Mala škola power joge
Vježbe

Mala škola power joge

Power joga je najatletskiji od svih oblika joge jer vježbanjem se postiže kompletniji workout (duh, tijelo i disanje) nego u bilo kojem fitnessu.

Kad se netko sa 46 godina još uvijek smatra najseksepilnijom osobom na svijetu, kad joj na bicepsima mogu pozavidjeti i dvadesetogodišnjakinje, kad na sceni ima toliko energije i kondicije, a u poslu toliko usredotočenosti i nepogrešivih instinkata kao Madonna, onda se svakako treba zapitati kako to uspijeva. Sve je postigla predanim vježbanjem, a tajna je u power jogi.

Zapravo je riječ o aštanga vinjasa jogi, tipu joge koji potječe od prije 2000 godina i kojeg je 40-ih godina prošlog stoljeća počeo podučavati Pattabhi Jois na Aštanga joga institutu u Mysoreu, u južnoj Indiji, a koji je popularni naziv power joga dobio kad je počeo silaziti u fitness centre.

To je najatletskiji od svih oblika joge jer vježbanjem se postiže kompletniji workout (duh, tijelo i disanje) nego u bilo kojem fitnessu. Veliko istraživanje, provedeno u SAD, pokazuje da je stupanj izdržljivosti onih koji prakticiraju power jogu jednak stupnju izdržljivosti maratonaca!

Uz odličan tonus mišića, fleksibilnost i gibljivost, a zahvaljujući ovladavanju koordinacijom disanja i pokreta, ujedno se poboljšava koncentracija, postiže smirenje i otklanja naš danas najveći neprijatelj - stres.

Petrin je učitelj Madonnin trener

Power jogu, veliki svjetski hit, k nama je donijela rođena Zagrepčanka Petra Brajdić Mitidieri, koja je nedavno u organizaciji Makronove u Zagrebu održala predavanje i radionicu. Učenica je vodećeg učitelja power joge u Velikoj Britaniji Johna Scotta, ujedno Madonninog trenera, kao i Stinga i njegove supruge Trudie Styler. Učila je i od svjetski poznatih učitelja kao što su Sharath Rangaswami, David Swenson, Richard Freeman, Aadil Palkhivala.

Petra, koja od 1996. živi u Londonu, inspirirana svojom prvom učiteljicom Tarom Fraser, koju je zagrebačka scena upoznala prije dvije godine, kad je promovirala svoj bestseler Joga za svakoga, počela je i sama podučavati jogu u brojnim fitness/joga centrima britanske prijestolnice.

Predaje i takozvane corporate satove, jer brojne su velike kompanije shvatile dobrobiti joge i nemaju oko nje više nikakvih dilema kao kod nas u Saboru.

Da spomenemo samo neke od njenih klijenata: Channel 4 te produkcijsku kompaniju Endemol (producenti Big Brother showa). Iako se radi o izuzetno zahtjevnoj fizičkoj aktivnosti, Petra je vježbala sve do mjesec dana prije poroda svoje Mare, i to zajedno s Gwyneth Paltrow dok je nosila svoju Apple, i rodila kao od šale.

Da je to bilo prije samo sedam mjeseci može se primijetiti samo na Petrinim grudima.

Blagodati za zdravlje

Joga pomaže mnogo više nego što mislite: prema novom istraživanju s Yalea, kod ljudi koji najmanje triput tjedno vježbaju jogu i tehnike meditacije pada krvni tlak, usporava se puls i bitno snižava rizik od srčanih oboljenja.

Joga i meditacija preporučljive su u svakoj životnoj dobi i mogu je prakticirati gotovo svi (pod nadzorom čak i osobe oboljele od osteoporoze), a za srčane bolesnike ona je apsolutno sigurna.

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
  • Yoga vs Pilates - koje su bitne razlike? x 22
    U nastavku pročitajte osnovne razlike između yoga i pilates filozofije vježbanja, kako su nastale, koji su najpoznatiji stilovi a time i vrste obje metode i što obući te ponijeti sa sobom od opreme na...
  • Otkrijte 5 stvari kojima vas može naučiti joga x 16
    Nije tajna da bavljenje jogom znači više od fit tijela. Redovitim pohađanjem satova joge može vam pomoći da promijenite svoj život – čak i ako se osjećate pomalo neugodno kad vaš učitelj počinje govor...
  • 38 dobrobiti yoge x 52
    Gipkiji, snažniji, mirniji... Možete li doći do 38? Donosimo vam sažetak članka doktora Timothy McCalla koji je 2002. godine otputovao u Indiju u potrazi za yogijskim terapeutima. Često ćete čuti da j...
Na forumu ima 0 komentara na ovu temu
Forum
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 03.11.2006
Piše: