Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Objašnjavamo tjelesnu građu, masnoću i težinu

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Saznajte zašto tjelesna težina i masnoća nisu uvijek pokazatelji zdravlja

Tjelesna građa je termin koji obuhvaća različite komponente koji ,kad se promatraju zajedno, čine ukupnu težinu pojedinca. Ljudsko je tijelo sastavljeno od različitih vrsta tkiva uključujući nemasna tkiva (tkiva mišića, kosti, organa) koja su metabolički aktivna i masna (adipozna) tkiva koja to nisu.

Tjelesna građa

Mjerenje tjelesne težine

Standardne vage pružaju mjeru opće težine, ali ne određuju omjer masnog i nemasnog tkiva. Većina vaga pokazuje samo težite li više od prosječne osobe, ali ne pokazuje radi li se o mišićima ili masnim naslagama. Samo na temelju vaganja sportaš od 115kg s 8% tjelesne masnoće može se smatrati "pretilim" prema standardnim tablicama. Te tablice nisu dobar pokazatelj optimalne tjelesne težine za sportaše.

Tjelesna građa – Mjerenje tjelesne masnoće

Postoje mnoge metode procjenjivanja masne i nemasne mase. Najčešće metode uključuju sljedeće:

Podvodno mjerenje (hidrostatičko mjerenje)

Pri ovoj metodi tijelo je uronjeno u veliki spremnik vode. Metoda se zasniva na Arhimedovim načelima:

  1. gustoća masne i nemasne mase su konstanta
  2. nemasno je tkivo gušće od vode
  3. masno tkivo je manje gusto od vode
  4. osoba s više masnoća će pod vodom težiti manje i lakše plutati.

Podvodno mjerenje smatra se najboljom mjernom metodom, međutim nove, sofisticiranije metode bi u budućnosti mogle zamijeniti ovu pouzdanu metodu.

Mjerenje debljine kože

Pošto je podvodno mjerenje prilično komplicirana i zahtjevna metoda koja zahtijeva posebnu opremu većina se fiziologa koristi jednostavnim mjerenjima kože ne bi li odredili postotak masti u tijelu. Ako se test uradi ispravno, 98% je točan.

Mišićavi muškarac si mjeri struk

Bioelektrični otpor

Još jedna metoda za određivanje postotka masti u tijelu. Postoje raznovrsni raščlanjivači i vage koje možete koristiti i kod kuće. Ovi uređaji određuju potpunu težinu, postotak i količinu masnoća, mišićne mase, vode, čak i koštane mase. I dok na očitanja mogu utjecati razina hidratacije, unos hrane, temperatura kože i drugi čimbenici ako se pravilno držite uputa i ponavljate mjerenja pod sličnim uvjetima, dobit ćete dobre rezultate.

BMI – indeks tjelesne mase

Indeks tjelesne mase još je jedna metoda kojom se može odrediti postotak masnoća na temelju mjerenja težine i visine. Iako je BMI izračun neizravno mjerenje, veoma je pouzdan pokazatelj tjelesne masnoće u većine ljudi. No, neke studije preispituju točnost BMI metode, pogotovo u slučaju sportaša.

Vaganje

Idealna tjelesna težina i postotak tjelesne masnoće

Idealna težina i omjer masnog i nemasnog znatno varira po spolu i starosti, ali minimalni postotak tjelesne masnoće, koji možemo smatrati sigurnim za zdravlje, je 5% za muškarce i 12% za žene. Prosječni odrastao muškarac bliži je rezultatu od 15 do 18%, dok je za žene 22 do 25%. Sportaši su pri dnu ovih mjerenja pošto imaju veliki postotak nemasnog tkiva (tj. mišića). I, dok su niske razine masnoća povezane s poboljšanim performansama, samo građa tijela nije dobar pokazatelj sportskih uspjeha. Među elitnim sportašima tjelesna masnoća varira ovisno o sportu. Postoji malo dokaza o poboljšanjima ako muškarci padnu ispod 8% i žene ispod 14% tjelesne masnoće.

Koliko nisko je prenisko?

I dok se SAD i Europa bore sa sve većim postotkom masnoća u tijelu iznimno niska razina masnoća u krvi jednako je opasna. Trijada sportašica može nam malo osvijetliti problem. Sportašice koje izgube previše masnoća riskiraju ozljede, smanjene performanse i različite zdravstvene probleme.

Trijada se odnosi na tri povezana zdravstvena problema s kojima se susreću sportašice:

  1. poremećaji u prehrani i niske razine energije
  2. amenoreja i menstrualni problemi
  3. smanjena koštana masa i povećan rizik od fraktura i osteoporoze.

Žena mjeri struk

Pokušaj da se masnoće smanje drastičnim mjerama ne samo da dovodi do smanjene izvedbe već i do ozbiljnih zdravstvenih problema. Nedostatak hranjivih tvari i neravnoteža tekućina i elektrolita prouzročena slabom prehranom povisuje rizik od fraktura, bolesti, neplodnosti i stanja kao što su dehidracija i izgladnjivanje. Komplikacije uključuju gotovo sve funkcije tijela i kardiovaskularni, endokrini, reproduktivni, probavni, mišićno-koštani i živčani sustav.

Koliko je tjelesne masnoće previše?

Kao što premalo masnoća može uzrokovati probleme, tako može i previše. Za muškarce s 25% i više i za žene s 32% i više postoji jaka veza između postotka masnoća i bolesti.

Nije li tjelesna građa nasljedna?

Neki aspekti građe tijela su genetički (npr. gdje spremamo masnoće), ali većina se odnosi na stil života.

Mogu li se promijeniti?

Da. Ne bi li ste smanjili postotak tjelesnih masnoća morate uravnotežiti unos i potrošnju kalorija. Najbolji je način da smanjite dnevni unos kalorija za 500 i povećate tjelovježbu. Idealno su rješenje aerobne vježbe uz kondicijski trening. Započinjete li s novim programom vježbi savjetujemo vam da se prvo konzultirate sa svojim liječnikom.

Objavljeno 17.02.2010.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!