Preduhitrite i pobijedite proljetni umor!
Zdravlje

Preduhitrite i pobijedite proljetni umor!

Nakon duge zime, bogate manje-više jednoličnom prehranom, nastupa razdoblje proljeća, koje nam daruje duge dane, više svjetlosti i postavlja pred nas više zadataka. Organizam je iscrpio sve zalihe vitamina C koje je mogao iscrpiti, nema ga u tijelu, sve više nedostaje te se osjećamo umorni i iscrpljeni, potpuno drugačije od onog što bi očekivali na proljeće, da smo prepuni energije i nema nam kraja.

Spavanje i umor

Nema sumnje, zima i nedostatak vitamina C uzeli su svoj danak, a nas je obuzeo tzv. "proljetni" umor. Nakon prospavane noći osjećamo se kao da smo kopali, u sred radnog vremena najrađe bi prikunjali, a učenici i studenti najrađe bi zaspali gledajući u knjige zbog nedostatka koncentracije i iscrpljenosti.

Recept za svladavanje proljetnog umora je prije svega više vitamina C. Tržnice su upravo na proljeće sve bogatije zelenim povrćem koje je prebogato vitaminom C i spremno da napuni naše rezerve. Naravno, nema učinka ako se taj cijenjeni vitamin ne konzumira uz željezo jer ono pomaže u apsorpciji. Dakle, idealno bi bilo kada bi radić začinili, umjesto octom limunovim sokom ili nakon porcije graha za desert pojeli naranču.

Nezaobilazna je rekreacija za razbuđivanje organizma. Ona pomaže cirkulaciju, čini da našim žilama proradi uspavani krvotok, potiče proizvodnju hormona koji su odgovorni za akciju i buđenje, a ujedno nas dovodi u formu. Dakle, upotpunite svoja jutra ili popodneva, ovisno o slobodnom vremenu, tjelovježbom umjesto izležavanjem u krevetu ili gledanjem televizije.

Proljetna prehrana

Konzumacijom barem litre i pol vode na dan napojit ćete žedno tijelo; svaka stanica u vašem organizmu umire ukoliko nema dovoljno tekućine jednako kao i biljka kad ju se ne zalijeva. Napojite sve stanice u tijelu; učinite svojem mozgu uslugu i pomozite mu jednostavnim korakom da vrati koncentraciju, poboljša pamćenje i otvori oči! Na sličan način pomoći će vam i konzumacija cjelovitih žitarica, koje poboljšavaju pamćenje i koncentraciju; ujutro pojedite pecivo od integralnih žitarica, a u ladici na poslu umjesto čipsa, sjemenke lana, suncokreta i sl.

Prakticirajte jutarnje umjesto večernjeg tuširanja. Tuširanje naizmjence toplom pa hladnom vodom poboljšat će cirkulaciju, naročito ako mlaz tuša usmjerite od ekstremiteta prema srcu. Pomoći će i žustar peeling koji će potaknuti cirkulaciju u kapilarama i vratiti lijepu boju i sjaj vašoj koži. Tuširanje završite tuširanjem hladnom vodom, a obrisati se možete grubljim ručnikom koji će mikromasažom staviti točku na i.

Vodite računa o ranim odlascima na spavanje, još važnije nastojte da oni budu uvijek u isto vrijeme. Razlika u terminu odlaska na spavanje zbunjuje vaš mozak koji bi u suprotnom, slušao svoj sat i prirodni mehanizam koji vam pomaže da zaspite. Na taj način, vaše tijelo ujutro će biti odmornije, a s vremenom uhvatit ćete ritam spavanja koje vašem organizmu najviše odgovara.

Provodite vrijeme na suncuI posljednji savjet, no ništa manje bitan od ostalih, provodite vrijeme na suncu i na svjetlosti. Primajući više svjetla, smanjuje se razina hormona melatonina, a mozak prima informaciju da je vrijeme za buđenje iz "zimskog sna"; zato često duže ostajemo budni, imamo osjećaj da možemo pokoriti cijeli svijet, da smo prepuni energije i elana. Naravno, ako nas ne pokori proljetni umor.

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
  • Riješite se potkožnog masnog tkiva ! x 73
    Da bismo izgubili 1 kg potkožnog masnog tkiva trebamo unijeti hranom 7000 kcal manje nego što potrošimo dnevnom aktivnošću i bazalnim metabolizmom, odnosno potrošiti dnevnom aktivnošću i bazalnim meta...
  • Mali vodič - što raditi, a što ne x 51
    Da biste imali ravan trbuh trebate mnogo vježbati trbušnjake - Pogrešno Bolje je vježbati manje, a kvalitetno, jer ako se pretjera riskirate preopterećenje vrata i kralježnice, a rezultati će biti s...
  • Brokula - namirnica za duži život x 50
    Brokula sigurno nije omiljeno dječje jelo, a i kod mnogih odraslih na prilično je lošem glasu. No, ako se pravilno skuha, brokula ima izvrstan okus. U novije vrijeme znanstvenici su otkrili da je i vr...
Na forumu ima 0 komentara na ovu temu
Forum
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 11.03.2009
Piše: