Vježbaj kod kuće - pogledaj top 50 najpopularnijih rekvizita za kućni trening!

Stručnjaci s Harvarda: Ovo je 5 najboljih aktivnosti za zdravlje i kontrolu težine

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Najveća ponuda fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Fizička aktivnost je potrebna svim uzrastima, zbog njezinih pozitivnih učinaka na zdravlje, jakost, mobilnost, fleksibilnost, ali i raspoloženje. Iako će mnogi na prvu pomisliti na fitness, niz je drugih aktivnosti koje možete odabrati i imati jednako dobre učinke.

Stručnjaci s Harvarda napravili su listu aktivnosti koje jednako učinkovito mogu doprinijeti kontroli tjelesne težine, poboljšati ravnotežu i opseg pokreta u zglobovima, ojačati kosti i održati ih čvrstima, zaštititi zglobove, spriječiti probleme s nizom unutarnjih organa, ali čak i spriječiti gubitak pamćenja i umanjiti rizik od razvoja niza mentalnih oboljenja.

plivanje

Bez obzira na dobi vježbača, prema mišljenju stručnjaka, ovo je 5 aktivnosti koje će pomoći održati tjelesnu kondiciju i formu i smanjiti rizik od razvoja niza bolesti:

1. Plivanje

Plivanje mnogi smatraju savršenom tjelesnom aktivnošću. Aktivnost u vodi smanjuje utjecaj na zglobove i tako minimizira rizik od ozljede, ali i doprinosi oporavku postojećih ozljeda.

Plivanje je posebno dobro za osobe s bolestima zglobova, ali i značajno doprinosi poboljšanju mentalnog stanja i popravlja raspoloženje. Plivanje, ali i različite druge vježbe u vodi doprinose mišićnom tonusu, mobilnosti, ali i postizanju željene tjelesne težine.

2. Tai Chi

Kineska borilačka vještina koja kombinira pokrete i opuštanje posebno je dobra za tijelo i psihu. Nazivaju je „meditacijom u pokretu“ jer se radi o vještini sačinjenoj od niza gracioznih pokreta kod kojih se nježno prelazi iz jednoga u drugi.

Budući da postoji u različitim stupnjevima, Tai Chi je dostupan svima, od početnika do iskusnih vježbača. Posebno je dobar za starije osobe jer poboljšava ravnotežu, što posljedično smanjuje rizik od padova i fraktura.

thai chi

3. Trening snage

Zaboravite na predrasude da je trening snage samo za muškarce te da će žene s njim postati manje ženstvene. Trening snage je namijenjen doslovno svima – od njega mišići neće enormno narasti, već će postati jaki, tonirani i oblikovani. Također, ako se mišići ne koriste i ne izlažu naporu, gubite snagu koja vam je potrebna u svakodnevnom funkcioniranju.

Mišići pomažu u potrošnji kalorija. što više mišićnoga tkiva imate, to više kalorija trošite čak i u stanju mirovanja (bazalni metabolizam), što znači da je lakše održavati željenu tjelesnu težinu. Usto, trening snage sprječava razvoj niza bolesti mozga.

Ako se odlučite za trening snage, svakako se prije konzultirajte s trenerom kako biste naučili pravilnu izvedbu vježbi te rizik od ozljede sveli na minimum. Krenite s malim težinama, koje možete podići 10 puta, a s vremenom polako podižite opterećenje kako biste i koštano-zglobni i tetivni sustav privikli na novu vrstu aktivnosti.

4. Hodanje

Hodanje je jednostavno, ali i dalje vrlo moćno. Hodanje pomaže održati formu, kontrolirati razinu kolesterola, ojačati kosti, održati krvni tlak na zdravim razinama, popraviti raspoloženje te smanjiti rizik od niza bolesti (poput dijabetesa i srčanih bolesti). Niz je studija potvrdio da redovno hodanje doprinosi pamćenju i smanjuje rizik od zaboravljanja povezanog sa starenjem.

Trebate samo par kvalitetnih tenisica i možete krenuti. Krenite s 10-15 minuta hodanja, nekoliko puta na dan. Cilj vam je hodati svaki dan u tjednu 30-60 minuta, što bržim tempom pa polako podižite vrijeme i intenzitet hodanja dok ne dosegnete ciljano vrijeme i tempo.

hodanje

5. Kegelove vježbe

Od Kegelovih vježbi nećete izgledati bolje, ali ćete postići nešto bolje, ojačat ćete mišiće zdjeličnog dna koji doprinose zdravlju mjehura. Jaki mišići u ovom dijelu tijela doprinose zdravom urinarnom traktu i preveniraju inkontinenciju. Iako su Kegelove vježbe često poznate ženama, one mogu puno doprinijeti i zdravlju muškaraca.

Da biste Kegelove vježbe izvodili pravilno, kontrahirajte mišiće koje ćete kontrahirati u situaciji kada pokušate zadržati urin ili ne ispustiti plin. Zadržite kontrakciju 2-3 sekunde, pa opustite. Budite sigurni da ste potpuno opustili sve mišiće zdjeličnog dna. Ponovite 10-ak puta i tijekom dana napravite 4-5 serija ovih vježbi.

Mnogo je aktivnosti koje radimo (ili možemo raditi) kroz dan i koje su nam zabavne, a ne doživljavamo ih kao fizičku aktivnost. Primjerice, okopavanje ili košenje vrta je izvrsna fizička aktivnost, igranje s djecom je također izvrsna aktivnost pa je moguće „trening“ odraditi i bez klasičnog sporta i organizirane aktivnosti.

Dok god kroz dan odradite 30 minuta nekog oblika fizičke aktivnosti te tjedno napravite barem 2 treninga snage, možete se smatrati aktivnom osobom i vaše zdravlje će vam na tome biti zahvalno.

Objavljeno 16.11.2019.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!