Limun - kralj voća za naše zdravlje
Prehrana

Limun - kralj voća za naše zdravlje

Čuli ste za poznatu izreku “Kada ti život da limun, ti napravi limunadu” koja metaforički naglašava važnost pozitivnog pogleda na život i izvlačenja onog najboljeg u svakoj situaciji. Isto toliko koliko takav način percepcije ima pozitivan utjecaj na cijelo naše biće, tako i u doslovnom značenju konzumacija ove voćke intenzivnog okusa ima dojmljiv utjecaj na naše zdravlje.

Limun je jedna od najpopularnijih voćki iz roda citrusa, uz ništa manje popularne mandarinu, naranču, limetu i grejp. Iako izrazito kiselog okusa široko je primjenjiv u kulinarstvu pa ga tako možemo jesti samog, njime začiniti običnu vodu kako bi joj poboljšali aromu, iscijediti ga u čaj, napraviti limunadu te ga iskoristiti kao zanimljiv začin raznim salatama i ostalim jelima i slasticama.

Njegova popularnost, osim osvježavajućeg okusa kojim obogaćuje sve što dotakne, leži upravo na spomenutim širokim mogućnostima primjene i zbilja su rijetki oni koji ga ne vole. Ako ste jedan od tih, šteta za vas jer je limun prava mala riznica zdravlja, a uz to male energetske vrijednosti.

limun

Nutritivna vrijednost limuna

Jedan limun srednje veličine ima samo 20-ak kalorija. Najpoznatiji je po tome da je dobar izvor vitamina C, dobro poznatog čuvara imuniteta te jednog od glavnih antioksidanta koji ima ulogu zaštite stanica od štete koju rade slobodni radikali. Zato se često i upotrebljava prilikom prehlada i gripa kao dodatak čaju ili samog u svrhu bržeg ozdravljenja iako se preporučuje više kao preventivno sredstvo, za jačanje imuniteta.

Osim vitamina C, limun je također dobar izvor vlakana, i to prvenstveno pektina koji je poznat po snižavanju razine šećera u krvi kroz svojstvo usporavanja probave šećera i škroba. Vlakna su uz jednostavne šećere glavne sastavnice ugljikohidrata u limunu. Inače, limun sadrži 10% ugljikohidrata, minimalne količine proteina i masti, a ostatak od 88-89% čini voda.

Od ostalih mikronutrijenata bitno je naglasiti kalij, vitamin B6, folnu kiselinu te mnoge biljne komponente svojstvene svim citrusima kao što su limunska kiselina, hesperidin, diosmin, eriocitrin, limonini te ostale bioaktivne supstance koje svojim jakim svojstvima pozitivno utječu na naše zdravlje, odnosno imaju korisne učinke na kardiovaskularni sustav, upalne procese, a može smanjiti rizik i od karcinoma i nastajanja bubrežnih kamenaca.

Navedene komponente ne mogu se u većoj količini naći u soku limuna (osim limonina) te se upravo radi toga preporučuje jesti cijelu voćku.

Na kraju, ovo osvježavajuće voće ne samo da nam samo po sebi daje svoje moćne nutrijente već i istovremeno potiče bolju apsorpciju nekih drugih nutrijenata iz hrane, kao što su željezo te karotenoidi, što ga čini još važnijom namirnicom za naše zdravlje.

limun

Zdravstvene koristi limuna

Uzevši u obzir navedena mnogobrojna svojstva nije ni čudo da je citrusno voće, uključujući limune, povezano s mnogim zdravstvenim benefitima pa ga tako povezujemo s imunitetom, kardiovaskularnim sustavom, bubrežnim kamencima, borbom protiv karcinoma, a ima i antimikrobijska svojstva.

Uz navedeno, limun se često koristi za poticanje mršavljenja te detoksifikaciju tijela.

Imunitet

Vitamin C kojim limun obiluje igra ključnu ulogu u održavanju imuniteta pomažući u neutralizaciji slobodnih radikala u tijelu. Također, vitamin C stimulira proizvodnju leukocita, bijelih krvnih zrnaca te štiti integritet imunoloških stanica.

Zdravlje srca

Limun na zdravlje srca utječe na niz načina, odnosno kroz mnogo različitih mehanizama. Folna kiselina kojom se citrusi i inače diče prema raznim istraživanjima može pomoći u prevenciji srčanog i moždanog udara te tako, a i općenito može doprinijeti održavanju zdravlja kardiovaskularnog sustava snižavajući razine homocisteina.

Osim toga, Vitamin C je također povezan sa smanjenim rizikom od kardiovaskularnih bolesti pa je tako prema nekim istraživanjima utvrđeno da ljudi s višim razinama tog vitamina u krvnoj plazmi, uz redovitu konzumaciju voća i povrća imaju manji rizik za razvoj kardiovaskularnih bolesti.

Također, vitamin C svojim antioksidativnim svojstvima može utjecati na snižavanje LDL kolesterola održavajući tako krvne žile fleksibilnima. Još jedna supstanca ima efekt snižavanja kolesterola, a to je limonin koji se nalazi u soku limuna, a to svojstvo ostvaruje djelujući na alipoprotein B koji je povezan s višim razinama kolesterola.

limun

Bubrežni kamenci

Limuni, uz limetu, sadrže najviše limunske kiseline od svih voćki što ih čini izuzetno dobrima za ljude koji pate od bubrežnih kamenaca. Naime, limunska kiselina sprječava stvaranje kamenaca te razbija one koji su već nastali te time može poslužiti kao dio njihove prevencije ili terapije.

Borba protiv karcinoma

Neke studije sugeriraju da bi limun, odnosno njegovi ekstrakti mogli imati znatan utjecaj u borbi protiv karcinoma raka dojke, i to prvenstveno radi folne kiseline te limunina koje sadrže ali i svih ostalih nutritivnih komponenti kojima obiluju, a koje su faktori u zaštiti zdravlja tijela.

Antimikrobska svojstva

Zbog bogatstva fitokemikalija u svom sastavu limun je poznat po svojim antimikrobijskim svojstvima pa je tako značajna njegova aktivnost protiv salmonele, stafilokoka te ostalih patogena.

limun

Mršavljenje i detoksifikacija

Voda začinjena limunovim sokom odavno je popularizirana kao idealan način detoksifikacije tijela i dio kure mršavljenja. Iako je jedna kratkoročna studija bazirana na limunovom soku utvrdila da su sudionici iste zbilja osjetili pozitivne učinke te prakse, nema dokaza da dugoročno svakodnevna konzumacija vode s limunom doprinosi mršavljenju ili zbilja čisti tijelo od toksina.

Ono što je sigurno je to da je na taj način radi boljeg okusa same vode lakše povećati unos tekućine, te u tom smislu to može biti velika pomoć kod stvaranja dobre navike redovite hidratacije.

Nakon toliko navedenih prednosti limuna, lako je zaključiti kako je dobar za svih i kako nema nikakve opasnosti od njegove pretjerane konzumacije.

No ipak, iako nekad može biti i spas kod žgaravice, nekim ljudima znaju pogoršati simptome iste. Isto tako kod nekih ljudi moguće su i alergijske reakcije, a i budite svjesni toga da pretjerane količine istoga mogu oštetiti zubnu caklinu pa se radi toga limunadu preporučuje piti na slamku ili isprati usta nakon konzumacije.

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
Na forumu ima 0 komentara na ovu temu
Forum
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 10.11.2018
Piše:
Martina Banić