Akcija: do 40% popusta na odabrane kardio sprave

Kako pronaći vremena za zdrav život - 7 koraka koji će vam pomoći u postizanju tog cilja

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Kako se osjećate kada vam netko kaže da je vaše „kukanje“ o tome kako nemate vremena za trening i usvajanje zdravijih navika samo još jedan izlizani izgovor? Ne tako dobro, priznajte. Vi ste zaista uvjereni da dnevni raspored s kojim se svakodnevno suočavate ne dopušta niti minutu slobodnog vremena za nove aktivnosti, pa makar to bile one za koje dobro znate da su vam potrebne da biste se osjećali bolje.

U ovo moderno, ubrzano vrijeme nije teško pronaći pojedince koji se osjećaju krivima jer nemaju vremena za sebe i aktivnosti koje bi ih učinile zdravijima. Mnogima se čak i 10 minuta pripreme zdravog obroka ili 20 minuta brzinskog treninga čini nedostižnima jer u svakom danu ima nešto što im pažnju odnese na nešto što se u tom trenutku čini važnije.

Ako se prepoznajete u navedenom, nastavite čitati. Bez obzira na to koliko malo slobodnog vremena u danu imate, sedam efektivnih strategija u nastavku pomoći će vam da se izvučete iz ponora vječnog nedostatka istog i napokon počnete raditi nešto dobro za sebe.

Put u zdrav život

1. Definirajte svoje „zašto“

Na početku usvajanja dobrih navika, a pogotovo onda kada za njih imamo malo vremena, važno je definirati razlog, onaj glavni motiv zbog kojeg uopće krećemo u promjenu. To nije novost i mnogi od vas već odavno imaju na umu svoje dominantne motivatore, no ako čitate ovaj tekst u potrazi za novim rješenjem oni očito nisu dovoljno duboki i moćni da bi vas nadahnuli na akciju.

Zaigrajte stoga igru koju već možda i znate, ali je niste odlučili za ozbiljno odigrati ili ste već i zaboravili odgovor koji je iz iste proistekao – igru „5 zašto“ (a može biti i više od 5!) - pa se iskreno zapitajte sljedeće:

Što uistinu želite i zašto to želite? Želite li izgubiti više od 10 kilograma – zašto, da biste mogli nositi odjeću koja vam se sviđa? Zašto vam je to bitno, da li se bolje osjećate ako u odjeći bolje izgledate? Zašto vam je bitno da se osjećate bolje ako bolje izgledate, što će vam to omogućiti – možda vam dati više hrabrosti i samopouzdanja da više djelujete?

Postavljajte pitanje zašto sve dok ne dođete do one glavne emocije kojoj težite i dobro ju zapamtite. Baš će ona biti vaša nit vodilja koja će vam pomoći da u šumi dnevnih obaveza uspijete pronaći barem 15 slobodnih minuta i napraviti nešto u smjeru svog cilja.

Navike i promjene

2. Razjasnite si vlastite prioritete

Zamislite svoje vrijeme u danu kao staklenku koju možete napuniti ograničenom količinom vaših životnih prioriteta, a koji su predstavljeni velikim nezgrapnim kamenjima, elegantnim manjim oblutcima i sitnim pijeskom.

Što su vaša velika kamenja, što smatrate najbitnijim u svom životu? Je li to vrijeme provedeno s obitelji, posao kojim zarađujete za život, zdravlje za koje tvrdite da uvijek mora biti na prvom mjestu, dovoljna količina sna koja vam je potrebna da biste normalno funkcionirali?

A što je s vašim oblutcima – stvarima koji donose radost i užitak u vaš život – vašim hobijima, radom na izazovnim projektima, natjecateljskim težnjama koje imate? Svim onim aktivnostima koji vam kratkoročno ispunjavaju dušu, ali ste istovremeno svjesni da vam u ovom trenutku ne pomažu doći do zacrtanog cilja?

Na kraju, zapitajte se koliko mjesta u vašoj staklenki zauzima sitan pijesak – aktivnosti poput gledanja TV-a, igranja igrica, praćenje događanja na društvenim mrežama i sve tome slične aktivnosti koje vas zabavljaju i upuštaju, ali i oduzimaju puno vremena za ono što bi vam dugoročno bolje služilo?

Svačija staklenka izgledat će malo drukčije, no mnogi koji tvrde da nemaju vremena imaju nešto zajedničko – njihova staklenka prepuna je sitnog pijeska zbog kojeg sve ostalo, veliko i važno, više ne stane.

Koja su kamenja ostala izvan vaše staklenke samo zato što ste ju pretrpali pijeskom koji vas samo kratkoročno služi? Pronađite svoja vrijedna kamenja i krenite od njih, sve što ostane bit će samo bonus u danu ako vam za to ostane vremena.

Trening u prirodi

3. Vodite dnevnik provedenog vremena

Vaš dnevni raspored reflektira način na koji prioritizirate aktivnosti u svom životu zato je praćenje radnog dana vrijedna metoda kojom istražujete koliko su vaše dnevne aktivnosti zaista u skladu s vašim željama i ciljevima.

Odlučite se na par tjedana pratiti kako izgleda vaš svaki dan od jutra do večeri. Zapisujte što radite svaki sat ili dva nakon buđenja, a onda na kraju svakog dana dobro promotrite i razmislite koliko vaš raspored uistinu reflektira prioritete za koje toliko snažno tvrdite da ih ispunjavate. Budite iskreni prema sebi, ovo je vježba koja vam zaista može otvoriti oči i nadahnuti da se promijenite.

