Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Đumbir - ljekovitost i prednosti konzumacije

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Đumbir je, čini se, napokon počeo dobivati zasluženo mjesto na našim jelovnicima. Aromatičan, ljut i opor, đumbir je čest začin u azijskim kuhinjama, pogotovo u onima s voćem i povrćem te različitim vrstama pripreme mesa. Korijen đumbira koji se koristi u prehrani, dostupan je tijekom cijele godine, a otporan je na hladnoću pa ga je moguće duže vrijeme držati u hladnjaku, bez straha da će uvenuti.

Kroz povijest, posebno u istočnjačkim medicinama, đumbir se koristio za smanjenje simptoma gastrointestinalnih problema, najčešće za smanjenje plinova i grčeva u intestinalnom traktu. Zapadna medicina potvrdila je niz ljekovitih učinaka đumbira, među kojima se ističu njegovi antioksidativni učinci te sposobnost sprječavanja nastanka upalnih oboljenja. Dakle, ljekovitost đumbira nije upitna. 

Đumbir u prahu i svježi đumbir

Čak 115 sastojaka je izolirano u svježem i sušenom đumbiru nizom različitih analitičkih procesa. Najvažniji sastojak đumbira su gingeroli, a u đumbiru je prepoznato čak 14 aktivnih sastojaka, uključujući [4]-gingerol, [6]-gingerol, [8]-gingerol, [10]-gingerol, [6]-paradol, [14]-shogaol, [6]-shogaol, 1-dehidro-[10]-gingerdion, [10]-gingerdion, hexahidrokurkumin, tetrahidrokurkumin, gingerenon A, 1,7-bis-(4′ hidroksil-3′ metoksifenil)-5-metoksiheptan-3-jedan i metoksi-[10]-gingerol.

Tijekom probave, đumbir i njegovi metaboliti se nakupljaju u gastrointestinalnom traktu pa ni njegov značajan utjecaj upravo u ovom području ne iznenađuje.

đumbir

Đumbir - antioksidans

Oksidativni stres povezan je s nizom bolesti, a znanstvenici ga koriste u pojašnjavanju pozitivnih učinaka đumbira upravo zbog niza njegovih antioksidantnih sposobnosti. Potvrđeno je da đumbir snižava markere oksidativnog stresa povezane s godinama te štiti od alkoholom inducirane hepatotoksičnosti. Korijen đumbira sadrži visok udio antioksidansa (3.85 mmol/100 g), što ga svrstava na ljestvicu odmah nakon nara i nekih vrsta bobičastog voća, pa se može reći da je đumbirova ljekovitost izrazito visoka. 

Đumbir i želučane tegobe

Đumbir je isproban lijek za želudac. U više studija je potvrđeno da je đumbir jako dobar u olakšanju putnih mučnina. Studija objavljena u Acta oto-laryngologica potvrdila je superiornost đumbira naspram uobičajenih lijekova protiv putnih mučnina. Đumbir je umanji sve simptome putne mučnine među kojima su vrtoglavica, mučnina, povraćanje i hladan znoj.

Đumbir i trudnoća (mučnina i povraćanja)

Đumbir, potvrđeno je, značajno pozitivno utječe na smanjenje mučnina i povraćanja tijekom trudnoće, čak i u ozbiljnijim oblicima poput trudničke hiperemeze (hyperemesis gravidum) koja zahtijeva hospitalizaciju. U studiji objavljenoj u Journal of the Medical Association of Thailand potvrđeno je da đumbir ima jednake učinke na smanjenje mučnina i povraćanja kao lijekovi, ali ima manje negativnih učinaka na zdravlje trudnice, što mu daje prednost.

Đumbir i upalne bolesti

Đumbir sadrži snažnu antiupalnu komponentu naziva gingerol. Upravo se najvažnijoj aktivnoj supstanci đumbira [6]-gingerolu pripisuje analgetsko i snažno antiupalno djelovanje. Studije potvrđuju da unos đumbira značajno povećava proizvodnju topline što je povezano s povećanom potrošnjom kisika i izbacivanjem laktata. Termogeneza je u ovom slučaju povezana s vazokonstrikcijom (sužavanje krvnih žila) neovisnom o andrenergičkim receptorima ili otpuštanju sekundarnih kateholamina (hormonalni odgovori na stres).

Upravo se gingerol smatra zaslužnim za značajno smanjenje boli i povećanje mobilnosti kod osoba oboljelih od osteoartritisa i reumatoidnog artritisa, nakon konzumacije đumbira. Studija objavljena u Arthritis and Rheumatism potvrdila je da standardizirani ekstrakt đumbira ima statistički značajan utjecaj na smanjenje simptoma osteoartritisa u koljenima.

djumbir

U International Journal of Preventive Medicine objavljena je studija o antioksidativnim i antiupalnim učincima đumbira na zdravlje ljudi. Gingerol kao aktivna đumbirova supstanca ima pozitivne učinke na zaštitu od slobodnih radikala. Naime, gingerol pokazuje značajno smanjenje proizvodnje dušičnog oksida, visoko reaktivne dušične molekule koja brzo stvara slobodne radikale naziva peroksinitrit. Također, zbog svojih antiupalnih učinaka, đumbir se može koristiti i za smanjenje mišićnih bolova nakon intenzivne fizičke aktivnosti.

