Što odabrati: Majoneza vs kečap vs senf? Recepti kako napraviti svoje, zdravije varijante!
Prehrana

Što odabrati: Majoneza vs kečap vs senf? Recepti kako napraviti svoje, zdravije varijante!

Mnogi od nas navikli su uz meso jesti neki umak. Ako ne radimo sami umake, već pribjegavamo kupovnima, onda se izbor najčešće svodi na tri najpoznatija umaka: majonezu, kečap i senf.

No, ako pazite na liniju ili želite izgubiti višak kilograma, tada je dobro znati i što se krije u ovim finim umacima koji vaš odrezak čine ukusnijim. Naime, ponekad pileći file s majonezom ima jednaku količinu kalorija kao da jedete file pečen u dubokom ulju.

Krenimo s brojkama:

Kečap na 100 g sadrži:

  • Kalorije (kcal): 130
  • Ugljikohidrati: 33 g
  • Proteini: 1 g
  • Masti: 0,01 g

Majoneza na 100 g sadrži:

  • Kalorije (kcal): 710
  • Ugljikohidrati: 2,2 g
  • Proteini: 1 g
  • Masti: 76,6 g

Senf na 100 g sadrži:

  • Kalorije (kcal): 66
  • Ugljikohidrati: 8 g
  • Proteini: 4 g
  • Masti: 3 g

Majoneza

Ljubitelji majoneze ovaj umak "guraju" u sve, od sendviča, namaza do umaka uz meso, krumpire, ali i povrće. No, majoneza je najgori među tri navedena umaka. Ako imate višak kilograma, a majoneza vam je i dalje na meniju, možete je slobodno istaknuti kao jednoga od krivaca jer niste zadovoljni onime što vam ogledalo govori.

Majoneza je kalorijska bomba, a nutritivna nula, što je najgora kombinacija kad o hrani govorimo. Sadrži visok udio masti, među kojima prevladavaju one najgore: GMO sojino ulje, kukuruzno ulje i druga biljna ulja koja obiluju omega-6 masnim kiselinama.

Naime, ta ulja su zdrava samo ako je njihov unos u dobrom omjeru s omega-3 masnim uljima. Ako omege-3 nedostaje u prehrani, te većina masti dolazi iz omege 6 povećavate rizik od nastanka srčanih bolesti, razvoja nekih vrsta karcinoma, dijabetesa tipa 2, osteoporoze, kao i upalnim i autoimunih bolesti poput reumatoidnog artritisa. Nemojte se zavarati reklamama na kojima piše da majoneza sadrži maslinovo ulje, jer je ono ondje u vrlo malom postotku. Većina ulja i dalje dolaze iz gore navedenih i nezdravih biljnih ulja.

Obična majoneza sadrži i 1 g šećera po žlici majoneze, što i nije toliko puno ako se ograničite na žlicu ili dvije majoneze te smetnete s uma udio loših masti. Istovremeno, ako odaberete "light" varijante majoneze budite spremni da su masnoće zamijenjene dodanim šećerima - što podiže njihov udio i do 4 g po žlici majoneze.

Na kraju, kupovne majoneze, uz nezdrave masti i šećere, sadrže i niz umjetnih sastojaka poput konzervansa, aditiva i mononatrijevog glutamata (MSG). Istraživanja su pokazala da MSG ometa funkcije mozga, uzrokuje migrene, promjene raspoloženja te može uzrokovati astmu.

Kečap

Kečap je potekao iz američke kulture i, uz njihovu brzu hranu, proširio se diljem svijeta. No, nemojte se zavarati činjenicom da je rađen od rajčice misleći da je to garancija da je "zdrav".

Dovoljan podatak je da je četvrtina pakiranja kečapa - šećer! Osim toga, komercijalni kečapi su nakrcani GMO kukuruznim sirupom koji je škrob te GMO kukuruznim sirupom s glukozom koji je čisti šećer koji u sebi sadrži i tragove olova. Mnogi brendovi, da pojačaju okus kečapu dodaju i MSG koji nalazimo i u majonezi.

Nemojte se zavarati "organskim" kečapom već čitajte deklaracije. Naime, osim visokog udjela šećera, kečap obiluje i solju. Sol potiče zadržavanje vode u organizmu, ali je i krivac za nastanak niza bolesti: povišenog krvnog tlaka, razvoja kardiovaskularnih bolesti, srčanog i moždanog udara itd.

Senf

Ukratko - senfu uopće nije mjesto u tekstu uz majonezu i kečap. Naime, ovom začinu se ne može ništa staviti na teret. Senf ne sadrži nepotrebne šećere, a ima visoke doze antioksidansa koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, krivaca za nastanak niza bolesti.

Gorušica, biljka od koje se radi senf, sadrži indole, tvari koje deaktiviraju hormone koji potiču rast tumora. Osim toga, gorušica sadrži beta karoten, vitamin C, te visok udio željeza i kalcija. Gorušica stimulira probavu te čisti sinuse.

