VELIKA ljetna akcija na fitness rekvizite (do -50%)

Vježbanje tijekom mjesečnice - zašto smo jače u danima prije mjesečnice?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Žene koje se redovno bave tjelesnom aktivnošću često zamjećuju da u periodu od 1-2 dana prije mjesečnice, a ponekad i 1-2 nakon mjesečnice imaju više snage na treningu, nego u ostalim danima u mjesecu.

Tijekom jednog menstrualnog ciklusa koji traje 28 dana u ženinom organizmu se događa niz izmjena razina hormona koji utječu na ukupno funkcioniranje ženinog organizma.

zena bolovi

Među hormonima kojima se izmjenjuju razine su 17 alfa hidroksiprogesteron, 17 beta estradiol, androstenedion, endotelin 1, aktivni renin, angiotenzin II, atrijski natriuretski peptid, luteinizirajući hormon, hormon folikula, hormon koji stimulira folikule, prolaktin, progesteron, estron i testosteron.

Dakle, već po samom popisu hormona koji utječu na funkcioniranje ženskog organizma jasno je da se radi o složenim procesima, a utjecaj na eventualno povećanje snage u periodu prije mjesečnice mogu imati estrogen i testosteron.

Menstrualni ciklus

Menstrualni ciklus se obično dijeli u dvije faze, folikularnu i luteinsku. Obično se prvi dan menstrualnog krvarenja računa kao prvi dan ciklusa, a dan prije početka idućeg krvarenja kao zadnji dan ciklusa.

Folikularna faza je ona koja traje od prvog dana menstrualnog ciklusa do ovulacije. Nakon ovulacije počinje druga faza ciklusa - luteinska.

girje zena

Menstrualni ciklus se sastoji od niza promjena koje ženino tijelo prolazi tijekom pripreme za ostane trudno, odnosno da jajna stanica bude oplođena. Jajnik svaki mjesec ispušta jajašce u procesu ovulacije. Istovremeno, hormonalne promjene na razini cijeloga tijela pripremaju maternicu na moguću trudnoću. Prije svega, to se odnosi na gonadotropin-oslobađajući hormon koji iz hipotalamusa putuje prema hipofizi.

Međustanična komunikacija u tom procesu izaziva hipofizu da otpušta druga dva hormona: stimulirajući hormon folikula (FSH) i luteinizirajući hormon (LH). Ova dva hormona potom putuju prema jajnicima i donose im poruku da počnu proizvoditi estrogen i progesteron.

Ako se ovulacija dogodi, a jajašce ostane neoplođeno, stijenke maternice se počinju ljuštiti i izlučivati kroz vaginu. Ovaj proces naziva se menstruacijom.

zena gym

Utjecaj hormona na razinu snage

U International Journal of Gynecology & Obstetrics objavljena je studija o razinama estradiola, progesterona i testosterona tijekom menstrualnog ciklusa iz čega je zamjetno da su razine testosterona najviše upravo u periodu od 1-2 dana prije početna mjesečnice.

Istovremeno, u Journal of Physiology objavljena je studija o utjecaju različitih faza menstrualnog ciklusa na mišiće pri čemu u zaključku stoji da nema većih oscilacija unutar ciklusa kod promatranih mišićnih parametara.

No, studija objavljena u SpringerPlus potvrdila je da utjecaj postoji. Naime, razina testosterona povišena je tijekom folikularne faze, u usporedbi s luteinskom fazom ciklusa. Osim toga, snaga i dobitci na mišićnoj masi su veći tijekom folikularne faze, naspram luteinske faze menstrualnog ciklusa.

Rezultati ove studije pokazuju na mogućnosti planiranja treniranja u skladu s menstrualnim ciklusom kako bi se od hormonalnih promjena koje žena doživljava u tom periodu izvukao maksimum za najbolje sportske rezultate.

Porast mišićne snage u folikularnoj naspram luteinske faze može se pojasniti većom koncentracijom testosterona i slobodnog testosterona tijekom folikularne faze, odnosno najvišom neposredno prije ovulacije, nakon čega te razine opadaju pa, sukladno tome, i snaga na treningu doživljava pad.

Svi navedeni podaci odnose se na žene koje ne uzimaju nikakav oblik kontracepcije.

Objavljeno 22.07.2017.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!