Đumbir i tumori

Studija provedena na Georgia State University potvrdila je da je ekstrakt đumbira sposoban smanjiti veličinu tumora prostate za čak 56%. Studija je provedena na miševima. Ista studija je potvrdila da je đumbir u testiranih životinja smanji upalna oboljenja i povećao razine antioksidansa. Nakon ove, inicijalne studije, studija objavljena u časopisu PLoS potvrdila je da [6]-gingerol ima sposobnost pozitivnog djelovanja na maligne stanice karcinoma dojke i matične stanice karcinoma dojke.

Matične stanice karcinoma čine samo 0,2 do 1% staničnih stanica tumora, ali ih je jako teško uništiti. Ako matična stanica nije uništena, ona je sposobna uništiti velik broj stanica koje se potom šire po tijelu. Naime, matične stanice karcinoma imaju sposobnost samoobnavljanja: imaju sposobnost kontinuirane diferencijacije i otporne su na konvencionalnu kemoterapiju, a sposobne su za udvajanje i formiranje novih tumorskih kolonija. Jedini način za rješavanje opasnosti od tumora jest upravo uništavanje njegovih matičnih stanica.

Đumbir i karcinom debelog crijeva

Niz je studija usmjeren upravo na antikancerogene učinke različitih oblika đumbira, od sirovog ili djelomično pročišćenog ekstrakta do gingerola, posebno [6]-gingerola, shoagaola, posebno [6]-shoagaola i zerumbona, spoja deriviranog iz đumbira. Učinkovitost đumbira u prevenciji ili suzbijanju rasta tumora je ispitana u različitim tipovima raka, uključujući i limfom, hepatom, rak debelog crijeva, rak dojke, rak kože, rak jetre i rak mokraćnog mjehura.

Mehanizmi proučavani u objašnjavanju antikancerogene aktivnosti đumbira i njegovih komponenti uključuju antioksidativno djelovanje i sposobnost induciranja apoptozu, smanjenje proliferacije, utjecaj na stanične cikluse i sprječavanje prolaza signalnih putova aktivatora proteina.

U časopisu Food and Chemical Toxicology objavljen je osvrt na studiju u kojoj je potvrđeno da gingerol, aktivni sastojak đumbira sprječava rast stanica karcinoma debelog crijeva. U zaključku studije stoji da bi đumbir mogao biti uspješan kemopreventivni i kemoterapeutski agent kod oboljelih od ove vrste karcinoma.

Đumbir i karcinom jajnika

Gingerolu se pripisuju i zasluge za izazivanje apoptoze (programirane stanične smrti) i autofagocitoze (samoprobave) stanica karcinoma jajnika. Naime, đumbir ima antioksidativne, antiupalne i antitumorske učinke na stanice.

đumbir

Đumbir, lijek za grlo i imunitet

Đumbir mnogi koriste tijekom zimskih mjeseci kao dodatak čaju u liječenju prehlada, hunjavica i upala grla i dišnih puteva. Upravo đumbir tijekom sezone gripa dobro pomaže u poticanju znojenja, ali i izbacivanja toksina iz tijela. Naime, u ljudskom znoju se nalaze agensi koji potiču borbi protiv uzročnika mnogih bolesti te koji pomažu u borbi infekcije.

Izoliran je gen odgovoran za ovaj sastojak te protein koji se tako sintetizira, a koji je nazvan dermicidin. Dermicidin se proizvodi u znojnim žlijezdama i izlučuje se u znoj te transportira na površinu kože gdje stvara zaštitu od mikroorganizama, uključujući bakterije poput E.coli ili stafilokoka te gljivice poput Candide.

Zbog svega navedenoga, uvijek kod kuće imajte komad svježeg đumbira i ujutro, u jutarnju mlaku limunadu ubacite komadić đumbira i uživajte u njegovim blagodatima.

 

Reference:

Altman RD, Marcussen KC. Effects of a ginger extract on knee pain in patients with osteoarthritis. Poglavlje 7. The Amazing and Mighty GingerArthritis and Rheumatism. 2001 Nov;44(11):2531-8.

Anasuya R, Smreti V, Suparna S. 6-Shogaol Inhibits Breast Cancer Cells and Stem Cell-Like Spheroids by Modulation of Notch Signaling Pathway and Induction of Autophagic Cell Death. PLoS. 2015.

Benzie IFF, Wachtel-Galor S, ur. Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. SAD: CRC Press/Taylor & Francis; 2011.

Holtmann S, Clarke AH, Scherer H, Höhn M. The anti-motion sickness mechanism of ginger. A comparative study with placebo and dimenhydrinate. Acta oto-laryngologica. 1989. Sep-Oct;108(3-4):168-74.

Karna P, Chagani S, Gundala SR, Rida PC, Asif G, Sharma V, Gupta MV, Aneja R. Benefits of whole ginger extract in prostate cancer. The British Journal of Nutrition. 2012 Feb;107(4):473-84

Mashhadi NS, Ghiasvand R, Askari G, Hariri M, Darvishi L, i Mofid MR. Anti-Oxidative and Anti-Inflammatory Effects of Ginger in Health and Physical Activity: Review of Current Evidence. International Journal of Preventive Medicine. 2013 Apr; 4(Suppl 1):36–42.

Pongrojpaw D, Somprasit C, Chanthasenanont A. A randomized comparison of ginger and dimenhydrinate in the treatment of nausea and vomiting in pregnancy. Journal of the Medical Association of Thailand. 2007 Sep;90(9):1703-9.

Shukla Y, Singh M. Cancer preventive properties of ginger: A brief review. Food and Chemical Toxicology. May 2007;45( 5):683–690

Objavljeno 18.02.2016.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!