Vježbaj kod kuće - pogledaj top 50 najpopularnijih rekvizita za kućni trening!

Upoznajte egzotično voće dostupno kod nas: lychee, kiwano, kumkvat i papaja

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Najveća ponuda fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Na policama hrvatskih trgovina, sve je češće moguće vidjeti niz egzotičnih vrsta voća. Prije par godina na tržište su došli avokado i mango, a danas ih se smatra redovnim elementom u prehrani mnogih domaćinstava. Danas interes javnosti mame "neki nova voća" koja plijene pažnju svojim izgledom i okusom. Stoga, upoznajte se s lycheem, kiwanom, kumkvatom i papajom.

Lychee

lychee

Lychee je tropska i suptropska biljka čija je domovina Kina, a danas se najveći uzgoj ove biljke odvija u jugoistočnoj Aziji, Kini, Indiji i dijelovima jugoistočne Afrike.

Maleni okrugli plodovi imaju čvrstu koru iza koje se skriva, mekan i sočan plod, bijele do nježno ružičaste boje. Plod se jede svjež ili sušen, a ovaj potonji ima puno veću nutritivnu vrijednost. Naime, u sušenom plodu lycheea se količina vitamina i minerala više nego udvostručuje!

Lycheeu se pridaje niz zdravstvenih benefita među kojima su sposobnost jačanja imuniteta, borba protiv karcinoma, poboljšanje probave, jačanje kostiju, snižavanje krvnog tlaka, poboljšanje cirkulacije te zaštita kože.

Navedene zdravstvene prednosti konzumacije lycheea potječu iz njegovog bogatog nutritivnog sastava: sadrži vitamine B6, C, niacin, riboflavin, folate, bakar, kalij, fosfor, magnezij i mangan. Osim toga, lychee je izvrstan izvor dijetalnih vlakana i proteina te dobar izvor proantocijanidina i polifenola.

Ipak, zbog visokog udjela šećera, lychee se ne preporučuje dijabetičarima i osobama koje paze na unos šećera.

Kiwano

kiwano voće

Kiwano je neobična "bodljikava" biljka koja potječe iz jugoistočne Afrike, a ime je osmišljeno u Australiji i Novom Zelandu zbog sličnosti s kiwijem. no, biološki ove dvije vrste voća nisu u srodstvu: kiwano je biološki srodnik krastavcima i tikvicama, ali se ubraja u kategoriju voća.

Kiwano ima žutu do narančastu koru s bodljama, a unutrašnjost je želatinozna. Unutrašnji sloj mesa voća koristi se u prehrani. Koštice kojih je u kiwanu jako puno sadrže visok udio nutrijenata, što ovo voće čini nutritivno visokovrijednom namirnicom.

Nutritivne i zdravstvene vrijednosti koje se pripisuju kiwanu su: poboljšanje kognitivnih sposobnosti, prevencija nekoliko oblika kroničnih bolesti, pomoć u gubljenju viška kilograma, zaštita zdravlja kože, ubrzavanje metabolizma, poboljšanje zdravlja očiju, uravnoteženje probave i ubrzavanje zarastanja rana.

Kumkvat

kumkvat

Kumkvat potječe iz azijsko-pacifičke regije, a u Europu i Ameriku je došao tek u 18. stoljeću. Ovo voće izgledom podsjeća na minijaturne naranče, a pripada porodici citrusa. Radi se o jako slatkom voću, pa ga se često koristi u pripremi koktela i drugih slatkih napitaka.

Kumkvat sadrži niz različitih esencijalnih ulja, uključujući limonen, alfa-pinen i monoterpen, a od vitamina i minerala vitamin C i A, kalij, kalcij, zdrave masti i dijetalna vlakna.

Među najvažnijim zdravstvenim prednostima konzumacije kumkvata ističu se poboljšanje imuniteta, regulacija probavnog sustava, snižavanje rizika od razvoja dijabetesa, snižavanje razina kolesterola, poboljšanje zdravlja kože, kose, noktiju i očiju, pozitivan utjecaj na zdravlje kostiju i poboljšanje neurološkog zdravlja.

Papaja

papaja

Kristofer Kolumbo papaju je nazvao "hranom anđela", a ovo ukusno, sočno tropsko voće dobilo je svoje zasluženo mjesto i u zapadnjačkim kulturama. Papaja je najpoznatija po enzimu papainu koji pomaže u probavi proteina. U sirovom obliku, papaja sadrži ovaj enzim.

Osim toga, papaja je bogata antioksidansima u obliku karotena, flavonoida i vitamina C i B. Također, ovo egzotično voće je dobar izvor vlakana i magnezija. Zajedno, ovi nutrijenti pomažu u održavanju kardiovaskularnog zdravlja i sudjeluju u borbi protiv razvoja karcinoma debelog crijeva.

Zdravstveni benefiti koji se pripisuju papaji su pozitivan utjecaj na probavu, olakšanje u slučaju zubobolje, poboljšanje u snazi imunološkog sustava te poticanje zdravlja srca. Također, za papaju se smatra da sprječava razvoj malignih stanica.

Objavljeno 19.10.2016.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!