Pravila zdravog sunčanja
Lifestyle

Pravila zdravog sunčanja

Kako biste dobili zavidnu boju, a pri tome ostali prijatelj vlastite kože, poštujte sljedeća pravila.

S dolaskom ljeta izloženost suncu kulminira. Preplanulost postaje pitanje prestiža, ali ne zaboravimo da voljeno sunce može postati najgori neprijatelj naše kože. Zato evo nekoliko pravila koje bi valjalo slijediti:

1. Prve dane izloženosti UV zrakama koristite visoke zaštitne faktore bez obzira na boju puti, preporučljivo je nositi lagane majice i šešire kao dodatnu zaštitu.

2. Zaštitne kreme nanosite pažljivo. Ne izostavite osjetljive zone poput nosa, ušiju, usnica, ramena i rista nogu na koje često zaboravljamo. Kako bi ste izbjegli crvenilo i pucanje kože korisno je tijelo prskati hladnom mineralnom vodom.

3. Mazanje ponovite svakih 2 sata bez obzira nalazite li se u sjeni ili na suncu, također i poslije svakog kupanja.

4. Izloženost suncu postupno povećavajte. Prvog dana ne sunčajte se više od pola sata. Sljedeći dan produžite vrijeme sunčanja na 45 minuta, a preostale dane ograničite vrijeme sunčanja na 2 sata maksimalno, izbjegavajući rizične sate između 11 i 16 sati.

5. Zapamtite da je preplanula boja koju dobijete postupno trajnija, ljepša i prirodnija, a izbjeći ćete i neestetsko i neugodno guljenje kože.

6. Izaberite zaštitni faktor koji odgovara vašem tipu kože! Svjetlija koža zahtijeva veći stupanj zaštite.

7. Za oblačnog vremena budite također oprezni jer UV zrake prodiru kroz oblake.

8. Za vjetrovitog vremena potreban je dodatni oprez, budući da ne osjećamo potpunu jačinu sunčevih zraka, pa se često događa da najgore „izgorimo „ baš u to vrijeme. Osim toga vjetrovito vrijeme dodatno pogoršava stanje kože budući da je dodatno isušuje.

9. Brišite se nakon kupanja, jer kapljice vode na tijelu stvaraju efekt leće, pa još više privlače zrake sunca.

10. Parfeme i šminku ne koristite prije izlaska na sunce, budući da sadrže tvari koje će ostaviti tamne mrlje na vašoj koži. Tamne mrlje mogu se pojaviti i prilikom korištenja nekih lijekova poput kortizona ili antibiotika.

11. Plovite li na brodu ili se sunčate na „luftiću" koristite zaštitne faktore s najvećom zaštitom, jer površina vode reflektira 90% sunčevih zraka.

12. Prilikom sunčanja imajte na umu da svako sunčanje pridonosi starenju vaše kože, zato oprez!

13. I na kraju ne zaboravite da je broj melanoma u porastu!

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
  • Pripazite se alergije na sunce! x 3
    Sunčeva je svjetlost ključna za opstanak svih živih bića, ali ona može biti i uzrokom opasnih bolesti kože. Apsorpcijom svjetla u kožu pokreće se cijeli niz procesa koji dovode do oštećenja stanice. D...
  • Solarij - koje su mu dobre, a koje loše strane? x 19
    Ljeto nam se lagano bliži i svi želimo izgledati in. Bitke oko toga da li je solarij manje ili više štetan od sunca stalno se vode. Po jednim stručnjacima solarij je zdraviji jer je UV kontroliran, a ...
  • Vrijeme je za plažu - kako pripremiti tijelo za sunčanje ? x 1
    Opće je poznato da kožu treba njegovati tokom cijele godine i to izvana, ali prije svega iznutra. Iznutra stanice našeg površinom najvećeg organa hranimo prvenstveno unošenjem velike količine vode koj...
Na forumu ima 0 komentara na ovu temu
Forum
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 15.06.2007
Piše: