Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Istine i zablude o "zdravoj" hrani !

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Hrana pripremljena kod kuće, po tradicionalnom receptu, ne mora biti nužno zdrava, a ovisno o načinu pripreme, i namirnice poput povrća i ribe mogu se pretvoriti u neprijatelje zdravlja !

Uvriježeno mišljenje da je hrana pripremljena u kontroliranim uvijetima kućne kuhinje zdrava i poželjna nije uvijek ispravno ! Osim što je teško dobiti istinitu informaciju o tome u kojim je uvjetima neka namirnica uzgojena, i sam proces obrade hrane dovodi do nastanka spojeva opasnih po zdravlje pojedinih organa i imunitet.

Prirodno nije uvijek i zdravo

Mnoge biljke i životinje proizvode toksične tvari koje im u prirodnom okolišu služe za obranu od predatora ili napad na plijen. Prirodni toksini životinja, biljaka ili bakterija su raznolike kemijske strukture, pa izazivaju različite toksične efekte. Čovjek se može otrovati ako u organizam slučajno unese otrov biljaka ili životinja, te ubodom ili ugrizom.

Tijekom pripreme hrane većina takvih toksina se smanjuje, kod voća i povrća, štetne tvari nastale pod utjecajem pesticida otklanjaju se ljuštenjem kore, pripremanjem u ulju uklanjaju se neugodni mirisi nekih namirnica, a iz mesa se termičkom obradom otklanja višak masnoće. Međutim, pripremom hrane, kuhanjem, pirjanjem, prženjem, dimljenjem ili pečenjem neki za organizam inače korisni spojevi pretvaraju se u nepoželjne, pa i štetne !

Što se događa na roštilju

Tijekom pripreme ili prirodnih metoda konzerviranja (dimljenjem) među mutagenim svojstvima koji nastaju najzastupljeniji su policiklički aromatski ugljikovodici (PAH). Njihov glavni predstavnik, benz-a-piren, nastaje kao proizvod prženja, pečenja na žaru i dimljenja hrane, jer se mijenjaju svojstva bjelančevina sadržanih u namirnicama. Pod utjecajem visokih temperatura te bjelančevine mutiraju, odnosno postaju kancerogene i mutagene.

Ljubitelji roštilja svakako bi trebali obuzdati želju za uživanjem u jelima sa žara, slično je i sa pršutom, kobasicama i mesom prženim u ulju.

PAH spojevi u najvećoj se mjeri stvaraju stvaraju kada otopljena mast kaplje na izvor topline, plin, ugljen, drvo, pa se rasprši i djelomično nakuplja na površini mesa ili ribe koja se peče na roštilju.

Kako smanjiti koncentraciju PAH spojeva u hrani ?

1. Ne upotrebljavajte ugljen kao gorivo
2. Izbjegavajte pripremu hrane na otvorenom plamenu
3. Nabavite specijalni roštilj kod kojeg je onemogućeno kapanje masti neposredno na izvor topline.

Svaka je domaćica zadovoljna izgledom pripremljenog jela kada ono na površini poprimi finu smećkastu boju, što jamči slastan okus i dokaz je vješte pripreme. No, u procesu poprimanja te poželjne smeđe boje stvaraju se mutageni i kancerogeni spojevi. Ti spojevi utječu na promjene biokemijskih vrijednosti u krvi, povećanje mase organa i dovode do nestanka smeđe-crne pigmentacije u stanicama jetre. Naravno, ne treba paničariti, koncentracija tih spojeva nije velika i tijekom života kod većine ljudi ne dođe do problema koje mogu prouzročiti, ali svakako imaju utjecaj na opće stanje organizma.

Štetne sastojke moguće je izbjeći

PAH SPOJEVI. Nalaze se i svuda u okolišu kao proizvodi razgradnje organskih tvari pod utjecajem topline U hrani je pronađeno više od 20 PAH spojeva, a više od polovice njih ima kancerogeno djelovanje. U povećanim koncentracijama izazivaju tumore na želucu, jajnicima, limfi, na dojci i tumore na žuči.

Budući da nastaju samo pri povišenim temperaturama, hranu je zdravije pripremati na što nižim temperaturama, od povrća birati vrste siromašne nitratima i ne podgrijavati ! Svako podgrijavanje povećava koncentraciju štetnih sastojaka.

Nitrati i nitriti

Ovi kemijski spojevi sastavni su dio konzervirane hrane, ali i svježih namirnica, osobito povrća. U ljudskom organizmu, ako i nisu uneseni hranom, nitriti nastaju iz nitrata u probavnoj mikroflori. Dakle, povrće bogato nitratima u organizmu proizvodi više nitrita.

Nitriti se koriste za konzerviranje mesnih i ribljih proizvoda, a spriječavaju rast bakterija i stvaranje toksina te održavaju prirodno crvenu boju svježeg mesa. Glavni izvor nitrata u našoj prehrani je povrće, a količina tih spojeva razlikuje se ovisno o vrsti, primjerice kupus ih sadrži manje od špinata, cikle ili celera.

Zabluda o špinatu

Za špinat se vjeruje kako je jako zdrav i bogat korisnim sastojcima, a zapravo je jedna od manje vrijednih vrsta povrća, a u nekim slučajevima može biti i štetan. Ima znatno manje vitamina od, recimo, svježeg kupusa, sadrži velike količine nitrata, koji pretvaranjem u nitrite u ljudskom organizmu imaju štetno djelovanje.

Što dodati grahu

Povrće je izvor minerala, vitamina i vlakana nužnih za normalno funkcioniranje organizma i jačanje imuniteta, ali upravo zbog pretvaranja nitrata u opasne nitrite potrebno ga je pažljivo pripremati.

Juhu od mrkve, nakon što je jednom skuhana, nije preporučljivo podgrijavati jer postaje toksična. Juhu koja sadrži mrkvu i ostalo povrće treba kuhati za jedan obrok. A ako je ipak kanite jesti i za večeru ili sutradan, procijedite je, odstranite povrće, a vodu sačuvajte pa poslije u njoj skuhajte svježe povrće. Vodu u kojoj ste kuhali neki suhi dimljeni proizvod nemojte koristiti za kuhanje graha, jer smjese začina iz salamure u kombinaciji s nitratima svaraju toksične i štetne spojeve.

A što bi onda bilo zdravo ?!

I povrće i meso i žitarice, ali minimalno obrađene. Povrće, ako je moguće, jedite svježe, lagano začinjeno ili ga kratko ispirjajte. Sva jela najbolje je jesti odmah nakon pripreme, ne prekuhati, prepeći ili prepržiti. Također, osim ako nije nužno, ne ostavljajte za večeru ili za drugi ili treći dan. Manje više, sva hrana je zdrava na svoj način, ali kvalitetno i zdravo pripremljena.

Objavljeno 07.10.2006.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!