Akcija: do 40% popusta na odabrane trake za trčanje

Sindrom iliopsoas: Kako vježbama olakšati bolno stanje?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Mišić iliopsoas čine dva udružena mišića, m. psoas major i m. iliacus. M. psoas major vrlo je snažan višezglobni mišić. M. iliacus s kojim se m. psoas major udružuje snažan je pregibač i nadopunjuje djelovanje m. psoasa majora. Oba psoasa podižu tijelo pri ležećem položaju, donju ili gornju polovicu tijela.

Jednostrana kontrakcija m. psoasa majora pregiba kralježnicu na istu stranu. M. psoas major polazi s prednje strane s gotovo svih lumbalnih kralježaka i trtice i spajajući se sa m. iliacusom prolazi ispod stidne kosti i hvata se za natkoljeničnu kost (područje trochantera minora). M. iliacus polazi sa zdjeličnih kostiju i nastavlja se u tetivu koja se hvata zajedno s m. psoas major na natkoljeničnu kost, također u području trochantera minor.

Simptomi

Povećanje napetosti u ovom mišiću uzrokuje bolove u lumbalnom dijelu leđa sa širenjem u kuk i preponu. Najčešće se javlja kod trkača preponaša, skakača u vis i drugih sportaša, ali i kod uredskih radnika kao posljedica dugotrajnog sjedenja.

Klasični simptomi su:

 • bol u donjem dijelu leđa koja se širi
 • bol u preponi
 • bol u području kuka (uglavnom s bočne strane)
 • bol koja se širi u duboko glutealno područje
 • osoba se nalazi u prednjem pogrčenom položaju kao na skici

iliopsoas

Bol u leđima se najčešće javlja pri hodanju, trčanju ili pri hodanju niz stepenice. Bol se javlja kod ustajanja nakon dugotrajnog sjedenja i popušta nakon nekoliko koraka. Nelagoda u donjem dijelu leđa javlja se i nakon dugotrajne vožnje zbog konstantnog pritiska na papučicu gasa, ako se radi o problemu na desnoj strani noge.

Vrlo jaka bol se javlja kod podizanja pružene noge od podloge i kod udarca lopte nogom. Kod upale tetive osoba će teško trčati uzbrdo punim korakom.

Dijagnostika

Problemi s iliopsoasom se često zamijene i pogrešno dijagnosticiraju. U dijagnozi osim osnovnog simptoma, a to je bol u lumbalnom dijelu leđa sa širenjem u kuk i preponu možete napraviti i ovaj test.

Test

Osoba legne na leđa i savije koljena pod kutem od 10–20 stupnjeva. Izvede se određeni otpor na nogu koja se podiže. Ako se radi o iliopsoasu javit će se simptomi koji su navedeni ranije u tekstu.

iliopsoas

Uzroci

Postoji široki spektar uzroka, od istegnuća do stres fraktura bedrene kosti. Spazam mišića je posljedica njegovog preopterećenja, a uzrok tome može biti:

 • spavanje u fetus položaju
 • sjedenje duže vrijeme
 • čučanje duži period
 • trčanje uzbrdo
 • vježbe za trbuh s fiksiranim nogama
 • udarci nogom (nogomet ili borilačke vještine)
 • osim mišićnih problema uzrok sindroma iliopsoas mogu biti i neki poremećaji u krvnim žilama, ingvinalne hernije, problemi sa slijepim crijevom, Crohnova bolest...

Rehabilitacija

Tretmani sindroma iliopsoasa mogu biti vrlo teški, jer često uzrokuju nelagodu i bol. Preporuča se odmor od aktivnosti koje uzrokuju veliku bol u trajanju od 2 do 3 tjedna. Grijanje mišića u spazmu opustit će mišić i omogućiti brže opuštanje mišića. Mogu se izvoditi i vježbe istezanja, ali uz oprez.

Pasivna istezanja

Vježba istezanja

Legnite na leđa i pogrčite noge u koljenu. Uhvatite desnu nogu ispod koljena i privučete je trupu. Lijevu nogu polako pružate uz održavanje zdjelice u jednom položaju.

Ovo istezanje je vrlo blago i preporučljivo u prvoj fazi oporavka. Više od ove vježbe ne smijete izvoditi ako je vaš mišić u akutnom spazmu i ako je bolan.

Istezanje iz ležećeg položaja na povišenju

Legnite na leđa i privucite nogu s pogrčenim koljenom na trup. Lijeva noga koju istežete slobodno visi sa stola pri čemu se isteže željeni mišić.

Aktivna istezanja

Istezanje u uporu na rukama i koljenima

Iz upora na rukama i u kleku na koljenima podižete pogrčenu nogu izvodeći ekstenziju u zglobu kuka.

Istezanje u kleku

Iz kleka izvodite lagani pokret kukovima naprijed i osjećate istezanje u stražnjoj nozi.

Istezanje u kleku s ručnikom

Početni je položaj isti kao i kod prethodne vježbe. Omotajte ručnik u području potkoljenice lijeve noge. Pri pokretu kukovima prema naprijed podižite stražnju nogu i time pojačate istezanje.

Vježbe jačanja

Do preopterećenja m. iliopsoasa često dolazi zbog slabosti trbušnog zida. Naime, pri nefunkcionalnosti mišića trbuha dolazi do kompenzacije mišića i mišić iliopsoas preuzima dio kontrakcije koji bi trebali odraditi mišići trbuha.

Kako se spazam m. iliopsoasa ne bi ponovio u skorije vrijeme, nakon što popusti spazam i mišić dobije određenu dužinu i fleksibilnost potrebno je provoditi vježbe jačanja mišića trbuha i gluteusa.

Primjer 5 minuta vježbi jačanja

Posljedice nebrige i ne obraćanja pozornosti simptomima koje uzrokuje spazam m. iliopsoasa mogu krajnje uzrokovati i herniju na razini lumbalne kralježnice u području 4. i 5. lumbalnog kralješka. Osim toga, uzrokuju i disbalans i kompenzaciju okolnih mišića koji postanu skraćeni i bolni.

Objavljeno 08.01.2023.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!