Osim toga, senf štiti od nastanka želučanih tegoba i bolesti, pomaže u kontroli simptoma astme, te smanjuje bolove izazvane reumom, artritisom i upalama mišića. Budući da sadrži vitamine B-kompleksa (folate, niacin, tiamin i riboflavin) senf ubrzava metabolizam što pomaže u gubitku viška kilograma. Istovremeno, vitamini B kompleksa snižavaju razinu kolesterola i čuvaju vaskularni sustav od nakupljanja plaka.

Zaključak:

Koliko god ih voljeli, nezdrava komponenta majoneze i kečapa trebala bi prevagnuti u vašoj odluci želite li i dalje imati ove umake na svojem tanjuru. Ako ih ipak tako jako volite, napravite domaće varijante od probranih sastojaka i bez dodanih nezdravih komponenti. Na taj način ćete i dalje u tanjuru zadržati omiljeni umak, a ni vaše zdravlje ni forma neće biti ugroženi.

A što se senfa tiče - senf zadržite na tanjuru i zadovoljno uživajte i u njegovom okusu i u dobrobitima koje on ima za vaše zdravlje.

Domaća zdrava majoneza:

Sastojci:

  • 4 bjelanjka
  • 1 žlica limunovog soka ili jabučnog octa
  • 1 čajna žličica senfa
  • 100 ml maslinovog ulja
  • 100 ml kokosovog ulja
  • sol i papar

Priprema:

Bjelanjke stavite u blender i miksajte dok ne postanu pjenasti. Dodajte limunov sok (ili ocat), senf i začine te dodatno izmiksajte. Polako dodajte ulje miješajući na maloj brzini. Na ovaj način omogućavate da se napravi emulzija. Budući da nema nikakvih konzervansa, potrošite u roku od 7 dana.

Domaći zdravi kečap

Sastojci:

  • 200 g pirea od rajčice
  • 1 čajna žličica češnjaka u prahu
  • 1 čajna žličica luka u prahu
  • 1/4 čajne žličice himalajske soli
  • 1 žlica senfa
  • 1/1 čajne žličice stevije
  • 50 ml vode
  • 50 ml jabučnog octa

Priprema:

Sve sastojke ubacite u blender (osim vode) i miksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Prema gustoći dodajte vode i dodatno miješajte dok se ne ujednači. Smjesu izlijte u posudu i držite u hladnjaku. Budući da nema nikakvih konzervansa, potrošite u roku od 10-ak dana.

Domaći zdravi senf

Sastojci:

  • 100 g gorušice
  • 1 čajna žličica curryja
  • 1/2 čajne žličica chillija
  • 1/2 čajne žličica papra
  • 1 čajna žličica mljevene paprike
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 300 ml jabučnog octa

Priprema:

Gorušicu usitnite u mlincu za kavu ili blenderu. Stavite ga u posudici u kojoj ćete držati senf te prelijte jabučnim octom. Dodajte sve ostale sastojke i dobro promiješajte dok se ne ujednači. Držite u hladnjaku.

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
  • Istine i zablude o "zdravoj" hrani ! x 22
    Hrana pripremljena kod kuće, po tradicionalnom receptu, ne mora biti nužno zdrava, a ovisno o načinu pripreme, i namirnice poput povrća i ribe mogu se pretvoriti u neprijatelje zdravlja ! Uvriježeno m...
  • O glikemijskom indeksu ovisi naše zdravlje? x 19
    Na policama trgovina zapadnoeuropskih zemalja sve je više prehrambenih proizvoda na čijim je deklaracijama naveden i glikemijski indeks, GI. Zašto je on važan ? Glikemijski indeks GI je mjera koja gov...
  • Duševno stanje ovisno i o hrani x 9
    Nekad se odgovarajuća hrana birala metodom pokušaja i pogreške, no danas se zna za vezu između hrane i duševnog blagostanja. Zahvaljujući otkrićima biologa i nutricionista, točno znamo koje nas namirn...
Na forumu ima 1 komentara na ovu temu
Forum
Svi komentari na temu: Što odabrati: Majoneza vs kečap vs senf? Recepti kako napraviti svoje, zdravije varijante!

Zorro, neki poseban razlog zašto koristiti bjelanjak a ne žumanjak? Evo jedna alternativna, 'nezdrava'. 2 žumanjka jušna žlica senfa 200ml visoko oleinskog suncokretovog ulja (Gea, slovensko, ima u Konzumu po 36kn/l) jušna žlica jabučnog ili vinskog octa četri prstohvata soli Izmiksaj žumanjke i senf, uz miksanje polako dodavati ulje dok ne dodaš pola. Nastavi miksati dok ne dobiješ željenu gustoću. Dodaj ocat, nastavi miksati, i polako dodavati ostatak ulja. Kad se svo ulje skombiniralo s majonezom, dodaj sol i još malo izmiksaj i to je to. Moram nabavit Myproteinov žumanjak u prahu, čisto da vidim kako majoneza od njega ispadne.
Goranchero
29.05.15. u 08:23
line
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 27.05.2015
Piše:
Zorana Jagodić