VELIKA ljetna akcija na fitness rekvizite (do -50%)
Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Topli proljetni dani i dolazak ljeta omogućuju nam da, što je moguće više aktivnosti prakticiramo na otvorenom, a što je najbolje ponovno pohodimo plaže, obale rijeka i jezera te upravo na mjestima uz milozvučne zvukove vode i valova punimo baterije pozitivnom energijom. Eto idealnog mjesta za vježbanje joge, nakon zagušljivih zatvorenih prostora na kojem se lakše možete povezati s prirodom jer- jeste u prirodi.

Joga na plaži

Ponesite prostirke, dovoljnu količinu vode ili zelenog čaja, udobnu odjeću, kremu za sunčanje i osjetite kako škripi pijesak pod vašim tabanima. Naš zadatak je da vas upoznamo sa nekoliko prigodnih poza koje možete izvoditi uz krikove galebova i šum valova koje će vas opustiti na najbolji mogući način i povezati vas s onim iskonskim što nosite u sebi, a zaboravili ste nakon mjeseci provedenih u uredu pod neonskim svjetlom.

1. poza – razbijanje valova

Stanite sa razmakom među stopalima u širini vaših bokova, prstiju uperenih prema naprijed, lagano savijenih koljena i rukama postrance. Udahnite i dižite ruke prema van sve do iznad ramena. Ispružite prste i pogled uperite prema nebu.

Joga poza - razbijanje valova

Izdahnite, spuštajući ruke prema naprijed i spuštajte se u čučanj dok vam bedra nisu paralelna s pijeskom, a torzo spojen s bedrima. Rukama dotaknite pijesak ispred sebe.

Udahnite, dižite se iz položaja čučnja prema gore i dižite ruke opet iznad glave. Izdahnite i vratite ruke u početni položaj. Ponovite pet puta.

2. poza – dupin

Spustite se na sve četiri, da su vam laktovi i koljena unutar širine ramena i bokova. Prislonite podlaktice uz tlo, a zatim ih namjestite tako da su vam laktovi u istoj ravnini s ramenima. Spojite dlanove te prekrižite prste na rukama uprite dlanom o dlan.

Joga poza - dupin

Stanite na nožne prste te izravnajte noge; dok ne budu sasvim ispružene, a ruke i dalje podlakticama oslonjene na tlo. Ostanite u toj pozi 15 udisaja. Odmorite se 5 udisaja.

Postavite se opet u isti položaj samo ovaj puta dok su vam noge ispružene, podignite jednu u zrak, da su vam bokovi paralelno s tlom. Zadržite pozu 15 udisaja. >Spustite nogu i odmorite se pet udisaja pa ponovite pozu s drugom nogom.

3. poza – rak

Sjednite na pijesak, savijenih koljena, stopala razdvojenih u širini bokova. Dlanove oslonite na pijesak iza sebe, u širini bokova prstiju okrenutih prema vama.

Joga poza - rak

Duboko udahnite i za vrijeme izdisaja podignite stražnjicu da vam ruke i potkoljenice ostanu okomite na tlo i torzo. Vaš vrat bi trebao biti opušten i u ravnini s tijelom. Zadržite pozu 15 udisaja. Spustite se na zemlju i odmorite 5 udisaja. Ponovite tri puta.

4. poza – brod

Sjedite na pijesak sa nogama savijenim u koljenima, i spojenih stopala položenih na pijesku. Smjestite vašu desnu ruku iza desnog, a lijevu iza lijevog koljena. Držite skupljena koljena i podižite noge dok vam listovi ne budu paralelni s tlom. Zadržite položaj 15 udisaja.

Joga poza - brod

Spustite stopala na pijesak i odmorite 5 udisaja. Ponovite tako da započnete na isti način, samo što ovaj put podignite noge cijelom dužinom tako da vašim tijelom formirate slovo V. Ruke ispružite ravno ispred sebe u ravnini ramena, dlanova okrenutih prema tlu. Zadržite položaj 15 udisaja. Spustite noge i odmorite 5 udisaja. Ponovite vježbu.

5. poza – kralj riba

Sjednite na pijesak sa ispruženim nogama. Prekrižite desnu nogu preko lijeve i smjestite desno stopalo na pijesak izvan lijevog bedra. Zadržite lijevo bedro na tlu i savijte lijevo koljeno, smještajući lijevo stopalo pod stražnjicu. Lijevu ruku smjestite na pijesak pored desnog boka. Izdahnite i podignite lijevu ruku prema nebu. Izdahnite, savijte lijevi lakat i smjestite vanjski dio lakta na vanjski dio desnog bedra te ih pritisnite jedno uz drugo.

Joga poza - kralj riba

Izdahnite, pritisnite lijevu ruku i desno bedro i okrenite na desno, pogleda uperenog preko desnog ramena. Zadržite od 5 – 15, dubokih udisaja, ovisno koliko možete podnijeti. Izdahnite dok izlazite iz poze. Ponovite još jednom sa druge strane.

6. poza – savasana

Lezite na leđa na pijesku, lagano razdvojenih nogu i ruku ispruženih pored vas, otprilike 15 cm udaljenih od vašeg tijela, dlanova okrenutih prema gore.

Joga poza - savasana

Osjetite kako svaki dio vašeg tijela upada u topli, meki pijesak, osjetite kako upijate tople zrake sunca. Ostanite u tom položaju 10 minuta ili dulje, onoliko koliko vam je potrebno da zadržite dio blaženstva.

Objavljeno 17.06.2009.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!