Akcija: do 30% popusta na najpopularnije kardio fitness sprave

10 kratkih savjeta kako pripremiti kožu za sunčanje

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Najveća ponuda fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Ljeto je stiglo i mnogi odbrojavaju dane do godišnjeg odmora. A godišnji odmor gotovo uvijek znači i – izležavanje na plaži.

O štetnosti izlaganju suncu cvrkuću i vrapci na grani, no osim izbjegavanja sunčanja postoje i drugi načini kojima možete pripremiti kožu na sunce i zaštititi je od isušivanja i oštećenja koja doživi tijekom ljetnih tjedana.

ljeto

Donosimo 10 savjeta kako zaštititi kožu od štetnih utjecaja sunčevih zraka i pripremiti je za izlaganje suncu:

1. Hidratizirajte kožu

Iako krema za hidrataciju ne štiti kožu od sunca, za razliku od krema za sunčanje, može na određeni način pomoći da se ograniči oštećivanje kože. Što je više vaša koža izložena suncu, to se više isušuje, a  dok se suši, postaje osjetljivija na UV zrake. Ako kožu nahranite dobrom kremom za hidratizaciju, pomažete joj da rekonstruira zaštitni sloj. Odaberite kremu koja odgovara vašem tipu kože i redovno je hranite i čuvajte od sunca.

2. Napravite piling

Iako to mnogi ne znaju, piling je važan korak prije izlaganja suncu. Ovaj postupak pomaže koži da se riješi mrtvih stanica koje se akumuliraju i mogu spriječiti ravnomjerno tamnjenje. No, imajte na umu da je nakon pilinga obavezno nanijeti krenu sa zaštitnim faktorom jer je ovim postupkom uklonjen sloj koji je štitio kožu od UV zraka i ona je sad podložnija štetnim utjecajima sunca.

Preporuka je da nakon pilinga pričekate nekoliko dana prije direktnog izlaganja suncu. Odaberite piling koji odgovara vašem tipu kože: osjetljivu kožu nikako ne treba tretirati nekim grubim pilingom, dok je on primjeren grubljoj i debljoj koži.

ljeto

3. Pravovremeno napravite depilaciju

Dlačice na tijelu vrsta su zaštite kože i nakon što ih uklonite, koža ostaje ogoljena i izložena direktnom suncu. Stoga, baš kao i piling, i depilaciju nemojte raditi neposredno prije izlaganja suncu, već j napravite nekoliko dana ranije, kako bi se koža smirila i bila spremna za sunce.

4. Posebnu pažnju obratite na zaštitu usana

Iako mnogi na to ne obraćaju pažnju, usnice treba također zaštititi od štetnog UV zračenja. Redovito se mažite balzamom za usta s zaštitnim faktorom. Koža usnica je jako osjetljiva i tako joj i pristupajte.

5. Zaštitite kosu

Iako će to mnogima biti teško prihvatiti: tijekom ljeta i izlaganja suncu ne preporučuje se svakodnevno prati kosu jer se na taj način s kose skida prirodno ulje koje kosu štiti  i održava sjaj i zdravlje. Obogatite kosu losionom sa zaštitnim faktorom i svakako nosite kapu ili šešir. Tako ćete zaštititi i kosu i lice od direktnog sunca.

ljeto

6. Prehranu obogatite beta-karotenom i vitaminom E

Zahvaljujući njihovim antioksidativnim svojstvima, hrana bogata beta-karotenom i drugim karotenoidima, poput likopena, može poboljšati zaštitu kože od UV zraka. Najbolji izvor ovih spojeva su mrkve, slatki krumpir, bundeve, špinat, brokula, mango, marelice, kelj, grašak, rajčica i dinja pa svakako ove namirnice uključite u prehranu.

Vitamin E koji nalazimo u biljnim uljima, bademima i drugim orašastim plodovima također pružaju zaštitu od sunca. No, ipak, nemojte misliti da zaštitne kreme nisu potrebne ako jedete ove namirnice.

7. Redovno uzimajte omega-3 masne kiseline

Omega-3 masne kiseline, osobito EPA (eikosapentaeonska kiselina) doprinose poboljšanju zaštitnih svojstava kože pred sunčevim zrakama. Smanjenjem razina E2 prostaglandina, omega-3 masne kiseline smanjuju upalu kože, povećavajući toleranciju na UV zrake i smanjuju rizik od raka kože.

ljeto

8. Povećajte unos kalcija

Beta karoten i vitamin D3 neće biti dovoljni da budete kvalitetno spremni za sunčanje. Oko 2 tjedna prije odlaska na more, savjetuje se pojačati unos namirnica koje sadrže kalcij.

Ovaj mineral jača stanice kože i čini ih manje podložnima raznim oblicima iritacije kože. Primjerice, kelj je izrazito bogat kalcijem, kao i mlijeko, rukola i sezamove sjemenke.

9. Postupno povećavajte trajanje izlaganja suncu

Najbolja priprema za sunčanje na godišnjem odmoru je postupno povećavanje vremena provedenog na suncu. Nikako nemojte da vaše prvo sezonsko izlaganje suncu traje cijeli dan jer bi to moglo završiti s opeklinama.

Svakako se zaštitite zaštitnim kremama s visokim faktorom koje štite od UVA i UVB zraka.

ljeto

10. Čuvajte kožu i nakon sunčanja

Izlaganje UV zračenju izaziva promjene na koži u obliku smeđih mrlja, grube kože i bora, bez obzira jeste li izgorjeli ili ne. Kada koža dođe pod djelovanje sunčevih zraka, niz oštećenja se događa koji uzrokuju upale koje potiču proizvodnju molekula kisika koje utječu na stanični rast i stimuliraju proizvodnju enzima koji uništavaju kolagen.

Nakon sunčanja svakako kožu zaštitite kozmetičkim preparatima koji će kožu nahraniti i spriječiti oštećenja kože izazvana suncem.

Objavljeno 01.07.2018.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!