Akcija: do 40% popusta na odabrane trake za trčanje

Rosemary Conley dijeta - gubite kilograme vodeći računa o veličini porcije!

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Rosemary Conley je jedna od najutjecajnijih osoba u Velikoj Britaniji u području zdrave prehrane, dijeta i zdravlja povezanog s aktivnim načinom života. Vlasnica je triju velikih franšiza koje promoviraju gubljenje viška kilograma: Rosemary Conley Diet And Fitness Clubs, Slimming World i Weight Watchers.

Ova dijeta kombinira prehranu s niskim udjelom masti, namirnice s niskim glikemijskim indeksom te redovito vježbanje. Na službenoj stranici ove dijete možete slijediti recepte u skladu s ovim planom ili kupiti gotove zamjenske obroke s točno određenim brojem kalorija.

Načela ove dijete su da obrok treba sadržavati manje od 5% masti, no to ne uključuje masne ribe, zobenu kašu i nemasno meso. Preporučuje se masne ribe jesti barem 2-3 puta tjedno, dok se zobena kaša naziva "superhranom" kojom se preporučuje započeti svaki dan. Također, preporučuje se redovita tjelesna aktivnost u trajanju od 45 minuta na dan.

Zobene pahuljice

Budući da ova dijeta savjetuje unos namirnica niskog glikemijskog indeksa, preporučene namirnice su basmati riža, tjestenina, krumpir u kori, crni kruh sa žitaricama i sjemenkama koji je visok s udjelom vlakana. Također, nije ograničen unos čaja, kave, vode i dijetalnih napitaka.

Dijeta je osmišljena da pomogne ljudima da u 7 tjedana izgube 6 kilograma. Nema određenog preporučenog perioda koliko se može ostati na ovom načinu prehrane. Preporuka je da se ostane dok se ne dosegne željena težina.

U prva dva tjedna provođenja Rosemary Conley dijete, unosi se dnevno 1200 kcal kako bi se potakao brzi gubitak kilograma. Jede se 200 kcal u doručku, 300 kcal u ručku i 400 kcal u večeri. Dozvoljena su i dva međuobroka od 50 kcal i 350 ml mlijeka. Nakon dva početna tjedna unos se povisuje na 1400 kcal na dan. To znači da je dozvoljeno 1 alkoholno piće na dan ili 1 desert. Također, moguće je "skupljati" dnevne razlike od 200 kcal za poseban dan u tjednu kad je npr. neko slavlje. Nakon 4 tjedna omogućava se dodatno povećanje porcija riže, tjestenine ili voća.

Prednosti ove dijete su da je fokusirana na unosu kalorija uz ograničen unos masnoća. Prema ovom planu prehrane namirnice se doziraju u posebnim "zdjelicama" čime se ljude uči razmišljati o količini hrane i steći naviku "porcije". Po ovim "posudama" se mjeri unos riže, tjestenine, žitarica i grahorica koje se često, inače, jede bez razmišljanja o mjeri. Fizička aktivnost je ravnopravan dio ove dijete, a treninzi su prilagođeni dobnim skupinama, težini pojedinca i njegovim fizičkim sposobnostima.

Ono što se stavlja na teret Rosemary Conley dijeti jest činjenica da neke namirnice koje imaju nizak udio masti i dalje nisu - zdrave. Naime, često obiluju šećerima i kalorijama. Također, teško je očekivati da će pojedinci koji većinu obroka jedu izvan kuće, stalno sa sobom nositi zdjelicu kako bi mogli odrediti količinu pojedine namirnice.

Trening

Ipak, ono što je pozitivno jest osvještavanje o veličini porcije, važnosti redovitog vježbanja te zdravim izborima namirnica. Edukativni element ove dijete je ono što je stavlja ispred nekih drugih dijeta sličnoga tipa.

Primjer dnevnog jelovnika po Rosemary Conley dijeti koja garantira brzo gubljenje viška masnog tkiva

Doručak:

  • 40 g muslija s malomasnim mlijekom i 100 g svježeg voća

ili

  • omlet od 2 jaja s 25 g malomasnog sira i 4 cherry rajčice

Međuobrok:

  • 200 g svježeg sezonskog voća

Ručak:

  • 1 integralno pecivo namazano s nekim malomasnim namazom i 50 g tune (iz salamure) s 1 svježim krastavcem

ili

  • velika salata s 100 g odreska lososa i 2 čajne žličice maslinovog ulja

ili

  • 1 porcija juhe od rajčice i leće i 1 energetska pločica

Međuobrok:

  • 3 sušene marelice

Goveđi odrezak s povrćem

Večera:

  • 200 g goveđeg odreska i 3 žlice crvenog graha (iz konzerve) s 150 g mješavine kuhane brokule i mrkve

ili

  • 200 g goveđeg odreska i 3 žlice crvenog graha (iz konzerve) s 250 g kuhanog zelenog povrća i 200 ml malomasnog jogurta

ili

  • 1 porcija juhe od bundeve i 1 velika miješana salata

Objavljeno 08.04.2015.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!