Akcija: do 40% popusta na odabrane kardio sprave

Policistični jajnici: Kako hranom popraviti simptome bolesti?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Policistični jajnici su dijagnoza s kojom se danas bori velik broj žena, svih dobnih skupina. Ova bolest se dijagnosticira prema morfološkim karakteristikama jajnika, odnosno njihovom ultrazvučnom izgledu. Točnije, PCOS (PoliCystic Ovarial Syndrome) je sindrom ili skup simptoma čija je učestalost u žena fertilne dobi između šest i deset posto.

Policistične jajnike karakteriziraju kronične hiperandrogene anovulacije, tj. ciklusi su zbog viška testosterona bez ovulacije. Među simptomima policističnih jajnika najčešći su akne, pojačana dlakavost, opadanje kose, seboreja, neplodnost, neredovite menstruacije, češći ponavljani spontani pobačaji i pretilost, a svi su uzrokovani neravnotežom hormona i povišenim vrijednostima muških spolnih hormona.

Postavljanje dijagnoze

Dijagnoza sindroma policističnih jajnika može se postaviti ako su prisutne dvije osnovne odrednice:

 • tjelesni znakovi ili izmjeren višak androgenih hormona,
 • poremećaj ovulacije.

Androgene hormone luče nadbubrežne i spolne žlijezde, u žena jajnici. Testosteron je među njima najpoznatiji jer je odgovoran za razvoj i obilježja muškog spola. Stvaranje androgena je međutim i obvezatna prethodnica, korak u sintezi ženskih spolnih hormona estrogena. U žena se najveći dio androgenih hormona pretvara dalje u estrogene. Kada se ta ravnoteža poremeti, zbog prekomjernog lučenja androgena, zbog nedovoljnog pretvaranja androgena u estrogene ili zbog pretjerane osjetljivosti nekih žena na normalne razine androgena, dolazi do poremećaja viška androgena.

Kod žena s policističnim jajnicima nijedno od jajašca ne dozrije dovoljno i zato ne dolazi do ovulacije. Neka jajašca mogu se lako razviti u ciste, koje su, najčešće, bezopasne.

Posljedice policističnih jajnika

Uz estetske i reprodukcijske probleme, PCOS tijekom duljeg razdoblja uzrokuje povišen morbiditet, tj. oboljenja kao što su:

 • kasnija menopauza
 • disfunkcijska krvarenja
 • dva do tri puta češći spontani pobačaji
 • anemija
 • pretilost
 • abnormalnost lipida
 • češće kardiovaskularne bolesti
 • veća učestalost šećerne bolesti
 • povišen krvni tlak (hipertenzija)
 • povećan rizik za razvoj karcinoma (endometrija i jajnika)
 • češće histerektomije (odstranjenje maternice).

Abnormalnost u djelovanju inzulina  je jedan od osnovnih hormonskih i metaboličkih poremećaja u bolesnica s PCOS-om.

Hrana povezana s razvojem policističnih jajnika

Kad govorimo o hrani koja se direktno povezuje s razvojem policističnih jajnika onda su to – mliječni proizvodi. Točnije, postoji poveznica između uzimanja mliječnih proizvoda i policističnih jajnika iako nije utvrđen točan način na koji ova vrsta namirnica utječe na razvoj ove bolesti. Naime, postoji sumnja da se radi o punomasnim mliječnim proizvodima koji negativno utječu na zdravlje jajnika i razvoj PCOS-a. Osim toga, PCOS se povezuje s bisfenolom A, kemikalijom koja negativno utječe na hormonalni sustav, a koja se nalazi upravo o punomasnoj hrani, popis punomasnih mliječnih proizvoda.

Stoga, oboljelima od policističnih jajnika savjetuje se smanjenje unosa mliječnih namirnica poput jogurta, svježih sireva, vrhnja, sladoleda i punomasnih sireva te promatranje promjena i povlačenja simptoma policističnih jajnika. Umjesto potpunog izbacivanja mliječnih proizvoda moguć je prijelaz na malomasne i posne mliječne proizvode.

Ipak, valja istaći da u slučaju PCOS-a, problem nije u utjecaju masnih mliječnih proizvoda na razvoj cista, već u utjecaju na hormonalni status. Naime, punomasni proizvodi su bogati kalorijama, podižu razinu inzulina te sadrže veće količine estrogena i progesterona. Upravo te tri karakteristike hrane nisu poželjne u liječenju PCOS-a. Da bude jasno, ovdje se ne promovira izbjegavanje masnoća, već odabir onih zdravijih: kokosovog, maslinovog ulja, orašastih plodova, avokada i slično.

Stoga, neka vam glavni izvori mliječnih proizvoda budu:

A kravlje mlijeko zamijenite bademovim i zobenim, a vrhnje, kokosovim mlijekom i kremom.

Oboljelima od policističnih jajnika savjetuje se:

 • smanjenje unosa kalorija i gubljenje viška kilograma – oboljeli od PCOS-a često imaju problema s viškom kilograma i pretilošću koji su uzrok hormonalnih disbalansa.
 • unos mononezasićenih masnih kiselina – povećavaju osjetljivost na inzulin, smanjuju razinu kolesterola i smanjuju rizik od srčanih bolesti.
 • prednost hrani s niskim glikemijskim indeksom – treba joj duže vremena da se probavi pa izaziva manje promjene razine glukoze u krvi, smanjuju osjećaj gladi i kroz duži period ravnomjerno tijelo opskrbljuju energijom.
 • povećanje unosa vitamina B kompleksa – smanjuju simptome PCOS-a utječući na razine energije, normaliziraju razinu šećera u krvi te igraju ulogu u održavanju hormonalnog balansa.
 • dovoljan unos kalcija i vitamina D – utječu na razvoj jajne stanice i folikule u jajnicima te pozitivno utječu na smanjenje neplodnosti i povećavaju osjetljivost za inzulin.
 • unos hrane bogate cinkom, kromom i magnezijem – smanjuju razvoj akni i pretilosti, povećavaju osjetljivost na inzulin, održavaju normalne razine šećera u krvi, te održavaju kontrolu osjećaja gladi i razina masnoća u krvi.

Objavljeno 15.11.2015.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!