VELIKA ljetna akcija na fitness rekvizite (do -50%)

Kako se sigurno i prirodno riješiti celulita?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Celulit je, bez sumnje, jedan od najvećih problema s kojima se suočava gotovo svaka žena. Naime, prema procjenama, između 85 i 98% žena ima problema s celulitom. Iako se nekad smatrao simbolom bogatstva jer je bio karakterističan za žene koje uživaju u kvalitetnoj hrani i ništa ne moraju raditi, danas je celulit neprijatelj žena i znak nebrige, lošeg životnog stila i manjka tjelesne aktivnosti.

U svijetu se troše milijarde na različite preparate protiv celulita, no njihov je učinak upitan, a neželjene nakupine vrlo se brzo ponovo stvore i čine probleme najčešće na butinama, stražnjici i trbuhu.

Celulit u prikazu naranče

Što je celulit?

Celulit su naslage masnog tkiva koje se nakupljaju ponajprije na nogama i stražnjici, ali i na bokovima, trbuhu i rukama, a izgledaju kao tkivo s karakterističnim udubinama i čvorićima („narančina kora”).

Celulit su, preciznije, pod kožom nagomilane masnoće i toksini koji izazivaju slabljenje vezivnog tkiva koje povezuje kožu s mišićima i stvaranje nabora na koži.

Na stvaranje celulita ponajprije utječu hormoni, a ključnu ulogu ima estrogen. Hormoni imaju funkciju da, daju čvrstoću i elastičnost kože, reguliraju cirkulaciju krvi i limfe te pospješuju gomilanje masnog i vezivnog tkiva. Uz estrogen, u stvaranju i gomilanju celulita sudjeluju i drugi hormoni, poput katekolamnina (adrenalin, noradrenalin i kortizol) te inzulina, prolaktina te tiroidnih hormona.

Celulit se znatno češće pojavljuje kod žena nego kod muškaraca iz tri razloga:

Hormonalne promjene koje oslabljuju vezivna tkiva oko stanica masti i negativno utječu na strukture koje održavaju elastičnost kože. Ove se promjene događaju kod žena u periodu 25-35 godina kad estrogen kod žena prirodno opada. Tada se događa slabljenje receptora u krvnim žilama u području butina i stražnjice, a manjak cirkulacije je povezan s manjim dotokom hrane u ta područja, što oslabljuje proizvodnju kolagena i slabljenje kvalitete kože i vezivnih tkiva.

Menstrualni ciklus također igra važnu ulogu u nakupljanju celulita jer žensko tijelo prije početka mjesečnice ispušta enzim koji razbija stanice kolagena.

Žene prirodno nakupljaju više masnog tkiva od muškaraca, posebno u kritičnim zonama na kojima se nakuplja i najviše celulita. Studije su pokazale da muškarci značajno bolje oksidiraju masno tkivo od žena, a moguće je da na to utječe upravo estrogen.

Masne stanice se kod žena distribuiraju u vertikalne slojeve, koji su skloniji stvaranju neravnina na tijelu, dok se kod muškaraca raspoređuju gušće, nalik mreži, te ne stvaraju celulitu karakteristična udubljenja i neravnine.

Dodatno, stanje s celulitom se pogoršava s godinama jer vezivna tkiva slabe, a koža počinje gubiti elastičnost, što dodatno ističe neravnine i nepravilnosti kože izazvane celulitom.

Celulit na stražnjici

Kako se testirati na celulit?

Kako je rečeno, postotak žena koje imaju problema s celulitom je čak do 98%, a ovo nakupljanje masnog tkiva se medicinski klasificira u četiri faze:

  • Faza 0: Nema zamjetnih neravnina dok osoba stoji ili leži, test „uštipa“ pokazuje nakupinu masnog tkiva, ali nema neravnina
  • Faza 1: Nema neravnina kad osoba stoji ili leži, test „uštipa“ pokazuje neravnine
  • Faza 2: Spontano nakupljanje neravnina dok osoba stoji, ali ne i kad leži
  • Faza 3: Spontano nakupljanje neravnina kad osoba i stoji i leži

Test „uštipa“ se radi vrlo jednostavno: palcem i kažiprstom uhvatite komad kože na butinama, stražnjici ili trbuhu i obratite pozornost zamjećuju li se neravnine na uštipnutom dijelu kože.

Ako se nalazite u fazi 0, pobrinite se da se stanje ne pogorša.

Evo nekoliko jednostavnih preventivnih koraka kojima nakupljanje celulita možete držati pod kontrolom. Naime, posebno s obzirom na činjenicu da u stvaranju celulita značajnu ulogu imaju genetika i hormoni, teško je vjerovati da se celulit može potpuno istopiti, no može ga se učiniti manje vidljivim i držati pod kontrolom njegovo nakupljanje.

Celulit na stražnjici

Pobrinite se za zdravlje kože i vezivnog tkiva

Što su ova tkiva slabija i opuštenija, to koža izgleda mekanije i veća je vjerojatnost da će nastati celulit. Poboljšanjem zdravlja i elastičnosti ovih tkiva, popravit će se i vidljivost celulita, tj. celulit će postati manje zamjetan.

Istopite masno tkivo

Što na kritičnim mjestima imate više masnog tkiva, to će celulit u tim zonama biti primjetljiviji. Topljenjem masnog tkiva, smanjit ćete napetost tkivima u kritičnom području, što će automatski smanjiti i vidljivost celulita.

Poboljšajte tjelesnu i limfnu cirkulaciju

Loša cirkulacija i limfna drenaža (limfa je supstanca koju tijelo koristi za odlaganje otpada) mogu uzrokovati upalne procese i otekline, što izravno izaziva probleme te onemogućuje obnovu vezivnih tkiva i kolagena koji igraju vitalnu ulogu u izgledu kože.