4. Postepeno povećavajte slobodno vrijeme za aktivnosti koje vam služe

Nakon što se odradili vježbu s dnevnikom trebalo bi vam biti jasnije na koje sve aktivnosti trošite svoje dragocjeno vrijeme i da li su te aktivnosti one kojima biste trebali težiti da bi ostvarili zadane ciljeve.

Kako biste počeli usklađivati svoj raspored s onime što želite postići, postepeno zamjenjujte aktivnosti niske vrijednosti s onima visoke vrijednosti, odnosno onima koji će vam omogućiti onaj dobar osjećaj da se krećete u smjeru kojeg želite.

Neka to bude za početak samo 15 minuta manje gledanja u TV ili „druženja“ po društvenim mrežama koje ćete zamijeniti za 15 minuta treninga ili pripreme zdravog obroka. Krenite malim koracima i uskoro, kad vas zavrti momentum dobrih navika, shvatit ćete da sve lakše odvajate vrijeme za ono što vam je bitno.

Trening kod kuće

5. Kreirajte sisteme koji će vam olakšati pridržavanje dobrih navika

Uz malo truda zaista oko sebe možete kreirati okruženje koje će vas nadahnjivati i koje će skratiti vrijeme koje vam je potrebno za ustrajanje u dobrim navikama.

Sljedeće jednostavne ideje će vam u tome pomoći:

  • reducirajte ili ako to možete iz kuhinje skroz eliminirajte hranu kojoj teško možete odoljeti
  • svježe, zdrave namirnice uvijek držite na oku, u prednjim dijelovima hladnjaka ili kuhinjskih ormarića tako da ne gubite vrijeme na njihovo traženje
  • usvojite dnevnu ili vikend rutinu pripreme obroka unaprijed
  • pomognite si dostavom zdravog obroka, one dane kada nemate volje isti pripremiti sami
  • uvijek imajte zaleđeno voće i povrće, za pripremu super shakeova i brzinskih laganih obroka
  • pridružite se teretani ili dvorani za vježbanje najbližoj svom domu i uvijek držite spremnu torbu za trening u autu
  • ako vježbate kod kuće sve rekvizite stavite na vidljivo mjesto kako bi vas svakodnevno podsjećali na planiranu aktivnost

Zdravi obrok

6. Uvrstite trening i pripremu zdravih obroka u svoj kalendar

Ako budete čekali da vam dođe neka luda želja i volja za treningom možda ju nikad ne dočekate, barem ne na samom početku usvajanja novog trening programa.

Umjesto toga zamislite svoju novu rutinu kao ozbiljan dogovor sa samim sobom, zapišite vrijeme sastanka u kalendar i u dogovoreno vrijeme se potpuno spremni pojavite tamo gdje ste zamislili. Da vas netko važan čeka bio bi sretan da ste došli na vrijeme – a tko je važniji od vas samih?

Odnos sa sobom najvažniji je odnos kojeg ćete ikada imati, a vaš uspjeh ovisi o tome koliko ćete ovakvih sastanaka uspjeti odraditi. Dođite u dogovoreno vrijeme, bit ćete si zahvalni kasnije.

7. Napravite tjednu analizu svojih (ne)uspjeha

Na kraju svakog tjedna zapitajte se – jesam li svoje slobodno vrijeme zaista posvetio/la podržavanju svog cilja, usvajanju boljih navika?

Ako shvatite da jeste, bravo! Čestitajte si, razmislite o tome što vas je najviše služilo putem i hrabro planirajte korak dalje. Što biste mogli napraviti sljedeći tjedan, od koje bi sljedeće svakodnevne aktivnosti mogli uzeti još 15 minuta i posvetiti ih nečem vrijednom?

Vježbanje uz TV

Ako shvatite da niste, ne krivite se. Zavirite u svoj dnevnik i zapitajte se na što ste potrošili svoje vrijeme – na aktivnosti niske vrijednosti, sitan pijesak ili velika kamenja? Ako je u pitanju sitan pijesak, npr. gledanje TV-a, možete li si nekako olakšati pa toj aktivnosti niske vrijednosti pridružiti nešto što vam više služi – recimo vožnju orbitreka, sobnog bicikla ili neke vježbice koje možete izvoditi dok gledate omiljeni film? Možete li možda potražiti stručnu podršku i pomoć oko organizacije vremena?

S druge strane, ako ste shvatili da ste zaista bili zauzeti aktivnostima visoke vrijednosti, svojim velikim kamenjima koji vam mnogo znače zapitajte se događa li se to prečesto? Ako ne, u redu je, nekad jednostavno treba prihvatiti činjenicu da ne možemo sve stići i krenuti ispočetka. Ako da, znači da imate prostora za napredak. Možete li bar dio svog posla prebaciti na nekog drugog? Ili možda kombinirati zdrave navike s poslom koji vam je teško izbjeći – možda prošetati na svježem zraku dok obavljate važan poslovni razgovor? Ili uključiti cijelu obitelj u pripremu zdravog obroka?

Zaključak

Poanta svega je ta da uvijek možemo naći barem minimum vremena za ono što nam je bitno. Definirajte svoje prioritete, svoja velika kamenja kojima ćete napuniti staklenku svog dnevnog rasporeda i krenite malim koracima – nekad je 15 minuta sve što vam treba da bi se okrenuli u pravom smjeru i njime nastavili ići sve većim koracima. Ako u tome budete ustrajni, vjerujte mi, ubrzo ćete to baš vi govoriti drugima.

Objavljeno 21.09.2022.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!