Policistični jajnici: Kako hranom popraviti simptome bolesti?
Zdravlje

Policistični jajnici: Kako hranom popraviti simptome bolesti?

Policistični jajnici su dijagnoza s kojom se danas bori velik broj žena, svih dobnih skupina. Ova bolest se dijagnosticira prema morfološkim karakteristikama jajnika, odnosno njihovom ultrazvučnom izgledu. Točnije, PCOS (PoliCystic Ovarial Syndrome) je sindrom ili skup simptoma čija je učestalost u žena fertilne dobi između šest i deset posto.

Policistične jajnike karakteriziraju kronične hiperandrogene anovulacije, tj. ciklusi su zbog viška testosterona bez ovulacije. Među simptomima policističnih jajnika najčešći su akne, pojačana dlakavost, opadanje kose, seboreja, neplodnost, neredovite menstruacije, češći ponavljani spontani pobačaji i pretilost, a svi su uzrokovani neravnotežom hormona i povišenim vrijednostima muških spolnih hormona.

Postavljanje dijagnoze

Dijagnoza sindroma policističnih jajnika može se postaviti ako su prisutne dvije osnovne odrednice:

 • tjelesni znakovi ili izmjeren višak androgenih hormona,
 • poremećaj ovulacije.

Androgene hormone luče nadbubrežne i spolne žlijezde, u žena jajnici. Testosteron je među njima najpoznatiji jer je odgovoran za razvoj i obilježja muškog spola. Stvaranje androgena je međutim i obvezatna prethodnica, korak u sintezi ženskih spolnih hormona estrogena. U žena se najveći dio androgenih hormona pretvara dalje u estrogene. Kada se ta ravnoteža poremeti, zbog prekomjernog lučenja androgena, zbog nedovoljnog pretvaranja androgena u estrogene ili zbog pretjerane osjetljivosti nekih žena na normalne razine androgena, dolazi do poremećaja viška androgena.

Kod žena s policističnim jajnicima nijedno od jajašca ne dozrije dovoljno i zato ne dolazi do ovulacije. Neka jajašca mogu se lako razviti u ciste, koje su, najčešće, bezopasne.

Posljedice policističnih jajnika

Uz estetske i reprodukcijske probleme, PCOS tijekom duljeg razdoblja uzrokuje povišen morbiditet, tj. oboljenja kao što su:

 • kasnija menopauza
 • disfunkcijska krvarenja
 • dva do tri puta češći spontani pobačaji
 • anemija
 • pretilost
 • abnormalnost lipida
 • češće kardiovaskularne bolesti
 • veća učestalost šećerne bolesti
 • povišen krvni tlak (hipertenzija)
 • povećan rizik za razvoj karcinoma (endometrija i jajnika)
 • češće histerektomije (odstranjenje maternice).

Abnormalnost u djelovanju inzulina  je jedan od osnovnih hormonskih i metaboličkih poremećaja u bolesnica s PCOS-om.

Hrana povezana s razvojem policističnih jajnika

Kad govorimo o hrani koja se direktno povezuje s razvojem policističnih jajnika onda su to – mliječni proizvodi. Točnije, postoji poveznica između uzimanja mliječnih proizvoda i policističnih jajnika iako nije utvrđen točan način na koji ova vrsta namirnica utječe na razvoj ove bolesti. Naime, postoji sumnja da se radi o punomasnim mliječnim proizvodima koji negativno utječu na zdravlje jajnika i razvoj PCOS-a. Osim toga, PCOS se povezuje s bisfenolom A, kemikalijom koja negativno utječe na hormonalni sustav, a koja se nalazi upravo o punomasnoj hrani, popis punomasnih mliječnih proizvoda.

Stoga, oboljelima od policističnih jajnika savjetuje se smanjenje unosa mliječnih namirnica poput jogurta, svježih sireva, vrhnja, sladoleda i punomasnih sireva te promatranje promjena i povlačenja simptoma policističnih jajnika. Umjesto potpunog izbacivanja mliječnih proizvoda moguć je prijelaz na malomasne i posne mliječne proizvode.

Ipak, valja istaći da u slučaju PCOS-a, problem nije u utjecaju masnih mliječnih proizvoda na razvoj cista, već u utjecaju na hormonalni status. Naime, punomasni proizvodi su bogati kalorijama, podižu razinu inzulina te sadrže veće količine estrogena i progesterona. Upravo te tri karakteristike hrane nisu poželjne u liječenju PCOS-a. Da bude jasno, ovdje se ne promovira izbjegavanje masnoća, već odabir onih zdravijih: kokosovog, maslinovog ulja, orašastih plodova, avokada i slično.