Ako srčani ili limfni protok duže vremena budu usporeni, stvrdnute nakupine kolagena se mogu nataložiti oko masnih naslaga, dodatno pogoršavajući situaciju s celulitom i stvarajući još veće probleme u pokušaju njegova topljenja.

Poticanje limfne cirkulacije

Stoga, vrlo je je jednostavno pitanje: Kako ostvariti ova 3 cilja?

Trening snage

Naime, mnoge žene u neznanju izbjegavaju vrstu treninga koja im može najviše pomoći u borbi protiv njihovih najvećih neprijatelja. Prema mnogim studijama, što se bolje aktivira cirkulacija i limfa u celulitom pogođenim područjima, to će se celulit manje vidjeti. A upravo je trening snage najučinkovitiji način da se pokrene krvotok i limfna drenaža.

Druga s celulitom povezana prednost treninga snage je mišićni rast, koji izaziva zatezanje kože na svim mjestima gdje se to događa, što izaziva zategnutiji i puniji izgled te onemogućuje izgled „mrtve kože“.

Uključite omegu-3 u svoju prehranu

Uobičajena prehrana zapadnjaka manjka omegom-3, a obiluje omegom-6, a upravo nepravilan omjer ovih masnih kiselina uzrok je mnogih zdravstvenih poteškoća, uključujući kardiovaskularne bolesti, karcinome, upalne ili autoimune bolesti.

Među zdravstveno potvrđenim prednostima uzimanja omega-3 masnih kiselina je i poticanje proizvodnje kolagena i smanjenje upalnih procesa u organizmu, što značajno može pomoći u smanjenju celulita.  

Omega 3 kapsule

Prehrana za "skidanje" masnog tkiva

Smanjenje postotka masnog tkiva ima pozitivne utjecaje na celulit, ali nije konačan "lijek" kako se mnogi nadaju. No, pravilnom i uravnoteženom prehranom svakako možete pomoći u topljenju masnog tkiva i poboljšanju općeg zdravlja. 

Postoje i namirnice koje svojim sastavom potiču borbu protiv celulita pa ih je svakako dobro uvrstiti u svakodnevnu prehranu. Donosimo 8 namirnica koje prednjače po svojim anticelulitnim svojstvima.

Banane

Banane su voće s najboljim omjerom kalija i natrija što je izvrsno za osobe sklone celulitu. Natrij povećava zadržavanje vode što je povezano s nastankom celulita, dok kalij ima suprotne učinke. Osim toga, banane potiču zdravlje krvotoka što osigurava dopremanje nutrijenata stanicama te brže izbacivanje nakupljenih toksina što je također pozitivno u sprječavanju nastanka celulita.

Voda

Iako se ne radi o hrani, već piću – voda je temelj svake prehrane za borbu protiv celulita. Voda pomaže u izbacivanju toksina koji su odgovorni za nakupljanje celulita. Također, neadekvatan unos vode potiče nakupljanje vode i nastanak celulita.

Voda s limunom

Suncokretove sjemenke

Ove sjemenke su pune nutrijenata za borbu protiv celulita: bogate su vitaminom E, kalijem i cinkom, dobar su izvor selena i vitamina B6. Upravo je B6 neophodan za pravilnu apsorpciju cinka u crijevima, ali ima i svojstva borbe protiv nastanka celulita: igra važnu ulogu u metabolizmu proteina te jača vezivna tkiva. Upravo su slaba vezivna tkiva jedan od uzroka nastanka celulita. Drugo, ponaša se kao prirodni diuretik, pomaže u izbacivanju nakupljene vode.

Chilli i kajenska papričica

Chilli je izvrstan izvor vitamina C i E i kalija te koncentrirani izvor vitamina B6. Osim toga, kapsaicin kojeg sadrže ove dvije biljke povećava tjelesnu temperaturu pa time i povećava razinu potrošnje energije, a usto, kapsaicin smanjuje i apetit  pa smanjuje potrebu za hranom.

Đumbir

Đumbir ima brojne zdravstvene blagodati, a među njima je i borba protiv celulita. Naime, đumbir ubrzava metabolizam te smanjuje apetit što oboje vodi do smanjenja celulita. Osim toga, potiče probavu i poboljšava cirkulaciju što također sprječava nastanak ovih neželjenih nakupina.

Đumbir

Brazilski oraščići

Ovi visokovrijedni orašasti plodovi izvrstan su izvor selena koji utječe na zdravlje kože, ali i poboljšava antioksidativni kapacitet organizma. Osim toga, ovi oraščići su dobar izvor kalija i vitamina E. No, imajte na umu njihovu visoku kalorijsku vrijednost pa ih konzumirajte umjereno.

Jaja

Bjelanjci su sastavni dio svake anticelulitne dijete. Izvrstan su izvor proteina, a s niskim udjelom masti te malo kalorija. Žumanjci su bogati mastima, ali i mnogim mineralima i vitaminima, poput željeza, joda, cinka te vitamina A, D, E i B12. Zbog navedenoga, jaja drže dulje sitima te pomažu u topljenju viška kilograma i rješavanju nakupina celulita.

Ječam

Ječam je žitarica koja pomaže u borbi protiv viška kilograma i celulita, ne samo svojom niskom kalorijskom vrijednošću, nego i najnižim glikemijskim indeksom među žitaricama. Ova vrijednost označava duže vrijeme potrebno za probavu ječma te malene utjecaje na razinu šećera u krvi. Upravo veće promjene šećera dovode do debljanja i nakupljanja celulita što nije slučaj s ječmom.

Objavljeno 12.05.2022.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!