Velika akcija: do 30% popusta na najpopularnije kardio fitness sprave

Tuna – 4 recepta za pripremu ove proteinske ljepotice

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovine

Sve proizvode za ostvarenje svojih fitness ciljeva pronađi u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovinama u Zagrebu (Vrbani, Središće)

Najveća ponuda fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Tuna je nezaobilazna namirnica na tanjuru svih koji paze na unos kvalitetnih nutrijenata koji su i proteinski bogati. Energetski, 100 grama tune sadrži nešto više od 100 kalorija, od čega je 23% proteina i manje od 1% masti te 0 ugljikohidrata!

Tuna je prebogata mineralima: sadrži kalij, fosfor, magnezij, selen, kalcij, željezo, cink, bakar, mangan. Vitamini koje možete pronaći u svježoj tuni su oni B kompleksa, tiamin, riboflavin, B6, B12... I na kraju, poznato je tunino bogatstvo omega-3 masnim kiselinama: na 100 grama tune dobit ćete 0,2 g DHA i 0,04 g EPA.

Zbog svega navedenoga tunu, bilo svježu, dimljenu ili konzerviranu (u salamuri) je preporučljivo imati na redovnom jelovniku. Evo nekoliko prijedloga, kako tunu pripremiti za obrok.

Ljuta tuna u tortilji

Ljuta tuna u tortilji

Ideja za ovaj recept došla je od sushija, pa je moguće ove "zalogajčiće" tune napraviti i u ljutoj varijanti, dodavanjem wasabija ili ribanog đumbira. Ukratko, odličan obrok pun proteina koji možete jesti prije treninga ili za ručak.

Sastojci (za dvije osobe):

  • 200 g tune u salamuri
  • 50 g kremastog posnog sira
  • 50 g kuhane integralne riže
  • 1 žlica aceta balsamica
  • 1/2 avokada narezanog na kockice
  • 1 manja mrkva narezana na kockice
  • par listova zelene salate
  • 2 integralne tortilje
  • wasabi ili đumbir, po želji

Postupak:

Istresite tunu u posudu i dodajte joj posni sir i dobro promiješajte da se sjedine. U drugoj posudi pomiješajte rižu i aceto balsamico i wasabi / ili đumbir (po želji). Na tortilju istresite polovicu mješavine tune i posnog sira i žlicom raširite po tortilji. Na tunu stavite list zelene salate pa na njega istresite polovicu riže i aceta, te također raširite po salati. Na vrh dodajte pola avokada i pola mrkve te umotajte tortilju. Preostalu smjesu umotajte u drugu tortilju.

Servirajte uz zelenu salatu.

Hladna salata s tunom

Hladna salata s tunom

Hladna salata od tune je odličan izbor za brzi obrok. Za pripremu vam treba 15 minuta, a nutritivno je izvrstan obrok koji možete ponijeti na posao ili na putovanje. Tuna pripremljena prema ovom receptu je pogodna i za večeru jer ima vrlo malo ugljikohidrata.

Sastojci (za 1 osobu):

  • 200 g tune u salamuri
  • 100 g crvenog graha (može iz konzerve)
  • 4 cherry rajčice
  • 6 otkoštenih maslina
  • 1 jaje
  • 100 g miješane salate
  • aceto balsamico
  • papar
  • maslinovo ulje

Postupak:

Skuhajte jaje, ogulite ga i ostavite da se hladi. U posudu istresite tunu te je vilicom usitnite. Dodajte cherry rajčice narezane na polovine ili četvrtine, ovisno o veličini. Dodajte grah, salatu i masline. Dodajte jaje koje ste narezali na četvrtine. Dodajte začine, promiješajte i uživajte.

Talijanska tjestenina s tunom

Talijanska tjestenina s tunom

Rijetko tko kad pomisli na Italiju ne pomisli i na špagete. Ovaj simbol Italije vrlo se često priprema uz tunu i rajčicu što je mnogima omiljeni obrok. Jednostavan, ukusan i brz za pripremu, ovo je izvrstan obrok prije napornog treninga jer ćete iz tjestenine dobiti ugljikohidrate potrebne za energiju na treningu.

Sastojci (za dvije osobe):

  • 150 g špageta
  • 250 g tune u salamuri
  • 10 cherry rajčica
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 žlica sitno nasjeckanog češnjaka
  • svježi bosiljak

Postupak:

U veću posudu stavite vodu da zakuha. Ubacite špagete, ali ih nemojte lomiti. Kad su špageti kuhani, iscijedite vodu.

Istovremeno, na tavu stavite malo maslinovog ulja i dodajte češnjak te miješajte dok ne dobije staklastu boju (nemojte dozvoliti da posmeđi). Dodajte na četvrtine narezane cherry rajčice i pirjajte na smanjenoj vatri. Dodajte ocijeđenu tunu i kuhajte par minuta, dok se tuna i rajčice ne sjedine, oko 2 minute.

Špagete podijelite na dva tanjura te preko njih pospite umak, a na vrh dodajte sitno nasjeckanog svježeg bosiljka.

Paprika punjena tunom

Paprika punjena tunom

Imate pola sata vremena za pripremu obroka, a dolaze gosti? Iznenadite ih paprikama punjenim tunom. Garantiramo, oduševit će se, a nutritivno ćete ih podariti vrlo dobrim obrokom koji nema previše kalorija, a ima puno proteina iz tune.

Sastojci:

  • 4 crvene paprike
  • 200 g tune iz salamure
  • 100 g inćuna iz salamure (po želji)
  • 1 žlica limunovog soka (cijeđeni limun)
  • 1 žličica maslinovog ulja
  • 1 žlica kapara
  • papar

Postupak:

Paprikama odrežite vrh i izvadite sve sjemenke te ih stavite u vrelu vodu da se kuhaju 6-7-ak minuta pa izvadite da se hlade. U zdjelu istresite tunu, inćune, kapare i limunov sok i promiješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Napunite paprike smjesom. Ovisno o veličini paprika, možda nećete uspjeti napuniti sve 4 paprike. Po vrhu smjese pospite malo papra.

U slast!

Objavljeno 05.09.2017.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!