Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Razuvjerite se - mitovi vezani za dijete !

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Ne postoji magična formula za gubitak viška kilograma - tj. ne postoje čarobne namirnice ili čudotvorni načini kombiniranja namirnica koji će otopiti nataloženo salo. Da bi ste smanjili prekomjernu težinu potrebne su male, dostižne promjene u načinu življenja, prije svega treba promjeniti način prehrane i povećati fizičku aktivnost.

Neke masnoće utječu na povećanje tjelesne težine jer u prosjeku sadrže duplo više kalorija po gramu od ugljikohidrata ili proteina. Masnoće predstavljaju veoma energetski koncentrirane namirnice. Tip masnoća koje unosite može biti od velikog utjecaja na debljanje.

Masnoće životinjskog porijekla debljaju više od masnoća iz riba i biljaka, jer se ove bolje iskorištavaju i manja je vjerovatnost da će se skladištiti, kao što se skladište masnoće na trbuhu.

Pretjerano unošenje ugljikohidrata i proteina također dovodi do njihovog pretvaranja u masnoće koje se talože, tako da je bitno znati da unošenje viška kalorija dovodi do debljanja bez obzira na vrstu namirnica koju unosimo u pretjeranim količinama.

U kratkom vremenskom periodu dijeta sa veoma malo ugljikohidrata može rezultirati puno većim gubitkom viška kilograma nego dijeta sa visokim sadržajem ugljikohidrata, ali u dužem vremenskom periodu razlike između ove dve dijete postaju minimalne.

Dijeta sa minimalnom količinom ugljikohidrata na duži vremenski period može biti štetna po zdravlje ako podrazumijeva veće unošenje namirnica životinjskog porijekla i ograničava unos nekih namirnica biljnog porijekla.

Postoji i puno mitova o vrstama namirnica koje treba jesti i kada ih treba jesti, evo nekih pogrešnih :

1. Krumpiri debljaju – pogrešno

Ovo pogrešno mišljenje potiče od shvaćanja da tokom dijete za mršavljenje treba izbaciti sve namirnice bogate ugljikohidratima, prije svega krumpir i tjesteninu. Ako jedete krumpire ili bilo koje namirnice bogate ugljikohidratima ne znači da ćete se udebljati pogotovo ako pazite da hranu unosite u umjerenim količinama, pazite na način pripreme namirnica (treba izbjegavati prženje) i izbjegavajte visoko kalorijske dodatke kao što je putar, raznorazne sosove i sireve.

2. Dijete u kojima se kombiniraju namirnice djeluju – pogrešno

Ovo vjerovanje potiče od mišljenja da digestivni trakt neefikasno probavlja obroke kojima su unijete razne vrste namirnica. Veoma malo namirnica su siromašne ugljikohidratima ili proteinima, uglavnom je svaka namirnica kombinacija ovih glavnih nutrijenata.

Sistem za probavljanje ima enzime koji savršeno dobro razlažu sve vrste namirnica koje unesemo obrokom. Dijete u kojima se preporučuje unos samo određenih vrsta namirnica, dok druge treba potpuno izbaciti iz upotrebe - treba izbjegavati.

3. Doručak se treba sastojati samo od voća – pogrešno

Voće je uglavnom siromašno kompleksnim ugljikohidratima, koji su neophodni tijelu poslije gladovanja tokom noći. Za doručak je dobro pojesti nešto u obliku crnog kruha, integralne kifle, žitarice itd. jer su dobar izvor ugljikohirata koji osiguravaju dovoljno energije za napore tokom prije podneva.

4. Postoje čarobne namirnice koje tope suvišne kilograme – pogrešno

Smatra se da grejpfrut ili ananas tope kilograme, premda su bogate prirodnim vlaknima koja stvaraju osjećaj sitosti sa minimalnim brojem kalorija.

5. Nije dobro piti dok jedete – pogrešno

Ovo vjerovanje potiče od teorije da ako pijete dok jedete, tekućina koju unosite rastvara želučanu kiselinu što usporava probavu i doprinosi debljanju. Ovakvo shvaćanje ne samo da nije dokazano već se zna da se unošenjem vode uz obrok poboljšava probava.

Unošenje alkoholnih pića, zašećerenih sokova u većim količinama samo za sebe doprinosi debljanju, bez obzira da li se unose tokom obroka ili nezavisno od njih.

Kako uspješno mršavjeti ?

Nemojte upropastiti dijetu, ona treba postati stil vašeg života, inače ćete vrlo brzo nadoknaditi izgubljene kilograme, čak i dodati koji.

Cilj treba biti sporo topljenje viška kilograma, sasvom je dovoljno izgubiti 0.5kg tjedno.

Važnije je izgubiti 10 cm oko struka za 6 mjeseci za opće zdravlje nego broj kilograma koji ste izgubili. Smanjite unos prije svega teško probavljivih masnoća.

Povećajte unos svježeg voća, povrća i neglaziranih žitarica, smanjite unos alkohola i zaslađenih bezalkoholnih pića, izbjegavajte slatkiše.

Vježbajte makar 3 puta tjedno i pokušajte pješačiti 30 min. dnevno. Nemojte eliminirati ni jednu vrstu namirnica i pijte 2 litre vode dnevno.

Objavljeno 12.10.2006.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!