Zašto nas ugljikohidrati debljaju ?

Image

Bilo da vježbate više od 3 sata tjedno, ili 30, vaša dijeta je jedan od najvažnijih faktora koji formiraju što ćete koristiti kao energiju. Današnje podijeljeno mišljenje o visoko-ugljikohidratnoj, nisko-masnoj dijeti se brzo mijenja, kako ljudi počinju shvaćati da iako konstantno vježbaju ipak ne gube tjelesnu mast. Pošto većina ugljikohidrata sadrži malo ili nimalo masti, nećete vjerovati da ugljikohidrati mogu završiti u vašim masnim naslagama.

Ipak, najmanje 40% od ugljikohidrata koje pojedete završavaju u masnim naslagama. Konzumirajući previše ugljikohidrata, čak bez masti, stvarno ćete nabaciti masne naslage. Zato što na taj način vaše tijelo čuva i koristi krajnje produkte ugljikohidrata koje konzumirate. Ugljikohidrati, bilo da su u formi bombona ili čokoladnog kolača, povećavaju glukozu jednom kada dođu u krvotok. Šećer je šećer - tijelo ih ne razlikuje.

Dakle ako konzumirate preveliku količinu ugljikohidrata, nivo vašeg šećera u krvi će porasti pokrećući vašu gušteraču da luči inzulin. Inzulin vrši kontrolu nad tim gdje će se šećer iz krvi sačuvati. Nešto se koristi kao energija, a nešto se skladišti u mišićima kao glikogen (sačuvana forma šećera). Pošto vaše tijelo može sačuvati samo 2000 kalorija kao glikogen, višak će biti sačuvan kao mast.

Inzulin takodjer sprječava postojeću mast da izađe iz skladišta i da se iskoristi kao energija. Ukoliko nemate pristup svojim masnim naslagama i sagorjevanju masti, vi ćete u kontinuitetu sačuvati ugljikohidrate kao masti. Ključ je u iskorištavanju što više nagomilanih masnih naslaga za energiju, drugačije rečeno, morate sagorjeti višak šećera i nagomilane masti.

Možete kontrolirati gorivo koje će vaše tijelo sagorjevati preko dijete, uzmimo za primjer da uglavnom jedete ugljikohidrate, tada nivo vašeg šećera u krvi postaje nestabilan, a njegovo sagorjevanje može postati nedostupno jer prisustvo inzulina sprječava da se mast iskoristi kao energija. Zato mnogi ljudi "udaraju u zid" na 20 kilometara u maratonu. Oni trče od ugljikohidrata, ne od masti. Ako izbjegavate visoko-ugljikohidratnu dijetu i jedete proporcionalno izbalansirane ugljikohidrate, proteine i masti, vaše tijelo će proporcionalno sagorjevati masne naslage.

Sve prirodne masti - kao što su omega 6 (koje se nalaze u biljkama) i omega 3 (koje se nalaze u ribi) - dobre su za vas ako ih koristite umjereno. Pošto je efikasnost ljudskih kemijskih procesa teško mjerljiva, zadržat ćete se na tome kako se osjećate. Opći simptomi prezasićenosti ugljikohidratima dokazuju se željom za spavanjem poslije jela, žudnjom za slatkišima, glad nakon 2 sata od visoko-ugljikohidratnog obroka, i potrebom za užinom po čitav dan.

Brzi metabolizam sagorjeva više masti koja hrani tijelo sa 2 puta više energije od ugljikohidrata. Više unesenih masti znače veću energiju, postići ćete veću izdržljivost kao i mišićavost uz uzdržavanje od hrane kakvo dolikuje.

Ukoliko ne možete približno 4 sata bez jela, a radite ili trenirate, postoji vjerovatnost da ste jeli previše ugljikohidrata. Stoga svaki obrok koji pripremate treba sadržavati približno 45% od ukupnih kalorija iz ugljikohidrata, 30% od proteina i 25% od masti. Stoga ostanite u zoni sagorjevanja masti, budite sigurni da vaše tijelo sagorjeva mast !

Objavljeno 09.10.2006.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!