VELIKA ljetna akcija na fitness rekvizite (do -50%)

Kako hormoni iz mlijeka i mliječnih proizvoda mogu utjecati na vaše zdravlje?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Desetljećima već u znanstvenim krugovima postoje razmatranja, ispitivanja i analize postojanja hormona u mliječnim proizvodima te njihovog utjecaja na razvoj bolesti i zdravlje djeteta, u slučaju trudnoće ispitanika. Naime, hormoni poput inzulinu sličnog faktora rasta 1 (IGF-1) i estrogena direktno su povezani s razvojem karcinoma sluznice maternice, prostate i dojke, a upravo ove hormone nalazi se u mliječnim proizvodima.

Studija objavljena u Iranian Journal of Public Health sumirala je rezultate ispitivanja postojanja hormona u mliječnim proizvodima, s naglaskom na kravljem mlijeku, te njihov mogući utjecaj na ljudsko zdravlje.

U zapadnjačkim kulturama mliječni proizvodi poput mlijeka, sireva i jogurta igraju jako važnu ulogu i dio su svakodnevne prehrane. No, osim pozitivnih nutritivnih vrijednosti koje ove namirnice imaju (visok udio proteina), potvrđeno je i postojanje hormona koji mogu utjecati na specifične fiziološke i patološke funkcije. Dodatno, prisutnost hormona u mliječnim proizvodima može utjecati na fiziološko funkcioniranje endokrinog sustava, a upravo te promjene utječu na rast, razvoj i reprodukciju kod ljudi.

mlijeko

Najvažniji hormoni pronađeni u mlijeku i mliječnim proizvodima su prolaktin te steroidni hormoni koji uključuju estrogen, progesteron, kortikoide i androgene. Osim njih, u mliječnim proizvodima se nalaze i hormoni poput inzulinu sličnog faktora rasta 1 i prostaglandina.

Način na koji ovi hormoni iz mlijeka i mliječnih proizvoda utječu na ljudsko zdravlje protežu se od utjecaja na stanični rast što je povezano sa spolnim hormonima do kancerogenih svojstava nekih metabolita estrogena i IGF-1. Stoga, vrlo je bitno procijeniti koliko hormona postoji u mliječnim proizvodima te koliki postotak tih hormona je apsorbiran u ljudskom probavnom traktu, odnosno kolika je biodostupnost svakog od prisutnih hormona.

Detaljnije ćemo promotriti utjecaj IGF-1, progesterona i estrogena iz mlijeka i mliječnih proizvoda na zdravlje ljudi.

Inzulinu sličan faktor rasta 1 (IGF-1)

IGF-1 je polipeptidni lanac od 70 aminokiselina kojeg se primarno nalazi u kolostrumu (glavnom sastojku majčinog mlijeka) te u krvi. Ovaj hormon nalazi se u kravljem mlijeku u različitim količinama, ovisno o nizu faktora poput težine, prehrane, okolišnih uvjeta i drugih faktora u kojima životinja živi.

IGF-1 ima važnu ulogu u metabolizmu glukoze, sintezi glikogena, lipogenezi, mitogenezi i iskoristivosti aminokiselina. Osim toga, anabolički signali ovog hormona potiču razvoj tumorskih oboljenja i stanične proliferacije (bujanja). Potvrđena je veza između povišenog rizika o karcinoma crijeva, gušterače, sluznice maternice, dojke i prostate s visokim razinama IGF-1 ili inzulina, ili oboje.

mlijeko

Progesteron

Progesteron je hormon koji se proizvodi u jajnicima i posteljici jedan je od najvažnijih hormona u procesima ljudske i životinjske reprodukcije od ovulacije do začeća te razvoja hormonalnog sustava i žlijezda.

Progesteron se nalazi u mlijeku i mliječnim proizvodima, a u najvećem postotku u mliječnim proizvodima s visokim udjelom masti (maslacu), a studije su potvrdile vrlo brzu apsorpciju progesterona unesenog ovim namirnicama no i nisku biodostupnost ovog hormona (oko 10%).

Estrogen

Estrogen igraju ključnu ulogu većini metaboličkih, bihevioralnih i morfoloških zahtjeva povezanih s reprodukcijom u žena. Također, ovi hormoni utječu i na metaboličke reakcije i kod muškaraca. Nizom studija i testiranja utvrđeno je da se ovi hormoni nalaze u gotovo svim namirnicama životinjskog porijekla, u različitim količinama.

Čak 60-80% estrogena koji dospijevaju u ljudski organizam hranom u zapadnjačkim kulturama, potječe iz mlijeka i mliječnih proizvoda. Studija objavljena u Medical Hypotheses potvrdila je visok stupanj povezanosti prehrane bogate mlijekom i mliječnim proizvodima i obolijevanja od karcinoma testisa i prostate.

posni sir

Mlijeko i mliječni proizvodi, dokazano je, sadrže visoke razine fitoestrogena koji ondje završe preko hrane koju životinje pojedu. Fitoestrogeni utječu na α i β receptore estrogena i tako remete endokrini sustav. Naime, izoflavonoidi (vrsta fitoestrogena) koje nalazimo u soji i drugim grahoricama u crijevima se posredstvom bakterija, pretvaraju i tvari nalik hormonima s djelovanjem jednakom estrogenu.

Većina tkiva u ljudskom organizmu reagira na postojanje estrogena na određeni način. Naime, receptori estrogena i enzimi uključeni u sintezu estrogena i metabolizam identificirani su ne samo u reproduktivnom sustavu, već i u mozgu, hipofizi, štitnjači, srcu, crijevima, kostima, masnom tkivu i mišićima.

Na estrogen su najosjetljivija djeca u pretpubertetskom periodu, te ovaj hormon, iako je kod djece na jako niskoj razini, utječe na ukupni rast i razvoj u djetinjstvu. Iako se estrogen smatra ženskim spolnim hormonom, imaju ga i muškarci i on igra vrlo značajnu ulogu u regulaciji plodnosti, ali i sprječavanju razvoja osteoporoze i ateroskleroze, kod starijih muškaraca.

sir

Mlijeko i mliječni proizvodi - da ili ne?

Nizom studija potvrđeno je da su različiti hormoni prisutni u mlijeku i mliječnim proizvodima te da oni, ovisno o svojoj biodostupnosti, nakon konzumacije završavaju u ljudskom organizmu u kojem utječu na niz fizioloških i psiholoških procesa. Iako je različita biodostupnost pojedinih hormona koje ljudi unose konzumacijom mlijeka i mliječnih proizvoda, čak i vrlo male doze mogu imati značajne biološke efekte.

Posebno su utjecaju ovih hormona izloženi trudnice i djeca. Stoga, prilikom odabira namirnica i planiranja prehrane, svakako treba ograničiti unos mlijeka i mliječnih proizvoda zbog svih mogućih negativnih utjecaja koje ova kategorija namirnica može imati na zdravlje ljudi. Osim toga, životinjsko mlijeko je dobro zamijeniti drugim vrstama mlijeka, primjerice, bademovim, rižinim ili zobenim.

Objavljeno 21.10.2016.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!