VELIKA ljetna akcija na fitness rekvizite (do -50%)

Celulit - neprijatelj kroz sva godišnja doba!

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Još nije kasno, za početak predlažemo vam 10 korisnih i zdravih prehrambenim savjeta za prevenciju celulita zimi.

Nepravilna prehrana, stres, nedostatak tjelovježbe, genetičke predispozicije i hormonske fluktuacije igraju važnu ulogu u nastanku celulita. Mišljenja stručnjaka o uzrocima nastanka celulita su podijeljena.

Dok jedni smatraju da je celulit isključivo genetičkog nasljeđa, drugi su skloniji vjerovanju da je celulit posljedica prehrane sa visokim udjelom prehrambenih masnoća, izostanka tjelesne aktivnosti te loše cirkulacije, nakupljanja toksina u organizmu pa čak i svega navedenoga.

Svi mišići u organizmu obavijeni su naslagama masnoće, vezivnim tkivom različite debljine okruženim tekućinom koja ovaj "pokrov" opskrbljuje hranjivim tvarima te ga oslobađa otpadnih tvari. Ovo masno tkivo pričvršćeno je mrežom vlakana (elastin i kolagen), i kada sustav dobro funkcionira, otpadne tvari se iz sustava uklanjaju.

Ukoliko se otpadne tvari ne uklanjaju, počinju se nagomilavati te vezivno tkivo biva zasićeno tekućinom koja se s vremenom zgusne i stvrdne stvarajući tako džepove koji nadalje formiraju tzv. "narančinu koru".

Celulit se ponekad javlja nakon trudnoće ili kada osoba uzima hormonsku terapiju (tablete), odnosno kada je u organizmu visoka razina estrogena. Također se, s obzirom da trauma može utjecati na cirkulaciju, može javiti i nakon traumatskog iskustva.

10 savjeta za prevenciju celulita

Iako većina žena brigu o celulitu počinje voditi tek sa izlaskom prvih proljetnih sunčanih zraka, zima je idealno razdoblje da se tijelo dovede u formu i pripremi za sezonu "otkrivanja".

Slijedi 10 savjeta kako organizam zaštititi od "nametnika" zvanog celulit :

1. Pazite na adekvatan unos tekućine. Najbolje je piti običnu vodu. Voda je dobro otapalo i pospješuje izmjenu tvari, a samim time i uklanjanje toksina.

2. Kavu pokušajte zamijeniti biljnim čajevima, posebice je za prevenciju celulita dobar čaj od koprive jer potiče cirkulaciju i detoksikaciju organizma. Jednako kao i kava, alkohol potiče izlučivanje vode te i njegovu konzumaciju treba ograničiti.

3. Pokušajte usvojiti pravilne prehrambene navike. Smanjite unos hrane bogate zasićenim masnoćama i proteinima animalnog podrijetla, radije odaberite ribu, te meso peradi. Povećajte dnevni unos voća i povrća, a jednostavne ugljikohidrate zamijenite složenima. Osim što prevenira nastanak celulita, ovakva prehrana čini dobro cijelom organizmu.

4. Povećajte unos namirnica bogatih vitaminom C (obojeno voće i povrće, prirodni voćni sokovi), kalijem (banane, marelice, breskve, naranče, grah) i sumporom (prehrambeni proteini) jer ove namirnice pospješuju uklanjanje štetnih tvari iz organizma i time pobjeđuju celulit iznutra.

5. Izbjegavajte preslanu i prezačinjenu hranu. Sol ima sposobnost zadržavanja vode što je jedan od osnovnih uzroka nastanka celulita.

6. Priuštite organizmu redovito čišćenje od toksina. Izlučivanje toksina mokraćom potaknuti će različiti biljni čajevi, primjerice od koprive, dok problem konstipacije nerijetko uspješno rješavaju suhe šljive, pšenične klice, laneno sjeme i zobena kaša.

7. Dnevno izdvojite barem 30 minuta za tjelovježbu kako bi potaknuli metabolizam i pospješili izlučivanje toksina. Tjelesna neaktivnost, a posebno cjelodnevno sjedenje stvaraju idealne uvjete za nastanak celulita. Plivanje se smatra idealnim oblikom tjelovježbe za prevenciju nastanka celulita.

8. Osigurajte organizmu dovoljne količine kisika, najbolje provođenjem određenog vremena u prirodi. Dopustite koži da se znoji.

9. Povremeno nježno masirajte područja kritična za nastanak celulita. Masaža stimulira cirkulaciju krvi i limfe te pospješuje oslobađanje celulita koliko je to moguće. S obzirom da se celulit nalazi 3 - 5 milimetara ispod kože, u vezivnom tkivu, nema razloga za grubim pritiskanjem i gnječenjem. Masaža nikad ne smije prijeći granicu boli.

10. Ostavite si dovoljno vremena za opuštanje - mnogi smatraju da celulit može biti i rezutat stresnog načina života, stoga u toku dana posvetite barem jedan sat sebi. Napravite atmosferu u prostoru u kojoj ćete se osjećati najopuštenije.

Nažalost, celulit je jedna od onih stvari na koje većina žena mora računati i sa kojima se mora suočiti. Rezultati bilo kojeg anticelulitnog programa tek se počinju nadzirati nakon 6 tjedana, stoga se ne treba obeshrabriti kada promjene ne budu vidljive nakon nekoliko dana.

Iako je malo vjerojatno da će nastali celulit u potpunosti nestati, umjesto beznadnog sjedenja i promatranja kako "jastučići" celulita rastu, bolje je poduzeti potrebne korake i boriti se protiv "ženinog najvećeg neprijatelja". Sav potreban alat koji trebate, vrhovi su vaših prstiju, a trebate ih svega nekoliko minuta dnevno.

Umjerena tjelovježba, prehrana bogata voćem, povrćem cjelovitim žitaricama i siromašna zasićenim masnoćama, adekvatan unos tekućine, stimulirajuća masaža i dokazano učinkovita krema teško se mogu nazvati žrtvom koju morate podnijeti kako biste spriječili ili umanjili nastanak celulita.

Objavljeno 10.10.2006.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!