Redovito vježba tek 1% hrvatskih građana !
Vježbe

Redovito vježba tek 1% hrvatskih građana !

Redovitim oblikom rekreacione vježbe redovito se bavi samo 50 000 ljudi u Hrvatskoj, u prosjeku vježbaju dva puta tjedno, a najupornije su žene u dobi od 35 do 45 godina.

Ovaj poražavajući prosjek daleko je ispod europskog i američkog standarda. Naime dok se kod nas kakvom takvom vježbom bavi oko 10 posto populacije, u Europi to čini 50 posto, Njemci su najrevniji vježbači i redovito vježba njih 40 posto, dok se u SAD-u redovito ili neredovito rekreira jedna trećina stanovništva.

Razlog leži u tome što se većina građana Hrvatske na vježbanje odluči zbog prekomjerne kilaže, a samo je malobrojnima rekreacija dio životnog stila. Od onih koji vježbaju najviše otpada na žene, dok su muškarci skloniji vikend rekreaciji kao što su nogomet i tenis. Po obliku vježbanja žene su sklonije aerobiku, a muškarci teretanama.

Umjesto fitnessa sa zapada smo objeručke prihvatili stresan način života i fast food prehranu. Za sve ljubitelje hamburgera i toplih sendviča nutricionisti su izračunali da za 'razbijanje' jednog fast food obroka potrebni sati i sati vježbanja. usporedbe radi da bi se sagorjele kalorije dobivene ispijanjem 3 čaše alkoholnog pića potrebno je pola sata aktivnog bavljenja aerobikom.

Kalorije iz jedne kriške torte sagorjet će se nakon 30 minuta vožnje biciklom, a kalorije iz jednog komada pohanog pilećeg mesa nakon pola sata plivanja.

A da bi sagorjeli jedan Big Mac (555 kcl), veliku porciju ponfrita (335 kcl) i i 3 dl Coca-Cole (120 kcl) potrebno je sedam sati kontinuirane šetnje. Dvije kriške pizze sa sirom sagorjet ćete nakon malo više od pola sata preskakanja preko užeta, a pet medenjaka kalorijski će nestati nakon 15 minuta trčanja.

Ako ste skloniji uređivanju okoliša jednu krišku čokoladne torte sagorjet ćete nakon 3 i pol sata košenja trave. Čak sat vremena vatrenog plesa ili 3 sata glačanja potrebno je za sagorjevanje jednog čokoladnog prutića s kremastim nadjevom.

Želite li pak poboljšati cirkulaciju to možete postići s 1 i pol sata brisanja prašine po kući.

Jak motiv za redovito vježbanje hrvatskim je građanima uglavnom kronični zdravstveni problemi koji se mogu kontrolirati ili riješiti vježbanjem, poput jačanja krvožilnog sustava, jačanja mišića trupa zbog problema s kralježnicom, dijabetes ili visoki tlak. Sljedeći na popisu motiva su eliminacija stresa i želja za boljim raspoloženjem.

Najčešći vježbači često su visokoškolovani poput profesora ili liječnika, a oni koji najbrže odustaju su trendseteri jer je praćenje određenog trenda kratkotrajna zanimacija. Jednako brzo odustaju i oni koji do fitness centra ili bazena moraju duže putovati i dodatno se organizirati za redovito vježbanje.

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
 • Znate li koja je uloga stopala u treningu? x 4
  Stopala su osnova naše ravnoteže i stabilnosti a njihov razvoj čest je trenažni cilj i kod rekreativaca i kod profe-sionalnih sportaša. Trenirati ravnotežu i stabilnost ne vodeći računa o stopalima, v...
 • Zašto se obrok nakon treninga ne smije preskakati? x 12
  Obrok koji se unosi nakon treninga potrebno je da sadrži kvalitetne proteine koji će doprinijeti izgradnji i održavanju mišićne mase te jednostavne ugljikohidrate koji će nadomjestiti potrošen glikoge...
 • Zašto trening mora biti raznovrstan? x 8
  Kako bi trening bio svrsishodan on mora imitirati uvjete života za koji nas uostalom i priprema. A život je nepredvidljiv i raznolik pa bi takav trebao biti i trening. A kakav je to trening?
 • Od vježbanja stvorite naviku ! x 6
  Prvo ćemo navesti sve što ste već čuli : redovito vježbanje podiže vam razinu energije i ubrzava metabolizam, povećava snagu i fleksibilnost, smanjuje stres, podiže raspoloženje i pomaže vam nositi se...
Na forumu ima 0 komentara na ovu temu
Forum
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 12.10.2006
Piše: