Vježbaj kod kuće - pogledaj top 50 najpopularnijih rekvizita za kućni trening!

Ječmena trava - zeleno zlato za zdravlje i energiju

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Najveća ponuda fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Vjerujem da vam je kao ljubitelju zdrave prehrane ječam već dobro poznata žitarica, možda čak i omiljena, dok je neki iako je ne koriste previše u svojoj prehrani odmah prepoznaju kao osnovnu sirovinu za dobivanje popularnog piva.

No, što je s ječmenom travom? Ako ste na spomen iste digli obrve sa zamišljenim upitnikom iznad glave, članak koji slijedi je prava stvar za vas!

pivo

Što je ječmena trava?

Ječmena trava predstavlja mladi izdanak biljke ječma, a još su naši davni preci pred više od 7000 godina prepoznali njenu iznimnu moć u prevenciji i rješavanju mnogobrojnih zdravstvenih problema.

Zbog svog neizmjernog nutritivnog bogatstva i mnogostrukih pozitivnih učinaka na cijeli organizam bila je iznimno popularna već među Egipćanima, zatim starim Grcima i Rimljanima, a već puno govori i sama činjenica da su je navodno i rimski gladijatori koristili u svrhu dobivanja snage i izdržljivosti za svoje borbe. Dovoljan je to razlog da pobliže upoznamo moćna svojstva jedne od najranije uzgojenih trava u povijesti.

jecam

Nutritivni profil ječmene trave

Ječmena trava predstavlja još jedan dar iz prirode koji pripada kategoriji supernamirnica, što može zahvaliti nutrijentima kojima obiluje. Tako se diči bogatstvom vitamina i minerala, ali i moćnih antioksidansa, esencijalnih aminokiselina te korisnih enzima.

Također, dobar je izvor vrijednih vlakana. Od vitamina bitno je istaknuti vitamin A, vitamine B skupine i to vitamin B1 (tiamin), vitamin B2 (riboflavin), vitamin B3 (niacin), vitamin B6, folate, vitamin C (askorbinsku kiselinu), vitamin E i vitamin K.

Od minerala ističe se mnoštvo elektrolita kao što su magnezij, fosfor, kalij zajedno sa ostalim esencijalnim mineralima cinkom, željezom i kalcijem pa se tako ječmena trava često navodi kao odličan alternativni izvor kalcija, pogotovo za vegane i vegetarijance.

Sve navedeno, pa i još puno više od čega ponešto još nije niti otkriveno, čini zbilja impresivnu listu nutrijenata koji svojim sinergističkim efektom štite zdravlje našeg tijela, što je u ovo naše doba prepunog stresa i štetnih tvari iz okoliša bitnije nego ikada prije.

jecam

Zdravstvene blagodati ječmene trave

Svoj pozitivan utjecaj na zdravlje ječmena trava najbolje iskazuje uz pomoć bogatstva antioksidansa i to prvenstveno kritičnog enzima superoksid dismutaze koji pomaže u neutralizaciji efekata slobodnih radikala proizvedenih tijekom stvaranja energije u organizmu.

Zbog navedenog, ali i svih drugih vrijednih komponenti kojima obiluje, ječmena trava može pomoći u:

 • olakšavanju simptoma ulcerativnog kolitisa
 • prevenciji i tretmanu karcinoma
 • jačanju imunološkog sustava
 • detoksifikaciji tijela
 • pročišćavanju krvi
 • zaštiti od staničnog oštećenja 
 • regeneraciji oštećenih tkiva i stanica
 • održavanju kiselo – alkalne ravnoteže 
 • održavanju mladenačkog izgleda
 • snižavanju kolesterola, šećera u krvi i krvnog tlaka 
 • ublažavanju problema probavnog sustava
 • zaštiti od UV zračenja
 • borbi protiv ovisnosti
 • boljem pamćenju i koncentraciji
 • podizanju razine energije

I to su samo neki od njenih moćnih efekata, oni o kojima se najviše priča i o kojima svjedoče oni koji su dali priliku ječmenoj travi da dokaže svoja mnogostruka svojstva.

jecam

Način uporabe ječmene trave

Najpoznatiji način konzumacije ječmene trave je kao sastavni dio soka, odnosno popularnih zelenih smoothieja, ali može je se naći i u obliku tableta.

Od svježe ubranog lišća mladog ječma hladnim se prešanjem dobiva sok koji se daljnjim procesom pretvara u prah s maksimalno koncentriranim hranjivim tvarima. Načini upotrebe praha su mnogostruki pa se malo poigrajte sa svojom kreativnošću i žličicu praha jednostavno umiješajte u vaš omiljeni jutarnji smoothie, čistu vodu, prirodni čisti voćni sok ili sok od povrća ili pak u hladne juhe, razne umake i sl.

Prah se preporučuje uzimati 1-2 puta dnevno, a savjetuje se i početi s manjom dozom od četvrtine do pola žličice te postepeno povećavati do pune žličice. 

Jedna čaša soka s ječmenom travom osigurat će vašem tijelu prirodno obilje nutrijenata i zaštitnih tvari te dati podršku zdravlju i vašoj vitalnosti tijekom cijelog dana. S obzirom na nabrojene blagodati kojima nas časti, bilo bi šteta propustiti ovo blago iz prirode!

Ječmenu travu možete kupiti u Fitness.com.hr webshopu.

Objavljeno 08.11.2018.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!