Stoga, neka vam glavni izvori mliječnih proizvoda budu:

A kravlje mlijeko zamijenite bademovim i zobenim, a vrhnje, kokosovim mlijekom i kremom.

Oboljelima od policističnih jajnika savjetuje se:

 • smanjenje unosa kalorija i gubljenje viška kilograma – oboljeli od PCOS-a često imaju problema s viškom kilograma i pretilošću koji su uzrok hormonalnih disbalansa.
 • unos mononezasićenih masnih kiselina – povećavaju osjetljivost na inzulin, smanjuju razinu kolesterola i smanjuju rizik od srčanih bolesti.
 • prednost hrani s niskim glikemijskim indeksom – treba joj duže vremena da se probavi pa izaziva manje promjene razine glukoze u krvi, smanjuju osjećaj gladi i kroz duži period ravnomjerno tijelo opskrbljuju energijom.
 • povećanje unosa vitamina B kompleksa – smanjuju simptome PCOS-a utječući na razine energije, normaliziraju razinu šećera u krvi te igraju ulogu u održavanju hormonalnog balansa.
 • dovoljan unos kalcija i vitamina D – utječu na razvoj jajne stanice i folikule u jajnicima te pozitivno utječu na smanjenje neplodnosti i povećavaju osjetljivost za inzulin.
 • unos hrane bogate cinkom, kromom i magnezijem – smanjuju razvoj akni i pretilosti, povećavaju osjetljivost na inzulin, održavaju normalne razine šećera u krvi, te održavaju kontrolu osjećaja gladi i razina masnoća u krvi.
Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
Na forumu ima 6 komentara na ovu temu
Forum
Svi komentari na temu: Policistični jajnici: Kako hranom popraviti simptome bolesti?

