Božićna akcija: iskoristi do 30% popusta na kettlebelle, bučice i pločaste utege!

5 ideja za lagane ljetne salate - kombinacije mesa/ribe i različitog voća

Image

Stiglo nam je još jedno ljeto, a s njim i sezona salata! Salate su izvrstan način ispunjavanja ljetnog jelovnika jer mogu sadržati niz zdravih sastojaka - od obične zelene salate, različitog svježeg povrća pa do mesnih ili ribljih priloga, jaja, sira i raznih žitarica, pa čak i voće.

Kada nemate volje ili vremena za dugu pripremu obroka razne salate su savršen izbor, pogotovo za vruće ljetne dane s obzirom na veliki izbor svježeg povrća i voća u to vrijeme, što pruža velike mogućnosti za kreativnost u njihovoj pripremi.

U nastavku slijedi 5 zanimljivih kombinacija ljetnih salata, iskušajte ih i kreirajte vlastite, te si tako osigurajte glavno jelo ili savršeni lagani prilog za svaki dan.

Salata od piletine s kremastim umakom od avokada

piletina avokado

Sastojci:

  • 500 g pilećih prsa
  • sol i papar po ukusu
  • 6 šalica salate, nasjeckane na manje komade
  • 1 šalica cherry rajčica, prepolovljenih na polovice
  • 1 šalica kukuruza
  • 1 šalica graha
  • 1/4 šalice umaka od avokada

Za umak:

  • 1 srednji avokado
  • 1 mala ljuta papričica
  • Sok od 1 organskog limuna
  • 1 luk
  • 1 režanj češnjaka
  • 1/4 šalice grčkog jogurta
  • 1/2 žličice kumina
  • Sol i papar prema ukusu

Priprema:

Piletinu posolite i popaprite i specite na malo masnoće 4-6 minuta, pustite da se malo ohladi te nasjeckajte na komadiće i ubacite u salatu pripremljenu od navedenih sastojaka. Umak pripremite tako da u blenderu pomiješate sastojke za umak, dobro sve usitnite te prelijte preko salate. Umak čuvajte u hladnjaku i potrošite u roku par dana.

Salata od piletine i jagoda

salata jagode

Sastojci:

  • 500 g pilećih prsa
  • 1/2 šalice balzamičnog octa
  • 2 šalice baby špinata
  • 2 šalice rukole
  • 2 šalice jagoda, narezanih
  • 100 g kozjeg sira
  • 1/4 šalice oraha
  • 1/4 šalice balzamičnog octa

Priprema:

Piletinu ubacite u veću vrećicu te marinirajte u balzamičnom octu preko noći ili najmanje 30 minuta. Nakon toga je specite na malo masnoće te stavite sa strane. Pripremite salatu od navedenih sastojaka, dodajte narezanu piletinu, dobro promiješajte i uživajte.

Ljetna salata od žitarica i voća

salata borovnice

Sastojci:

  • 1 šalica svježeg bosiljka
  • 1/4 šalice limunovog soka
  • 1/4 šalice maslinovog ulja
  • 4 režnja češnjaka, usitnjenih
  • 2 šalice kuhane quinoe (ili smeđe riže, divlje riže)
  • 1/2 šalice nasjeckanog luka
  • 4 šalice miješane salate
  • 2 šalice borovnica
  • 1 šalica dinje narezane na kockice
  • Šalica cherry rajčica, narezanih na polovice
  • 1 malena tikvica, narezana na manje trakice
  • 1/2 šalice tostiranih oraha
  • 120 g dimljenog lososa, narezanog na trakice
  • Začini po želji (bosiljak, menta, kopar)

Priprema:

Za dressing u blenderu pomiješajte šalicu bosiljka, sok od limuna, maslinovo ulje, češnjak, 1/4 žličice soli i 1/4 žličice papra. U posudici srednje veličine pomiješajte kuhanu quinou i luk. Dodajte 2 žlice dressinga.

Za salatu, pripremite miješanu salatu te ju pomiješajte sa mješavinom od žitarica, borovnicama, dinjom, rajčicama, tikvicom, orasima i lososom. Prelijte polovicom dressinga od bosiljka, lagano promiješajte i začinite svježim začinima po želji. Dodajte ostatak dressinga i poslužite.

Salata od kozica i lubenice

salata

Sastojci:

  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 500 g repića kozica
  • 2 žličice svježeg timijana
  • 4 šalice narezanog svježeg kupusa
  • 1 rajčica
  • Sol i papar
  • 1/2 manje lubenice, narezane na kockice
  • Feta sir po želji
  • Listići timijana

Priprema:

Zagrijte žlicu ulja te popržite kozice 3-4 minute. Prebacite ih u posudicu te uvaljajte u nasjeckani timijan. Dodajte ostatak maslinovog ulja, kupus te rajčicu te kuhajte minutu. Vratite kozice te kuhajte još 1 minutu. Zasolite i popaprite. U sve to ubacite kockice lubenice. Limunov sok ocijedite po salati, pospite listićima timijana i feta sirom po želji.

Salata od tune, jagoda i avokada

salata jagode tuna

Sastojci:

  • 100 g tune
  • 2 žlice avokada, nasjeckanog na kockice
  • Žličica limunovog soka
  • 1/2 šalice narezanih jagoda
  • 1/2 šalice narezanog krastavca
  • 50 g sitno narezanog feta sira
  • 2 šalice očišćene i na manje komadiće narezane zelene salate
  • 1 žlica balzamičnog octa

Priprema:

U manjoj posudici pomiješajte kockice avokada s limunovim sokom. U drugoj, većoj pomiješajte jagode i krastavac te prelijte balzamičnim octom. Dodajte feta sir, avokado i salatu. Prekrijte i pustite u hladnjaku. Kad ste spremni jesti, još jednom dobro promiješajte sastojke te dodajte tunu. Poslužite hladno.

Objavljeno 21.06.2016.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!