Na šta treba paziti pri mršavljenju ?
Mršavljenje

Na šta treba paziti pri mršavljenju ?

1. Jedi manje : To znači jedi manje praznih kalorija što će rezultirati smanjivanjem ukupne količine masti u i na tijelu. Najbolji način ( i najefektniji) je lagano smanjivanje kalorija iz tjedna u tjedan.

Svako naglo smanjivanje unosa ugljikohidrata rezultira šokom za organizam koji se onda bori stvarajući još veće zalihe. Smanjuj ukupnu količinu kalorija oko 200 kalorija tjedno dok ne postigneš željeni nivo, a to je otprilike 20 kalorija po kilogramu željene težine. To znači ako želiš imati 80 kg trebaš da bi smršavio sa sadašnje težine dostići oko 1600 kalorija na dan.

Ne želiš samo manje unositi kalorija, također želiš sagorijeti postojeće količine masti na tijelu. nači to nećeš raditi kada si u programu za masu kada želiš uzimati 3-4000 kalorija dnevno. Kardio trening i specifičan trening za definiciju će ti pomoći da što prije dođeš do željene težine.

2. Povećaj unos proteina : Kada god ideš na tako veliku restrikciju kalorija, moraš povećati unos proteina jer bi inače osim masti počeo gubiti i mišićnu masu. Proteini iz piletine, purice, čistog bifteka svinje i teletine kao i mlijeka, jaja moraju zauzimati vodeće mjesto u jelovniku. Uz takovu prehranu, mišići ne samo da se neće smanjivati nego će i nastaviti rasti i ostati čvrsti.

Trebao bi uzimati oko 3 grama proteina po jednom kg tjelesne težine. Visoko proteinski, a nisko kalorični proteinski pripravci pomoći će ti da opskrbiš organizam tijekom dana uzimajući ukupno 5-6 obroka. Protein bi trebao zauzimati 40-50 % tvoje dijete.

3. Periodična raspodjela ugljikohidrata : U programu za masu, nekoliko mjeseci je neophodno potrebno unositi veće količine ugljikohidrata, kako bi se ubrzao proces izgradnje mišićne mase i osiguralo dovoljno energije za težak trening. No u procesu definiranja izgrađene mišićne mase potrebno je smanjiti ugljikohidrate na gore opisani način.

U nedostatku ugljikohidrata kao goriva, organizam će trošiti uskladištene masti, a upravo to i želimo. Ukupni unos ugljikohidrata ne bi trebao biti veći od 25-40 %.

4. Jedi češće i manje obroke : Jedan od odličnih načina brzog trošenja tjelesne masti je upravo to; jesti manje obroke i to 5-6 puta dnevno. Tako nikada ne preopteretimo organizam, a tijelo stalno dobiva dovoljne količine hrane i gradivne materije tako da nema potrebe stvarati zalihe.

Obroke si možemo podijeliti tako da imamo tri uobičajena obroka i između uzmemo neki proteinski niskokalorični napitak. Time ćemo ubrzati naš metabolizam, a osnova svake dijete za mršavljenje je ubrzati izmjenu tvari u tijelu.

5. Smanji ugljikohidrate pred spavanje : Ovdje mnogi čine veliku grešku, posljednji obrok u danu bi trebao biti lagan i sa samo 15-20% ugljikohidrata. Svi znamo da pri spavanju metabolizam usporava i sav nepotrošeni obrok se skladišti u tijelu u obliku masti.

6. Povećaj kardio trening : Počni sa 20 minuta dnevno (prije i poslije treninga), a posebno ujutro kada tijelo troši najveće količine energije. Povećavaj intenzitet i vrijeme za 5 min više svaki tjedan, sve dok ne budeš dostigao željenu težinu i izgled.

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
  • Dijeta sa viljuškom x 24
    Je li vam ikad palo napamet da biste mogli smršavjeti tako da neko vrijeme koristite samo viljušku? Autori francuskog bestselera Večera s viljuškom Sophie Troff i Ivan Gavriloff propagiraju ne dijetu,...
  • Riješite se potkožnog masnog tkiva ! x 74
    Da bismo izgubili 1 kg potkožnog masnog tkiva trebamo unijeti hranom 7000 kcal manje nego što potrošimo dnevnom aktivnošću i bazalnim metabolizmom, odnosno potrošiti dnevnom aktivnošću i bazalnim meta...
  • Pripremite tijelo i duh za sami vrhunac ljeta ! x 7
    Ukoliko to niste obavili u proljeće, započnite s pročišćavanjem organizma. Ako ste započeli, ali niste sve proveli do kraja, ovo je najbolje vrijeme za to. Držite li se 'rituala', samo nastavite tako,...
Na forumu ima 0 komentara na ovu temu
Forum
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 17.10.2006
Piše: