Vježbaj kod kuće - pogledaj fitness opremu za kućni trening!

Znate li što su maqui bobice i zašto biste ih trebali uključiti u prehranu?

Image

Antioksidansi su u posljednjem desetljeću dobili jako puno pažnje javnosti zbog njihovog djelovanja u prevenciji štetnih utjecaja slobodnih radikala, odgovornih za razvoj niza bolesti.

Antioksidanse nalazimo u mnogim nama poznatim plodovima, poput naranči, limuna ili borovnica, no kroz njih smo upoznali i jako puno novih i egzotičnih namirnica, poput goji bobica, maca praha i slično. Jedna od takvih biljaka je i maqui bobice.

Maqui bobice (Aristotelia chilensis) je egzotična biljka tamnoljubičaste boje koja raste u divljim šumama južne Amerike gdje su je kroz povijest uzgajali pripadnici Mapuche Indijanaca iz Chilea. Oni su listove, stabljiku i plodove koristili tisućama godina za različito liječenje.

Danas maqui bobice nose oznaku superhrane zbog svojeg visokog antioksidativnog potencijala i niza pozitivnih utjecaja na ljudsko zdravlje – od smanjenja upalnih procesa, kontrole šećera u krvi do održavanja kardiovaskularnog zdravlja.

maqui

Donosimo 10 prednosti konzumacije maqui bobica:

1. Prepune su antioksidansima

Slobodni radikali su nestabilne molekule koje izazivaju stanična oštećenja, potiču upalne procese i dugoročno su odgovorni za razvoj niza bolesti. Jedan od načina da se neutralizira djelovanje slobodnih radikala je konzumacija namirnica bogatih antioksidansima.

Studije potvrđuju da antioksidansi pomažu u borbi protiv kroničnih bolesti poput kardiovaskularnih, karcinoma, dijabetesa i artritisa.

Maqui bobice imaju triput više antioksidansa od borovnica, kupina, jagoda i malina. Posebno su bogate antocijaninima, antioksidansima koji ovom voću daju tu tamnu boju.

2. Pomažu u borbi protiv upalnih procesa

Studije su potvrdile da maqui bobice imaju moć u borbi protiv upalnih procesa među koje se uključuju srčane bolesti, artritis, dijabetes tipa 2 i određene plućne bolesti.

maqui

3. Pomažu u borbi protiv srčanih bolesti

Antocijanini iz maqui bobica su antioksidansi koji značajno pozitivno utječu na zdravlje srca. Također, maqui bobice se povezuje i sa snižavanjem lošeg LDL kolesterola.

4. Doprinosi kontroli šećera u krvi

Maqui bobice mogu prirodno pomoći u regulaciji šećera u krvi. Naime, u maqui bobicama nalazimo elemente koji pozitivno utječu na način na koji organizam razbija i koristi ugljikohidrate za energiju.

5. Doprinose zdravlju očiju

Svakodnevna izloženost svjetlu, uključujući sunce, fluorescentnu svjetlost, računalne monitore, mobitele i televizore, izaziva oštećenja očiju. Antioksidansi koje nalazimo u maqui bobicama pružaju zaštitu od svjetlom prouzročenih oštećenja.

6. Doprinose zdravlju crijeva

Ljudska crijeva su dom milijardama bakterija, virusa i gljivica koji se naziva crijevni mikrobiom. Zdrav mikrobiom je garancija dobrog imuniteta, mozga i srca, ne samo crijeva. Sastojci koje nalazimo u maqui bobicama doprinose poboljšanju kvalitete mikrobioma, povećavajući broj dobrih bakterija.

maqui

Drugi potencijalni pozitivni učinci

Niz je preliminarnih studija koje su pokazale sljedeće pozitivne utjecaje maqui bobica.

7. Antikancerogeno djelovanje

Antioksidansi koje nalazimo u maqui bobicama imaju potencijal za smanjenje umnažanja stanica karcinoma, sprječavanje tumorskog rasta i induciranje umiranja tumorskih stanica.

8. Anti-age utjecaj

Prekomjerno izlaganje ultraljubičastim zrakama izaziva preuranjeno starenje kože. Preliminarne studije su pokazale da maqui može potisnuti oštećenja na stanicama uzrokovana ultraljubičastim zrakama.

maqui

9. Suhe oči

Studije su pokazale da 30-60 mg ekstrakta maqui praha povećava proizvodnju suza za čak 50%.

10. Jednostavno za dodati u prehranu

Ako ne otputujete u južnu Ameriku teško da ćete maqui moći jesti svježe, no kod nas je dostupan u prahu. Jednostavno ga dodajte u svoju zobenu kažu, smoothie ili jogurt i iskoristite sve benefite ovih moćnih bobica.

Maqui prah možete kupiti u Fitness.com.hr webshopu.

Objavljeno 16.04.2019.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!