Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Koje su prave vrijednosti maslinovog, lanenog i bučinog ulja?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Maslinici su još puni berača maslina jer je još u tijeku berba ovogodišnjeg uroda. Kažu da je bilo dobro ove godine, da su masline dobro rodile, a ulje koje su upravo sprešali morat će odstajati nekoliko mjeseci dok se ne staloži. Osim za vlastite potrebe, vlasnici maslinika svoje će ulje prodavati tvornicama ulja koje će ga slati na daljnju obradu ili će ga u vlastitom aranžmanu prodavati turistima koji znaju cijeniti tamnozeleno blago mediterana.

Maslinik

Najkvalitetnije maslinovo ulje upravo je ono ekstra djevičansko koje je samo prešano, ne razrjeđivano, a u sebi sadrži najviše aromatičnih tvari, kiselosti 1%; sadrži vitamin E, fenole, hidrokarbone, sterole, a ono čemu najviše možemo biti zahvalni – više od 95% mononezasićenih oleinskih kiselina. Upravo ovi sastojci su ti koji nam smanjuju „loš“ kolesterol i povećavaju dobar te tako utiču na smanjenju bolesti krvožilnog sustava i pojavi ateroskleroze, sprečavaju pojavu nekih vrsta raka zbog sprečavanja oksidacije masti, smanjuju krvni tlak, rizik od moždanog udara, nastanak žučnih kamenaca, čireva, pomažu protiv dijabetesa i pretilosti, ubrzavaju metabolizam.

Maslinovo ulje

Mnogi koriste kao pomoć pri tamnjenju kože za vrijeme sunčanja, preporuča se ipak koristiti dodatnu zaštitu sa zaštitnim faktorom, kako ga ne bi morali koristiti kao pomoć pri saniranju opekotina (iako i tu dobro obavlja svoj posao).

Osim maslinovog, možemo vam toplo preporučiti i bučino ulje, koje sadrži više od 60% nezasićenih masnih kiselina, beta karotenom pa je pogodno kao sredstvo s kojim tretiramo kožu i izvana i iznutra prije izlaganja suncu (ne kao zaštitu od sunčevih zraka, nego kao pripremu); A, C, E vitaminom i kalijem, neophodnim za pravilnu ravnotežu elektrolita i bjelančevinama. 100 ml bučinog ulja sadrži 900 kcal, oko 2 žlice, bi sadržavale cca 100 kalorija. Njime možete začiniti salate, dodati ih prilogu jelima, isto kao i salati od graha kao odličnom proteinskom obroku, iz kojeg ćete tako na optimalan način iskoristiti omega 3 masne kiseline. Moramo vas upozoriti da se ne smije zagrijavati iznad 120 stupnjeva celzijevih kako ne bi izgubilo hranjive tvari.

Laneno ulje relativno se slabo koristi u odnosu na vrijednosti koje ima. Za razliku od Amerike, u Europi se hladno preša, a sadrži alfa-linoleinsku, esencijalnu masnu kiselinu; točnije 50-60% omega 3 masnih kiselina stoga ne čudi što djeluje u prevenciji na bolesti srca i krvnih žila, bolesti jetre, crijeva, artritisa, Chronove bolesti, ulcerativni kolitis, razne opekline, astmu, akne, protiv depresije, a zahvaljujući lignanima djeluje na prevenciju raka, naročito u kombinaciji sa svježim kravljim sirom, čija se konzumacija upotpunjuje sjemenkama lana.

Laneno ulje

Laneno ulje osjetljivo je na svjetlost i toplinu, stoga ga je najbolje čuvati u tamnim bočicama u frižideru, malog obujma upravo kako se dugotrajnim stajanjem ne bi gubile hranjive tvari.

Ulje uljane repice sadrži čak 62% jednostruko nezasićenih masnih kiselina i 30% višestruko nezasićenih masnih kiselina; bogato fitosterolima i lecitinom, zbog čega je izrazito žute boje. Preporuča se kod raznih dijeta i kod potrebe za smanjenjem masnoća u krvi, neovisno što sadrži 900kcal u 100ml; prevenciji raka zbog karotida, pojačanoj potrebi za alfa-linolskom kiselinom, koje sadrži više od maslinovog. Može se konzumirati i termički obrađeno i kao dodatak salatama, naročito gorkim. Koristi se u pripremi raznih kozmetičkih pripravaka.

Savjetujemo vam kombinirati ova ulja u svakodnevnoj prehrani naročito ako uspijete zamijeniti masnoće životinjskog podrijetla i margarine, naravno ne opet u prevelikim količinama posebice ako ste na dijeti. Što više ga konzumirajte bez kuhanja, u salatama i kao dodatak gotovim jelima od povrća i žitaricama. Ulje uljane repice nema pretjerano izražajan okus, ali možete ga kombinirati s lanenim ili maslinovim po želji kako bi bilo podjednako zastupljeno u prehrani.

Dolaze topliji dani, ponuda povrća biti će veća, a naša osjetila sve osjetljivija na okuse, mirise i boje prirode, koji će se savršeno izmiješati sa aromama biljnih ulja i pretvoriti zdrav obrok u gurmanski užitak!

Objavljeno 28.01.2011.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!