Koja je sol najbolja: morska, stolna ili himalajska?

Image

Sol je, bez sumnje, najčešće korišten začin u našim kuhinjama. Iako veće količine soli u prehrani nisu potrebne, mnogi ne mogu zamisliti obrok bez dodane soli.

Ipak, liječnici ističu da današnjom prehranom ljudi unose znatno veće količine soli nego što je potrebno, a veće količine soli smatra se odgovornima za razvoj mnogih bolesti: od bolesti bubrega i povišenog krvnog tlaka do kardiovaskularnih bolesti.

No, to ipak ne znači da sol treba izbaciti iz prehrane.

Naime, sol sudjeluje u mnogim fiziološkim procesima u organizmu, pomaže u održavanju krvnog tlaka, pravilnom radu živčanog sustava, utječe na kvalitetu sna, umanjuje upale mišića te sudjeluje u apsorpciji drugih nutrijenata te nizu drugih procesa.

Dakle, sol nam je svakako potrebna, ali u umjerenim količinama. Također, gotove namirnice obiluju solju pa ih i zbog ovog razloga pokušajte izbjeći.

No, koju sol odabrati? Na tržištu postoji sve veći izbor različitih soli koje imaju različite karakteristike i vrijednosti. Usporedimo morsku sol, stolnu sol i himalajsku (ružičastu) sol, koje najčešće srećemo u našim domaćinstvima.

Morska sol

Morska sol

Morska sol se dobiva isparavanjem morske vode, to tijekom kemijskih procesa kojima se prerađuje ova sol gube se mnogi njeni minerali, pa joj se umanjuje i vrijednost. Dakle, morska sol, prije kemijske prerade, uz natrij klorid sadrži i mnoge druge minerale, ali se oni tijekom procesa rafiniranja gube.

Izvorna morska sol sadrži 80-ak minerala i elemenata u tragovima, karbonata i sulfata, te minerala poput kalcija, kalija, broma, natrija, mangana, magnezija, joda, željeza, fluora i silicijeve kiseline.

Prednosti koje se pridaju morskoj soli su sljedeće, ako se uzima u umjerenim količinama su:

  • jača imunološki sustav
  • alkalizira tijelo, odnosno održava zdravu razinu pH vrijednosti organizma
  • pomaže u održavanju zdravlja kože, kose i noktiju
  • smanjuje upalne procese u respiratornom sustavu
  • olakšava tegobe oboljelima od astme
  • pomaže u snižavanju kolesterola te održava zdravlje srca
  • smanjuje potrebu za inzulinom pa pomaže oboljelima od dijabetesa
  • održava zdravlje kostiju jer je 1/4 ukupne količine soli u organizmu upravo u kostima te ih održava čvrstima
  • sprječava mišićne grčeve i spazme

Nažalost, zbog zagađenja, morska sol može biti zagađena i drugim toksičnim elementima koje nalazimo u otpadnim vodama koje završavaju u morima.

Stolna (kamena, kuhinjska) sol

sol

Kamena sol se dobiva iskapanjem naslaga soli u rudnicima te mljevenjem i čišćenjem. Izvorno, i ova sol je morska, ali je ostala na mjestima gdje su nestala mora.

No, od iskopavanja iz rudnika do našeg stola, ova sol je prošla mnoge kemijske procese te su joj dodani mnogi aditivi čime je ona značajno izgubila na kvaliteti. Ovoj vrsti soli se tijekom prerade često dodaje jod, a upravo je ovaj mineral odgovoran za zaštitu od mnogih bolesti, među kojima su najčešće bolesti štitnjače.

No, ono što značajno i presudno umanjuje vrijednost ove vrste soli su visoke temperature kojima je ova sol izložena tijekom prerade (do 650°C). Tim temperaturama se uništavaju sva pozitivna svojstva ove soli. Usto, konzumacijom ove vrste soli potiče se lučenje vode iz organa radi neutralizacije natrij klorida iz soli. Za svaki gram ove vrste soli, organizma iz organa povlači čak 20 puta veću količinu stanične vode! Ovaj proces potiče razvoj celulita, reumatizma, artritisa te bubrežnih i žučnih kamenaca.

 

Himalajska sol

himalajska sol

Himalajska sol se po svojim karakteristikama ističe pred drugim, na našem tržištu, dostupnim vrstama soli. Ova sol sadrži 95-96% natrij klorida te čak 84 prirodna minerala i elementa poput kalija, kalcija i magnezija. Zbog jedinstvene stanične strukture, minerali u ovoj soli su ostali u koloidnom obliku, što znatno olakšava njihovu apsorpciju u ljudskom organizmu.

Od zdravstvenih prednosti koje se pridaju himalajskoj soli, ističu se:

  • kontrola nivoa vode u organizmu te njezina regulacija s ciljem optimalnog funkcioniranja organizma
  • poticanje stabilne pH vrijednosti u stanicama, uključujući i mozak
  • poticanje optimalne razine šećera u krvi
  • podrška umanjivanju znakova starenja organizma
  • poticanje stvaranja stanične hidroelektrične energije
  • poticanje poboljšane sposobnosti apsorpcije nutrijenata unutar probavnog sustava
  • podrška vaskularnom zdravlju i cirkulaciji
  • poticanje zdravlja respiratornog sustava
  • snižavanje utjecaja problema sa sinusima i poticanje zdravlja dišnih puteva
  • smanjenje grčeva
  • povećanje zdravlja kostiju
  • prirodna podrška spavanju
  • podrška zdravom libidu
  • podrška zdravlju bubrega i žuči

Koju sol odabrati?

himalajska sol

Bez dvojbe, prednost uvijek dajte himalajskoj soli zbog njezine kvalitete, ali i okusa koji će dati vašoj hrani. Morsku sol koristite za kuhanje namirnica, dok stolnu sol izbjegnite jer je zbog termičkih postupaka, ova sol potpuno izgubila na svojoj vrijednosti te vam neće donijeti one dobrobiti koje od ovog začina očekujemo.

Himalajsku sol možete kupiti u našem Web Shopu: Himalajska sol - 500 g.

Objavljeno 15.01.2016.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Dojam sadržaja
8
1
Podijeli s prijateljima!