, nikotinskim flasterima, jogom, šalicom toplog mlijeka ili čašom crnog vina prije spavanja. Važno je i da se nagradite.

Možete svakodnevno novac koji biste potrošili na cigarete, spremati u kasicu i na kraju mjeseca nešto kupiti za svotu koju ste uštedjeli. Kada vidite kolike se sve vrijedne stvari mogu kupiti, umjesto da odu u dim, biti će vam lakše ostati fokusiranima.

pusenje

6. Kafići

Izbjegavajte odlaske u kafiće, bar u prvo vrijeme nakon prestanka pušenja. Mislimo na kafiće predviđene za pušače. Ne kaže se uzalud – „prilika čini lopova“ – u društvu pušača i na mjestima s ustaljenim obrascem ponašanja, biti će vam teško riješiti se pušenja. Osim toga, previše slobodnog vremena prije će vas dovesti u napast da ponovno zapalite cigaretu.

7. Način života

Puno će vam pomoći ukoliko promijenite način života – kao što smo već napisali, proljeće je izvrsno vrijeme za novi početak. Počnite se zdravije hraniti, naučite nove recepte s organskim namirnicama, više vremena provodite u prirodi i meditirajući.

Odaberite fizičku aktivnost koja vam je dostupna – blizu radnog mjesta ili mjesta prebivališta, kako vas dug put i previše utrošenog vremena ne bi demotivirao i koja vam se sviđa, a nikad se njome niste imali prilike baviti. Zaokupljanjem nečim novim i zanimljivim olakšat će vam prebacivanje fokusa s cigareta.

Objavljeno 01.03.2023.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!