Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Himalajska sol – bijelo zlato za vaše zdravlje

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Sol je kemijski spoj neophodan za normalno funkcioniranje ljudskog organizma zbog niza funkcija u kojima sudjeluje. Iako mnogi izbjegavaju soljenje hrane, nedostatak soli u organizmu je vrlo opasan i, može negativno utjecati na zdravlje.

Naime, sol sudjeluje u probavi, regulaciji tjelesnih tekućina, funkcioniranju živčanog sustava, utječe na san,, umanjuje upale mišića te sudjeluje u apsorpciji drugih nutrijenata poput kalcija. No, na tržištu je moguće kupiti više vrsta soli: stolnu (kamenu) sol, morsku sol, himalajsku sol itd. Nutricionisti značajnu prednost zbog nutritivnih svojstava daju upravo himalajskoj soli.

Što je himalajska sol?

Himalajska sol je posebna vrsta soli koja se u Europi, Sjevernoj Americi i Australiji počela prodavati u 21. stoljeću, a koja porijeklo vuče iz rudnika soli Khewra u Pakistanu. Sol izvađena iz ovog, drugog najvećeg rudnika soli na svijetu, nalazi se u rasponu od bijele, transparentne do narančaste i ružičaste boje.

Himalajska sol

Kemijskom analizom u Bavarskom državnom uredu za zdravlje i sigurnost hrane je utvrđeno da himalajska sol sadrži 95-96% natrij klorida te 84 prirodnih minerala i elemenata poput kalija, kalcija i magnezija.

Sol ove vrste sazrijeva 250 milijuna godina pod intenzivnim tektonskim pritiscima, u uvjetima potpuno čistima od toksina i nečistoća. Zbog njezine jedinstvene stanične strukture, himalajska sol zadržava vibracijsku nedirnutu energiju. Njezini minerali ostaju u koloidnom obliku, što znači da su dovoljno mali da se vrlo lako apsorbiraju u ljudskom organizmu.

Posebnost himalajske soli je, osim njezina porijekla, i način obrade: melje se ručno kako bi se očuvala njezina vrijednost, pa upravo zbog njezine nutritivne vrijednosti ovu se sol naziva: Kraljevska sol ili Bijelo zlato. Promatrana mikroskopski, himalajska sol je kristalna sol sa savršenom kristalnom strukturom te je otporna na utjecaje elektromagnetskih polja. Dodatna prednost himalajske soli jest nepostojanje ograničenog života stanične strukture što ne zahtijeva posebna pakiranja u silicijske vrećice kako bi se spriječilo grudanje.

Zašto odabrati himalajsku sol?

Zdravstveni benefiti uzimanja himalajske soli su:

 • kontrola nivoa vode u organizmu te njezina regulacija s ciljem optimalnog funkcioniranja organizma
 • poticanje stabilne pH vrijednosti u stanicama, uključujući i mozak
 • poticanje optimalne razine šećera u krvi
 • podrška umanjivanju znakova starenja organizma
 • poticanje stvaranja stanične hidroelektrične energije
 • poticanje poboljšane sposobnosti apsorpcije nutrijenata unutar probavnog sustava
 • podrška vaskularnom zdravlju i cirkulaciji
 • poticanje zdravlja respiratornog sustava
 • snižavanje utjecaja problema sa sinusima i poticanje zdravlja dišnih puteva
 • smanjenje grčeva
 • povećanje zdravlja kostiju
 • prirodna podrška spavanju
 • podrška zdravom libidu
 • podrška zdravlju bubrega i žuči

Usput, okus himalajske soli je neusporediv s kuhinjskom. Naime, osim svojom bojom i kristalnom strukturom koju ćete osjetiti pod jezikom, okus ove soli je neobičan - slatkasto-slan s pomalo biljnom aromom. Ispecite svoj omiljeni odrezak i pospite ga zrncima himalajske soli - vaš odrezak će dobiti vrhunski okus i dodatnu aromu.

Steak i himalajska sol

Zbog svojeg mineralnog sastava, himalajska sol je izvrstan odabir za pripremu domaćih izotoničnih napitaka. Dakle, spremate li se za dugotrajan trening izdržljivosti poput trčanja, planinarenja ili su pred vama deseci kilometara biciklom, u vodu ubacite crnca bijelog zlata i budite mirni jer će vaše tijelo dobiti sve što je izgubilo znojenjem.

Zašto izbjegavati kuhinjsku (stolnu) sol?

Mnogi nisu upoznati s činjenicom da je kuhinjska sol, prisutna u većini domaćinstava, izrazito nezdrava i preporučljivo je zamijeniti je zdravim verzijama soli.

Naime, kuhinjska sol je tijekom prerade izložena ekstremno visokim temperaturama (650°C) na kojima se uništavaju sva njezina pozitivna svojstva, među kojima su minerali i drugi elementi u tragovima. Osim toga, kuhinjska sol je i energetski mrtva jer su njezini kristali potpuno izolirani jedni od drugih. Konzumacijom ove vrste soli, organizam povlači vodu iz organa u kojima je neophodna kako bi neutralizirana neprirodni natrij klorid iz ove soli. Studije pokazuju da će za svaki gram kuhinjske soli koje vaš organizam ne može probaviti, tijelo povući 20 puta veću količinu stanične vode da bi se neutralizirao natrij klorid. Ovo potiče razvoj celulita, reumatizma, artritisa te bubrežnih i žučnih kamenaca.

Himalajsku sol možete kupiti u našem Web Shopu: Himalajska sol - 1 kg.

Objavljeno 30.03.2015.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!