Uvijek se razočaram kad pročitam članak u kojem se savjetuje izbjegavanje mlijeka i mliječnih proizvoda. Svaki fizijatar savjetuje što veći unos kalcija do 30.-te godine života, pogotovo ženama koje su sklonije osteoporozi u kasnijoj životnoj dobi, a ta doza je 1000mg dnevno koje se rijetko tko drži...primjer je jedna čaša mlijeka ili jogurta od 300mg. pa s jedne strane zbog vježbanja i izgradnje mišića (ili u ovom slucaju PCOS-a) izbjegavaj kalorije i masti iz mliječnih proizvoda, a s druge strane znači izbjegavaj prirodni kalcij! baš me sve to zbunjuje nekad -.-
lintu78
22.11.15. u 22:22
line
lintu, toèno razumijem što misliš. ali nekad moraš iæi principom manje štete, ako je zaista mlijeko štetno za sindrom policistiènih jajnika, uvijek možeš èupati kalcij iz orašastih plodova, kelja i kojekakvog povræa, a i putem kvalitetnih suplemenata. ima isto tako jako puno cura koje boluju od PCOS-a pa su intolerantne na laktozu, imaju problema sa štitnjaèom ili ne apsorbiraju unijetu kolièinu kalcija iz hrane.....najèešæe jedan problem vuæe drugi pa je najpametnije sve umjereno i balansirano. prva stvar koju trebaš ako veæ nisi je kontrolirati tjelesnu težinu i naravno redovno vježbati, šeæer ti je u ovom sluèaju veæi problem nego mast. imam prijateljicu koja je od ranog puberteta saznala da ima PCOS i imala je 20-ak kilograma viška zbog raznih faktora i samo je krenula na dijetu, lagano izbacila junk i uvela više proteina u prehranu, vježbala je i skinula kile.....nema  PCOS veæ 5 godina u potpunosti nestao a ona ima menstruaciju na dan bez ikakvih umjetnih poticaæa progesterona i drugih lijekova.
israela
22.11.15. u 23:20
line
hvala na savjetima :) al sve to već radim...zato i jesam na ovakvom portalu :D vježbam ja 3-4 put tjedno, stvarno se zdravo hranim, znam napamet sve članke o zdravoj prehrani, 5 obroka dnevno, dorucak zobena kasa, UH vise u prvom dijelu dana (niski GI), prema kraju dana sto vise proteina, bijelo meso, povrće, posni sir, tuna, whey, sve je to sastavni dio moje svakodnevice. jedini šećer koji unesem je iz voća, znači cak nemam ni cheat day za kolace jer mi te gluposti ne trebaju. al upravo zbog prelaska na vjezbanje i zdravu prehranu sam izgubila dosta kilograma viska i dogodio se izostanak mjesecnice i od onda me dr. stavila na pilule -.- a sto se tice kalcija, sumnjam da se na dozu od 1000mg dnevno moze doc iz orasastih plodova, suncokreta ili srdela...imam fakat bademe, indijske oraščiće i sve zivo uvijek za sobom al kad ga mlijecni proizvodi imaju najvise... nisam intolerantna ni na laktozu a ona alpro biljna mlijeka nemaju Ca osim sojinog a soja je u 99% slucajeva GMO (citala na fitness.com.hr). moji PCOS su se javili zbog tog poremecaja u hormonima uslijed gubitka tezine al ovo s kalcijem sam morala iskomentirat jer, ponavljam, brdo ljudi koji se bave vjezbanjem i sl. su protivnici kravljeg mlijeka...i to mi je zao i glupo :/
lintu78
23.11.15. u 20:10
line
aha, razumijem. ja sam takoðer nakon gubitka više kilograma poremetila hormonalni sustav, bila mi je propisana provera za poticanje. ona se takoðer pripisuje za PCOS ali ne nužno. kod mene je bio potpuno drugi sluèaj i potpuno drugo rješenje je zapeèatilo ovaj problem XD dale tebi je baš dijagnosticiran PCOS ili piješ samo poticaæe hormona?
u svakom sluèaju, mlijeko i mlijeèni proizvodi su po svojoj prirodi i nutritivnoj vrijednosti itekako zdravi i poželjni pogotovo za nas žene i to sa hormonalnim disbalansom. upravo danas mi je moja ginekološka endokrinologica rekla da obavezno pijem dvije porcije mlijea/jogurta dnevno, doduše ja imam problema sa manjom estrogena pa moram raditi sve da saèuvam kosti i preventiram njihovo propadanje i funkciju krvnih žila. dakle najjaèi i najsigurniji izvori kalcija su definitivno mlijeèni proizvodi i nevidim razloga zašto bi ih i netko sa PCOS-om trebao izbjegavati. što se tièe aditiva i razrijeðivanja i kemijske obrade, u tom polju nismo sigurni bilo što da jedemo pa tako i nemoramo razbijati previše glavu sa time ako veæ nemamo moguænost cjedit vime svako jutro :D da pretpostavila sam da se baviš fitnessom i da paziš na stanje ali ja volim svejedno dati primjer te frendice da vide i druge cure koje možda pate od toga ili sliènih problema da se neki disbalansi zaista mogu rješiti prirodnim putem pa èak i ako su dugo trajali. samo se drži tog što si napisala i pitaj onda lijeènika za mlijeko, sigurna sam da æe ti reæi da ga trebaš redovno piti
israela
23.11.15. u 20:30
line
ma nisam nikad bila osoba koja ce sad otvorit frižider i nagnut mlijeko:D pila sam ga većinu života (mislim imam 23g) samo u kavi. al od kako mi je mami dijagnosticirana osteoporoza i član je udruge reuma i ide na ta predavanja, i kad mi je rekla da je preventiva do 30.te godine, kasnije je teže izbjeći sljabljenje kostiju, od onda smoothie radim s mlijekom a ne vodom, kao međuobrok uzmem probiotik s cimetom,jabukom,sjemenkama...oko mliječne masti se isto ne opterecujem puno, jogurt uzmem s 2.8 a mlijeko 1.5 al gledam da je mlijeko svjeze uvijek, pa radije i 3.2 nego trajno da konzumiram...a kontracepcijske pijem čisto iz razloga da mi se "regulira" ciklus jer nalaz ultrazvuka u 7mjesecu je pokazao da joooš dugo neću dobit mjesecnicu a tezinu sam izgubila od nove godine. sad sam vec 5-6 mjeseci sigurno na istoj težini,radim na izgradnji mišića i tako al ostajem pri mlijeku :D samo sam poludila neki dann na facebooku kad je jedna cura koja ima svoju stranicu o vjezbanju i prehrani napisala "nemojte si cure bez veze dodatno dodavat mast i kalorije u smoothie ili zobenu kašu,šta će vam mlijeko,zdrave masnoće imate u lanenim sjemenkama"... e curo i ja stavljam chia sjemenke svaki dan u obroke al ti ćeš imat osteporozu s 40 -.- uglavnom hvala israela na savjetima :))))
lintu78
24.11.15. u 08:51
line
o da, protumlijeène osobe æe imati osteoporozu osim ako dnevno ne iskonzumiraju bar 200 g chia sjemenki ;) ja imam poèetni stadij osteoporoze i isto tako se zalažem da bar 1 porcija mlijeènih proizvoda može itekako pridodati prevenciji osteoporoze. poboljšala sam gustoæu kostiju za 20% u dva mjeseca (od svog poèetnog stanja) pijuæi 2 porcije jogurta/mlijeka dnevno. cheers :D
israela
24.11.15. u 13:27
line
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 15.11.2015
Piše:
Zorana Jagodić