5 egzotičnih kineskih jela !
Prehrana

5 egzotičnih kineskih jela !

Danas u svijetu globalnih migracija nije rijetkost naletjeti na svakakve kulture i svakakve običaje, kako ponašanja tako i kulinarstva. Ugledate jeftini aranžman za Tajland i za 3 dana se nađete kako jedete čegrtušu u umaku od mravljeg mlijeka sa prilogom žohara na lešo. Karikiram, ali skoro. Nekom je egzotika smazat ličkog medvjeda, u jednom zagrebačkom restoranu možete naručiti klokana, a nojevih jaja je već prepun oglasnik. Pas, najbolji čovjekov prijatelj, vjerojatno se nikada neće naći na našim jelovnicima, ali Koreja nije daleko. Prodaja i kuhanje pasa u Koreji zabranjena je već od 1984. godine, za vrijeme priprema za Olimpijadu. Psi su kao jelo zabranjeni, ali se ipak progledava kroz prste, što je za naše pojmove užas!

Od nama nezamislivih sisavaca, u Aziji se jede, npr. šišmiš. Nema statističkih podataka koliko je to važna namirnica, ali tamošnji šišmiši, koji se hrane isključivo voćem, drže se za poslasticu.

Sve što nama nije svojstveno moglo bi se reći da je egzotično, no zadržimo se sad na istočnoj kuhinji, konkretno kineskoj.

ODLIKE KINESKE KUHINJE

Kineska hrana nije baš najzdravija. Kuhanje im je bazirano na vrlo kratkom vremenu pripreme. Skoro sve se radi u woku i prži u dubokom ulju. No, zanimljiva i pozitivna strana je da se hrana kod pripreme uvijek sjecka na veličinu zalogaja.

Mnogo pažnje pridaje se izboru boja namirnica koje moraju biti žive. Od mnogih začina, važno je spomenuti đumbir koji ljekovito djeluje na želudac. Za pripremu se većinom koriste nezasićena ulja i vrlo malo životinjskih masnoća uz obilje voća i povrća. Najčešći prilog je riža koja se poslužuje kao kruh u našoj kuhinji, a koristi se i prozirna rižina tjestenina koju možete poslužiti kao prilog mesnim jelima.

Dakle dvije glavne tajne u kineskoj kuhinji: rezati pravilno i mora biti ispravno pržena. Glavna zapovijed kineske kuhinje - hrana mora biti ne samo ukusna, nego i korisna, a ponekad i terapeutska.

Piletina s medom

Sastojci:

  • 500 g pileća prsa bez kože
  • 1 šalica kukuruznog brašna
  • 1/2 žličice praška za pecivo
  • 2 bjelanjka
  • hladna voda
  • dodatna količina kukuruznog brašna za posipanje piletine
  • 3/4 šalice bistrog meda
  • 1 1/2 žličica slatkog čili sosa mladi luk za ukrašavanje

Priprema:

Isijecite pileća prsa na komade veličine zalogaja. Pomiješajte kukuruzno brašno, prašak za pecivo, istučene bjelanjke i hladnu vodu.

Pospite komade piletine kukuruznim brašnom i umočite ih u prethodno napravljenu smjesu. Pržite u dubokom ulju oko 1 minute ili dok površina ne bude hrskava. U drugoj tavi istopite med sa chilli umakom. Pospite preko isprženih komada piletine i odmah poslužite. Ukrasite mladim lukom.

 

Juha od krastavaca i šunke

Sastojci:

  • 600 g krastavaca
  • 100 g šunke
  • 5 šalica pileće juhe
  • 1 žlica usitnjenog đumbira
  • 2 žlice isjeckanog mladog luka
  • 1 1/2 žlica soja sosa

Priprema:

Ogulite krastavce, izrežite ih na tanke dijelove, a zatim na kvadratiće veličine 4cm. Šunku izrežite na duge, tanke dijelove. Ulijte juhu u posudu srednje veličine i pustite da prokuha. Smanjite vatru i dodajte krastavce, đumbir, mladi luk i soja sos.

Kuhajte par minuta dok krastavci ne smekšaju. Dodajte šunku i ostavite na vatri još 1 minut dok se ne zagrije. Poslužite odmah.

