Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Masaža - poticaj ugode i dobra raspoloženja

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Bez obzira na to o kojoj je tehnici masaže riječ, njezin učinak mora biti tjelesno i duhovno rasterećenje i duboka relaksacija.

Masaža je najlakši put za postizanje opuštanja i očuvanje zdravlja. Ime joj potječe od arapske riječi massa što znači dodir. Poznata otkad je i čovjeka, spominje se u svim kulturama, od Indije, Grčke, Kine, Egipta i Rima pa sve do Bliskog istoka. Prvi pisani dokumenti u Europi datiraju iz 18 st. i vežu se uz ime švedskog liječnika P. Henrica Linga, tvorca "švedske" masaže iz koje su se razvili različiti stilovi.

Izazvani dodirom, milijuni receptora u koži šalju signale mozgu koji reagira poticanjem lučenja endorfina, hormona sreće i dobrog raspoloženja. Upravo zato masaža snažno djeluje na živčani sustav jer smiruje nervozu i smanjuje razinu štetnih (stresnih) hormona u organizmu.

Znamo da je stres, jedan od pratećih problema današnjice od kojeg patimo gotovo svi, ujedno i uzrok mnogih zdravstvenih problema i bolesti u kojima prednjače bolesti hormonalnog i srčano-žilnog sustava. Stoga je masaža odličan prirodni put za rješavanje stresa i prevenciju mnogih bolesti.

Višestruko pozitivno djelovanje

Masažom se poboljšava krvotok, iz lojnih i znojnih žlijezda istiskuju se sekreti, smanjuju se potkožne masnoće i jastučaste nakupine, poboljšava se izmjena tvari, tj. ubrzava dotok hranjivih tvari u tkiva, pojačava oksigenacija tkiva i otjecanje limfe, zbog čega koža dobiva jači tonus, postaje elastičnija te izgleda zdravije i mladenačkije.

O stanju mišića, koji pokreću naše tijelo, uvelike ovise držanje i izgled. Masaža utječe na njih tako da se rastežu i skupljaju, pa postaju čvršći, a ujedno i opušteniji, jer masažom uklanjamo nakupine mliječne kiseline koje dovode do grčeva i bolova u mišićima. Uz to, masaža potiče i olakšava probavu te predstavlja veliku pomoć kao nadopuna, ali i jedan od načina tretiranja određenih stanja.

Različite tehnike za isti cilj

Masaža se može izvoditi ručno ili pomoću određenih aparata. Ona pomoću aparata nadopunjuje i podržava ručne metode, a može se koristiti i naizmjenično, ovisno o samom konceptu tretmana. Ovisno o potrebi i željama klijenta, masažom možemo tretirati cijelo tijelo ili samo pojedine djelove (parcijalna masaža).

Švedska masaža

Ovu tehniku razvio je dr. Lang, a poznata je i pod nazivom klasična masaža . Njezin učinak postiže se kombinacijom tehnike laganog dodira, trljanja, gnječenja, lupkanja i trešnje. Masaža počinje laganim glađenjem mišića koje dovodi do opuštanja, a potom se pokreti pojačavaju i pripremaju tijelo za jače postupke kojima se obrađuju svi dijelovi tijela, počevši od perifernih, tj. nogu.

Vrlo je bitan i sam ambijent u kojem se masaža izvodi, koji treba odisati mirnoćom i skladom. Učinak masaže svakako upotpunjavaju mirisne esencije koje opuštaju duh i tijelo. Iz ove tehnike vremenom su se razvili različiti stilovi, od kojih se većina i danas upotrebljava.

Sportska masaža

Uz nju se često veže pojam jake i bolne masaže što u pravilu i jest, ali trebamo znati da ne mora biti nužno bolna nego je treba prilagoditi stanju klijenta. Ovom se tehnikom obrađuje cijelo tijelo, a krajnji joj je cilj postizanje duboke dekontrakcije, tj. opuštanja mišića.

