Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

5 zdravih navika koje bi sve žene trebale usvojiti

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Ako želite živjeti zdravije i biti aktivniji, čitajte dalje. U ovom članku vam donosimo 5 zdravih navika koje bi sve žene trebale usvojiti kako bi se osjećale bolje, bile zdravije i vitkije, a s time i imale više samopouzdanja.

1. Hodajte svaki dan

Jednostavno, zar ne? Svakodnevno hodanje je najjednostavnija, ali i najbolja aktivnost koju možete imati. Odredite si primjerice 5000 koraka i prehodajte ih svaki dan – tim ćete pojačati ukupnu kalorijsku potrošnju u danu, ali i popraviti metabolizam. Osim svega toka, hodanje je aerobna aktivnost koja poboljšava kardiovaskularno zdravlje i kondiciju.

Studije (Olafsdottir i sur.) pokazuju da hodanje po prirodi ima niz zdravstvenih prednosti za naše mentalno zdravlje. Naime, šetnja po prirodi popravlja raspoloženje i smanjuje simptome depresije. Stoga, već i 30 minuta šetnje po najbližem parku ili šumi će vam dobro doći.

hodanje

2. Radite 2-3 treninga snage tjedno

Ne brinite, nećete ni izgubiti na ženstvenosti ni postati mišićave ako krenete raditi treninge snage. Slično kao i hodanje, i trening snage doprinosi lakšem obavljanju svih drugih životnih aktivnosti. Ustajanje iz kreveta, nošenje vrećica iz trgovine ili bilo koja svakodnevna radnja postat će lakše kako budete jačali na treningu.

Druga prednost ovoga treninga je bolja postura, odnosno bolje držanje. Trening snage vas i uči i potiče da izravnate leđa, gurnete ramena prema natrag i dignete prsa, čime ćete odmah izgledati i više i mršavije. Na kraju, i željene obline će izgledati bolje i zaokruženije ako ih učvrstite treningom.

3. Unosite dovoljne količine proteina tijekom dana

Zaboravite ono da za vitku liniju trebate živjeti na salati. Naime, uz salatu vam je potreban komad mesa ili neki drugi izvor proteina. Studija (Sjöblom i sur.) ističe da su žene s većim unosom proteina povezane s nižim BMI (indeksom tjelesne mase) u usporedbi sa ženama koje konzumiraju manje proteina.

Ovo nam kazuje da je dovoljan unos proteina iznimno važan kad nam je cilj održati vitku liniju i zdravu mišićnu masu. Naime, funkcija proteina je oporavak i izgradnja mišića, a ako je unos proteina prenizak, tijelo ostaje mlohavo i bez tonusa.

Dodatno, u usporedbi s mastima i ugljikohidratima, proteini su najzasitniji nutrijent. Ovo vam treba biti dodatan motiv da pojačate unos proteina. Količina od 1-2 grama po kilogramu tjelesne težine bit će dovoljna pa pokušajte svakodnevni unos držati u tom rasponu (za osobu od 60 kilograma to je 60-120 g proteina na dan).

meso

4. Pratite unos kalorija

Nažalost, ako vam je cilj skidanje viška kilograma morat ćete početi brinuti i računati koliko kalorija unosite i paziti da ne premašite ono koliko ste potrošili. Naime, koju god dijetu odabrali, rezultati će izostati ako ne budete u deficitu.

Cilj vam mora biti unijeti manje hrane od ukupne dnevne potrošnje kalorija (TDEE) kako biste potaknuli proces mršavljenja. Istovremeno, oni koji žele dobiti na mišićnoj masi i povećati tjelesnu težinu moraju unositi više hrane od TDEE izračuna.

Savjetujemo da koristite jednostavne aplikacije poput MyFitnessPala preko koje možete jednostavno unositi namirnice koje jedete i pratiti ukupan dnevni unos kalorija, ali i pojedinih nutrijenata.

5. Počnite prakticirati jogu

Joga je praksa koja doprinosi fleksibilnosti i mobilnosti, ali i ima niz pozitivnih utjecaja na mentalno zdravlje i unutarnji mir. Dodatno, joga značajno pozitivno utječe na smanjenje anksioznosti i depresije kod žena.

Uz navedene, joga pomaže i u smanjenju rizika od ozljeda, poboljšava posturu i skraćuje vrijeme oporavka od ozljede.

Stoga, ako želite poboljšati životne navike i živjeti zdravije i vitalnije, slijedite ove savjete i navike i već kroz nekoliko tjedana ćete zamijetiti poboljšanja i u fizičkom i u mentalnom aspektu vašeg života.

joga

Reference:

  1. Olafsdottir G, Cloke P, Schulz A, et al. Health Benefits of Walking in Nature: A Randomized Controlled Study Under Conditions of Real-Life Stress. Environment and Behavior. 2020;52(3):248-274.
  2. Sjöblom S, Sirola J, Rikkonen T, Erkkilä AT, Kröger H, Qazi SL, Isanejad M. Interaction of recommended levels of physical activity and protein intake is associated with greater physical function and lower fat mass in older women: Kuopio Osteoporosis Risk Factor- (OSTPRE) and Fracture-Prevention Study. Br J Nutr. 2020 Apr 14;123(7):826-839.

Objavljeno 25.11.2022.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!