VELIKA ljetna akcija na fitness rekvizite (do -50%)

Mali vodič - što raditi, a što ne

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Da biste imali ravan trbuh trebate mnogo vježbati trbušnjake - Pogrešno.

Bolje je vježbati manje, a kvalitetno, jer ako se pretjera riskirate preopterećenje vrata i kralježnice, a rezultati će biti suprotni očekivanjima.

Idealna vježba koju treba izvoditi tri puta po deset puta : legnite na leđa s rukama ispod vrata, savijenim koljenima, stopalima oslonjenima na pod i napetim gležnjevima. Privucite glavu i leđa koljenima te se vratite u ležeći položaj. Da biste se učvrstili trbuh vozite 20 minuta bicikl ili brzo hodajte.

Asimetrični sportovi, poput tenisa, čine loše - Pogrešno

Nisu opasni ni za djecu ni za one koji su u razvoju i rastu. Nakon tenisa izvodi se nekoliko gimnastičkih vježbi koje će uravnotežiti mišićna vlakna .

Uvijek treba slijediti istu shemu vježbanja - Pogrešno

Mišići tijela se, nakon otprilike dva mjeseca aktivnosti, prilagode te je tako vježbanje manje efikasno. Zbog toga shemu vježbanja treba mijenjati i povećavati težinu vježbi ili utege s kojima se vježba u skladu s postignutim napretkom.

Ples je korisniji od vježbanja - Pogrešno

Zabavnije je sigurno, ali ne uvijek i potpunije jer, ovisno o koreografiji, neki mišići mogu biti više angažirani, drugi zapostavljeni.

Nakon vježbanja slijedi desetak minuta istezanja - Točno

Stretching služi da bi se istegnuli i produžili mišići koji su se koristili u vježbi, sprječava napuknuća i bolove i ublažava stres kojemu su bili podvrgnuti.

S aerobikom se mršavi - Točno

Da bi se izgubilo na težini potrebno je vježbati barem četiri puta na tjedan, 30-40 minuta. Korisni su aerobik, vožnja biciklom, plivanje, jogging, sportsko hodanje. Tempo koji pomaže topljenju masnoća je onaj koji izaziva lagano ubrzano disanje uz koje se može pričati i pjevušiti.

Sporije izvođenje vježbe bolje učvršćuje mišiće - Točno

Bolje je vježbu izvoditi polagano i suprotstaviti se sili teže.

Učvršćivanje mišića trbuha pomaže kod bolova u kičmi - Točno i pogrešno

Sigurno je da je ravan trbuh znak pravilnog držanja, a to je prvi uvjet da se ne pati od bolova u kralježnici. Dobro je ne zanemarivati te mišiće da bi se izbjegli problemi u budućnosti.

Oni koji već pate od bolova kralježnice trebaju jačati trbušne mišiće plivanjem i vježbanjem u vodi jer ona skida težinu i olakšava teret na leđima i zglobovima. Steper je zabranjen.

Idealno je vježbati dva sata dva puta na tjedan - Pogrešno

Ne pretjerujte. Da biste postigli dobre rezultate bolje je vježbati 30-45 minuta svaki dan. Ne zaboravite, vježbanje je i duga šetnja brzim tempom ili vožnja biciklom.

Kad su mišići slabi treba povećati broj vježbi - Pogrešno

Bolje je postupno povećavati opterećenje, bez pretjerivanja s teretom. Beskonačna ponavljanja stimuliraju proizvodnju mliječne kiseline koja djeluje na stvaranje celulita.

Vožnja biciklom ojačat će noge - Pogrešno

Mišići nogu spadaju u one koji, i kada se stimuliraju, ne bujaju previše. Da bi se bolje oblikovale noge treba izbjegavati preskakanja i teške odnosno naporne vožnje biciklom.

Joga je samo za relaksaciju - Pogrešno

Ako su asane (položaji) dobro vođeni, a vodi ih dobar učiteljem joge, prirodno će i nježno jačati mišiće i djelovati na istezanje mišića, odnosno stretching. Yoga popravlja držanje i disanje te čini dobro cijelom tijelu.

Pretjerivanje u sportskim aktivnostima može izazvati stres - Točno

Taj se fenomen se zove overtraining i događa se onima koji pretjerano, poput manijaka, vježbaju. Osim stresa može izazvati nervozu, nesanicu, glavobolju i probleme u prehrani.

Tijekom vježbanja treba uzimati tekućinu - Točno

Nekad se mislilo da voda nije dobra jer rashlađuje mišiće. No, zapravo je nužno piti vodu koja ne smije biti hladna. Time se tijelu vraćaju izgubljena tekućina i mineralne soli.

Ljeti su korisni zamjenski preparati s mineralima, posebno ako se mnogo znojite, ili ako vježbate na suncu. Ipak pazite da ne pijete samo takva energetska pića, a zanemarite vodu.

Vježbe za prsne mišiće ne jačaju grudi - Točno i pogrešno

Grudi su sastavljene od mliječnih žlijezda i masnog tkiva i na njih ne djeluje vježbanje. No, učvršćivanje prsnih mišića pomaže da se grudi drže čvršćima i da se ne objese. Potrebno je također vježbati leđne mišiće jer ako su leđa ravna, a ramena otvorena, grudi će izgledati čvrste.

Večernje vježbanje izaziva nesanicu - Točno i pogrešno

Ako su vježbe umjerene, one će pomoći da se lakše zaspe. No, to je ipak subjektivno, pa mogu u nekih izazvati i nesanicu.

Vježbanje s utezima učvršćuje mišiće, ali ne pomaže mršavljenju - Točno i pogrešno

Istina je da ne dovodi do gubitka težine već povećava mišićnu mršavu masu u odnosu na onu masnu. Čvrsto tijelo ima aktivniji metabolizam, dakle indirektno vježbanje će pomoći skidanju kilograma i masnog tkiva.

Objavljeno 11.10.2006.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!