Djeluje se na velike mišićne grupe s ciljem reaktivacije krvotoka, postizanja reorganizacije mišićnog tonusa i neuro-mišićne distenzije. Oslobađajući mišiće napetosti poboljšavamo mobilnost zglobova, a time omogućujemo normalnu funkciju određenih dijelova tijela.

Učinak sportske masaže duboka je relaksacija, jer osim mišićne dekontrakcije dolazi i do stimulacije živčanog sustava praćenog osjećajem topline.

Aromaterapijska ili aroma masaža

Sama tehnika masaže treba biti u skladu s djelovanjem izvornog eteričnog ulja. Umijeće aromaterapeuta i dobre masaže leži u dobrom izboru eteričnih ulja čije mirisne note klijentu trebaju izazvati osjećaj ugode, pobuditi njegova osjetila i biti u potpunosti prilagođena njegovim potrebama.

Kod aroma masaže treba se poštovati pravilo da se nikad ne miješa više od pet vrsta eteričnih ulja, jer bi to dovelo do poništenja korisnih supstancija i svakako neugodna i neželjena mirisa. Treba reći i da se izvorna eterična ulja nikad ne nanose izravno na kožu (osim ulja lavande), nego se miješaju s tzv. baznim uljem (npr. maslinovim, bademovim, jojobinim ili suncokretovim).

Cilj joj je opuštanje, ljepota i osjećaj zadovoljstva samim sobom. Koristi se uz razne tehnike masaže, od klasične do masaže vrućim kamenjem.

Akupunkturna masaža

Temelji se na kineskom naučavanju o tokovima energije u tijelu. Prelazeći po određenim meridijanima, maser se koncentrira na pojedine točke kako bi poboljšao protok energije, lagano ih stimulirajući vrhovima jagodica. Odlični učinci ove masaže pokazali su se kod različitih alergijskih stanja.

Ayurvedska masaža

Zasigurno je najstarija i najrazličitija tehnika masaže. Polazi od filozofije življenja i predstavlja samo jedan segment Ayurvede, indijske tradicionalne medicine, koja ujedinjuje i zagovara prirodan i zdrav način života - od prehrane, joge, tehnike disanja, meditacije... Po toj filozofiji svatko od nas ima tri vitalne energije - vata, pitta i kapha - a u svakome od nas prevladava jedna od njih.

Cilj je masaže postizanje energetske, odnosno psihofizičke ravnoteže tih energija. Dakle, ayurvedski terapeut prije same masaže mora prepoznati pojedini tip osobe i njezino stanje (je li vata, pitta ili kapha) i na osnovi njega odrediti tehniku i način masaže, odnosno dijelove tijela koji zahtijevaju specifičnu obradu.

Uz ovu masažu idu i posebno priređena ulja različitih temperatura (maslinovo, sezamovo, ricinusovo i dr.).

Shiatsu masaža

Riječ je o japanskoj masaži koja se temelji na teoriji meridijana (energetskih kanala ispod kože) kojima prema njihovu učenju protiče životna energija "chi". Masažom se stimuliraju određene energetske točke koje trebaju ukloniti različite blokade i zapreke u njezinu protjecanju.

Tek kad se otklone takve zapreke, za čovjeka kažu da je tjelesno i duhovno zdrav. Masaža se izvodi blagim pritiscima ruku, laktova i stopala, a tijelo se isteže i na taj način oslobađa se put prolasku energije. Vrlo je ugodna i učinkovita.

Tai masaža

Kod nas je poznata pod nazivom tajlandska masaža . Za terapeuta koji je izvodi predstavlja jednu od fizički najnapornijih masaža. Jer nema pravila, tj. masira se i rukama i nogama, a terapeut ponekad mora istodobno masirati različita područja tijela te prenijeti cijelu težinu svoga tijela kako bi rastegnuo klijentove ruke i noge.

Objavljeno 12.10.2006.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!