Vježbaj kod kuće - pogledaj fitness opremu za kućni trening!

Ovo su najbolje i najgore namirnice za dijabetičare

Image

Ukoliko bolujete od dijabetesa, upoznati ste s činjenicom da su neke namirnice bolje, a neke gore za vaše zdravstveno stanje. U teoriji, sve namirnice su dozvoljene, ali neke u jako malim količinama. Stoga, kako biste držali bolest pod kontrolom neke je namirnice bolje izbjegavati, dok drugima treba davati prednost.

Po kategorijama namirnica, donosimo vam popis što je najbolje, a što najgore za odabrati ukoliko bolujete od dijabetesa.

Škrob

zitarice

Vašem tijelu trebaju ugljikohidrati, ali savjetujemo da mudro birate. Koristite ovaj popis kao vodič.

Najbolji izbori

  • Cjelovite žitarice, poput smeđe riže, zobenih pahuljica, kvinoje, prosa ili amaranta
  • Pečeni slatki krumpir
  • Hrana napravljena od cjelovitih žitarica i bez (ili vrlo malo) dodanog šećera

Najgori izbori

  • Prerađene žitarice, poput bijele riže ili bijelog brašna
  • Muesli s malo cjelovitih žitarica i puno šećera
  • Bijeli kruh
  • Pomfrit
  • Pržene tortilje od bijelog brašna

Povrće

povrce

Jedite ga redovito! S povrćem ćete unijeti vlakna i vrlo malo masti ili soli (osim ako ih ne dodate). Zapamtite, krumpir i kukuruz se smatraju ugljikohidratima, a ne povrćem.

Najbolji izbori

  • Svježe povrće, jedite sirovo ili lagano kuhano, pečeno ili na žaru
  • Smrznuto povrće, lagano pirjano
  • Zeleno lisnato povrće poput kelja, špinata i rikole. Iceberg salata je ok, ali sadrži malo hranjivih sastojaka.
  • Konzervirano povrće s malim udjelom soli

Potražite povrće raznih boja: tamnozeleno, crveno ili narančasto (mrkva ili crvena paprika), bijelo (luk) pa čak i ljubičasto (patlidžani). Ako je moguće, jedite povrće u svakom obroku u danu.

Najgori izbori

  • Konzervirano povrće s puno dodane soli
  • Povrće kuhano s puno dodanog maslaca, sira ili umaka
  • Kiseli krastavci, ako trebate ograničiti unos soli. Inače su kiseli krastavci ok.
  • Kiseli kupus, iz istog razloga kao i kiseli krastavci. Ograničite ih ako imate visoki krvni tlak.

Voće

voce

Sadrži ugljikohidrate, vitamine, minerale i vlakna. Većina je prirodno s malo masti i soli, ali ima više ugljikohidrata nego povrće, pa to treba imati na umu kod izbora i količine.

Najbolji izbori

  • Svježe voće
  • Obično smrznuto voće ili voće u konzervi bez dodanog šećera
  • Džem bez ili s niskim udjelom šećera
  • Jabučni sok bez dodanog šećera

Najgori izbori

  • Konzervirano voće s šećernim sirupom
  • Klasičan džem i žele s visokim udjelom šećera
  • Zaslađeni sok od jabuka
  • Voćni punč, voćni napici, voćni sokovi

Protein

protein

Ovdje imate jako veliki izbor, uključujući govedinu, piletinu, ribu, svinjetinu, puretinu, plodove mora, grah, sir, jaja, orahe i tofu.

Najbolji izbori

  • Biljni proteini poput graha, orašastih plodova, sjemenki ili tofua
  • Riba i morski plodovi
  • Piletina i druga perad (ako je moguće, birajte prsa)
  • Jaja i mliječni proizvodi s malo masti

Ako jedete meso, radije birajte ono s niskim udjelom masti. S peradi skinite kožu.

Pokušajte u prehranu uključiti neki biljni protein, primjerice iz graha, orašastih plodova ili tofua, čak i ako niste vegetarijanac ili vegan. Dobit ćete hranjive tvari i vlakna koja ne nalazimo u životinjskim proizvodima.

Najgori izbori

  • Prženo meso
  • Komadi mesa s većim odjelom masti, poput rebara
  • Svinjska slanina
  • Klasični tvrdi sirevi
  • Perad s kožom
  • Riba pržena u dubokom ulju
  • Tofu pržen u dubokom ulju
  • Grah pripremljen s masti

Mliječni proizvodi

mlijecni proizvodi

Držite se proizvoda s malo masti. Ako se želite počastiti, uzmite malu porciju.

Najbolji izbori

  • 1% ili obrano mlijeko
  • Jogurt s malo masnoće
  • Zrnati sir s malo masti
  • Kiselo vrhnje bez masti ili s niskim udjelom masti

Najgori izbori

  • Punomasno mlijeko
  • Klasičan jogurt
  • Klasičan zrnati sir
  • Klasično kiselo vrhnje
  • Klasičan sladoled

Masti, ulja i slatkiši

ulja masti

Ovo je kategorija kojoj je ponekad zaista teško odoljeti. No, s obzirom na njihovu veliku kalorijsku vrijednost, ove namirnice lako doprinesu kalorijskom suficitu i gomilanju viška kilograma, a to otežava kontrolu nad dijabetesom.

Najbolji izbori

  • Prirodni izvori biljnih masti, poput orašastih plodova, sjemenki ili avokada (no, imajte na umu da su visokokalorični, pa uzimajte male porcije)
  • Namirnice koje vas opskrbljuju omega-3 masnim kiselinama, poput lososa, tune ili skuše
  • Ulja na biljnoj bazi, poput bučnog, maslinovog ili ulja uljane repice

Najgori izbori

Bilo što s trans-mastima, koje su loše za vaše srce. Provjerite na deklaraciji postoji li pojam "djelomično hidrogenizirano", čak i ako na etiketi piše 0 grama trans-masti.

Velike porcije zasićenih masti koje uglavnom dolaze iz životinjskih proizvoda, ali se nalaze i u  palminom ulju. Posavjetujte se s liječnikom oko unosa, posebno ako imate srčane bolesti, uz dijabetes.

Pića

zdrava pica

Iako često o tome ne razmišljamo, ali ispijanjem omiljenog pića, možemo unijeti više kalorija, šećera, soli ili masti nego što ste uopće mogli zamisliti. Pročitajte deklaraciju kako biste znali što planirate popiti.

Najbolji izbori

  • Voda bez arome ili aromatizirana mineralna voda
  • Nezaslađeni čaj sa ili bez kriške limuna
  • Lagano pivo, male količine vina ili ne-voćni kokteli
  • Kava, crna ili s dodanim mlijekom i sladilom

Najgori izbori

  • Klasična gazirana pića
  • Klasično pivo, voćni kokteli, desertna vina
  • Zaslađeni čaj
  • Kava sa šećerom i vrhnjem / šlagom
  • Kava s okusom i čokoladna pića
  • Energetska pića

Oboljelima od dijabetesa izbori dobrih ili loših namirnica mogu značajno utjecati na stanje organizma i bolest. Stoga, birajte namirnice koje će vam pomoći da držite bolest pod kontrolom i kvalitetu života održavate najvišom mogućom.

Pročitajte još: 

Objavljeno 17.01.2020.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!