 

Kineske palačinke kao glavno jelo

Sastojci:

  • 20 dag svinjetine
  • 1 šalica kuhanih listova kupusa
  • malo celera
  • sol, biber
  • malo mljevene ljute paprike
  • 1 žlica kosanog crvenog luka
  • 1/2 šalice ulja
  • 1 žlica umaka od soje
  • 1/2 žličice glutamata

Tijesto:

  • 2 jaja
  • 1 i 1/2 šalice brašna
  • malo praška za pecivo
  • 1/2 žličice soli
  • 2 šalice ulja

Priprema:

Meso se samelje i pomiješa s usitnjenim listovima kuhanog kupusa, isjeckanim celerom, solju, biberom, ljutom paprikom i kosanim crvenim lukom pa se stavi na štednjak da se pirja. Zatim se nalije ulje, umak od soje i glutamat. Od brašna, ulja i jaja načini se rijetko tijesto i od njega na masti peku palačinke.

Zatim se pune nadjevom, dobro umotaju i peku na vrelom ulju.

 

Šaran u slatko kiselom umaku

Sastojci:

  • 1 veliki šaran
  • 2 glavice crvenog luka
  • 1 žlica meda
  • kosani zeleni đumbir
  • narezani svježi krastavci
  • 2 žlice umaka od soje
  • malo octa
  • 2 žličice šećera
  • 1 žlica škrobnog brašna
  • sol, biber
  • rižino vino
  • ulje od kikirikija
  • 1 svježa crvena paprika

Priprema:

Šaran se očisti, raspolovi i izreže u komade. Zatim meso stoji 1 sat u marinadi od soli, bibera i rižina vina. Pošto se meso izvadi iz marinade, uvalja se u brašno i ispeče na ulju od kikirikija.

Crveni luk se izreže na tanke ploškice, prepeče na ulju pa se doda đumbir, krastavci, med, umak od soje, malo octa i šećera te se sve dobro prokuha. Tako načinjen umak mora imati slatko-kiseli i pomalo ljut okus. Prije serviranja pospe se škrobnim brašnom, posoli i pobiberi te se ukrasi narezanom svježom crvenom paprikom. Komadi šarana serviraju se preliveni gotovim umakom.

 

Pile s ananasom

Sastojci:

  • 1 pile od 1 kg
  • 50 dag ananasa
  • sol
  • limunov sok
  • 2 žlice bijela vina
  • mrkvica
  • 12 zrelih šljiva
  • 1 žličica rižinog brašna
  • 1/2 l soka od ananasa
  • 1/8 l umaka od soje
  • 1 jaje
  • 1 šalica rižina brašna
  • 1 šalica ulja

Priprema:

Pile se očisti i izvade kosti pa se izreže u komadiće. Ananas se nareže isto tako u komadiće i sve se marinira u soli, limunovu soku i bijelom vinu. U posebnoj zdjeli preprži se koža pileta s narezanom mrkvicom, raspolovljenim šljivama, zgusne rižinim brašnom, zalije sokom od ananasa i umaka od soje pa se sve kuha pola sata i pasira.

Marinirano pile i ananas umoče se u jaje pa u rižino brašno i peku na vreloj masti dok ne požute. Zatim se preliju umakom i služe vrući.

Dobar tek!

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
  • 5 brzih i ukusnih obroka na poslu x 22
    Još jedno blagdansko ludilo je iza nas što znači da je vrijeme da se vratimo našem uobičajenom životnom ritmu kao i našim uobičajenim jelovnicima. Ovaj članak dati će vam dodatnu potporu u pripremi je...
  • Pripremite salatu od tunjevine i bijelog graha x 6
    Zakuhajte vodu u velikom loncu. Dodajte mahune i kuhajte ih 3 min (al dente). Ocijedite ih i stavite u zdjelu ledene vode. Kad se potpuno ohlade, izvadite ih, osušite i narežite na manje komade. U zdj...
  • Što od hrane ponijeti na posao? x 43
    Većina započetih dijeta završava preprekom uzrokovanom radom u uredu. Kako ne biste radili velike pogreške, donosimo vam par savjeta kako zadržati vitku liniju i na poslu bez držanja nekih striktnih d...
Na forumu ima 0 komentara na ovu temu
Forum
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 16.12.2008
Piše:
Monika Ravlić