Prirodni sokovi - navalite !

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Ukoliko želite izvući maksimalnu količinu vitamina i minerala iz voća i povrća, onda je najbolja opcija sok, jer ga organizam lako apsorbira.

Prirodnim cijeđenjem voće i povrće gubi vlakna. Ako postoji potreba za vlaknima dodajte integralne žitarice u njega. Voće je bogato raznovrsnim hranjivim tvarima ali sadrži i velike količine prirodnog šećera. Zbog toga nutricionisti preporučuju 2 porcije voća dnevno jer šećer predstavlja dodatne kalorije što kod dijabetičara može izazvati povećanje šećera u krvi. Zbog toga je bolje u voće dodati špinat, mrkvu i celer. Miješanje više vrsta povrća i voća povećava unos većeg broja hranjivih tvari i poboljšava okus napitka.

Koliko je dovoljno?

Preporučuje se 2 porcije voća i 2,5 porcije povrća. Uzimajući u obzir da se iz različitog voća dobije različita količina napitka, vodite se porcijama sirovog voća i povrća. Na primjer, šaka zelene salate je porcija povrća, šaka kupina je porcija voća, 1 dl iscijeđenog voća je porcija voća. Ovo je idealno rješenje kad nemate vremena pripremiti obrok. Lakše je popit sok od kelja nego ga pojest kao prilog jelu. Unosite manje kalorija a više vitamina jer ga ne kuhate.

Treba napomenuti da ga treba popiti odmah nakon pripreme, jer toplina, svjetlost i zrak ubrzavaju razgradnju hranjivih tvari. U slučaju da ste pripremili veliku količinu, spremite ga u plastične zdjelice, dobro poklopite i stavite u hladnjak, ali ne duže od 24 sata.

Kakve sokove piti?

Kupovni sokovi se konzerviraju, i time se uništava velika količina hranjivosti (vitamini, enzimi, minerali) zato je najbolje da si sami pripremate obrok. Na početku vam se može činiti da je okus soka od povrća užasan. Birajte prvo mrkvu, celer, rajčicu, papriku itd. Odnosno povrće koje i inače jedete sirovo. S vremenom će vam se nepce naviknuti na nove okuse.

Evo jednog soka koji jača imunitet i zadovoljit će okus početnika:

Uzmite 3 mrkve srednje veličine, 2 struka celera, prstohvat đumbira u prahu i 1 slatke jabuke. Isjeckajte u kvalitetnom sokovniku i po želji dodajte kockicu, dvije leda i dobar tek. Kad se naviknete na ovaj okus postepeno dodajte pola krastavca ili isjeckano lišće peršina ( dobar je za bubrege, ima diuretska svojstva i velike količine vitamina C).

Dobar izbor je i sok od špinata jer on pročišćava crijeva, bubrege a prepun je vitamina. U špinat dodajte limun da poboljša okus. Priroda je kroz špinat pružila ljudima izvrsno sredstvo za čišćenje. Ispijanjem po, otprilike pola litre soka od sirovog špinata na dan, moguće je za kratko vrijeme odstraniti i najgora začepljenja.

Jedan savjet, nemojte prokuhavati špinat. Time se u vašim bubrezima gomilaju kristali oksalne kiseline koji za sobom nose bolove i bubrežne probleme. Za čišćenje kože iznutra i izvana odlična je rajčica u kombinaciji sa krastavcem. U sokovnik možete dodat i papriku, sve izmiksati i piti. (ovo možete i stavljati na lice kao masku, dvostruka korist).

Sok od cikle vrlo je dobar za stvaranje crvenih krvnih zrnaca, čime doprinosi općenitom jačanju organizma. Posebno se, u kombinaciji s mrkvom i jabukom preporuča ženama koje se izlažu velikim naporima i trudnicama.

Još jedna napomena: razblažite sokove vodom! Time sprečavate debljanje jer se brže zasitite a unijeli ste jednaku količinu vitamina.

Ostale recepte ćete već smisliti sami u ovisnosti što volite i koji vitamini su vam najpotrebniji. Ako nemate sokovnik birajte one sa jakim motorima i sa što manje dodataka radi lakšeg održavanja. Što jednostavnije to trajnije.

Objavljeno 20.03.2008.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!