Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Hatha i Vinyasa joga – koje su razlike i koja je kome primjerena?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Kada govorimo o Hatha i Vinyasa jogi, treba uzeti u obzir da se ti pojmovi i nazivi mogu tumačiti na više načina, čije će nam razumijevanje otkriti što ih svrstava pod isti sustav, a što ih razlikuje.

joga

Što je Hatha Yoga?

Hatha Yoga je, kako je opisano u joga spisima, izvorno proces koji uključuje vježbe tijela (asana), vježbe daha i prane (pranayama), vježbe zaključavanja (bandha), vježbe jogijskih pečata (mudra) i povlačenja pažnje, vježbe pročišćenja tijela i nadija (shat-karma kriya), te rad s energetskim tijelom (čakre i nadiji). Tako da u Hatha jogu zapravo spadaju sve vrste izvođenja ovih praksi i stilova, i tradicionalnih i modernih inačica.

Hatha Yoga služi u svrhu uravnoteženja fizičkog i suptilnog tijela te u konačnici za put Raja Yoge (Ashtanga Yoga) tj. za put prema višim praksama joge i meditacije. Riječ hatha označava snagu ili silu i vrlo intenzivno radi s nekim od najvažnijih energetska tokova. Od njih su tu Ida i Pingala nadi, koji se uspoređuju s energijama Sunca i Mjeseca tj. sa suprotnostima, a simbolički su prikaz za autonomni živčani sustav (simpatički i parasimpatički). Kroz praksu hatha yoge oni se nastoje uravnotežiti kako bi se uravnotežio živčani sustav te oslobodile životne sile u nama.

Drugi način razumijevanja pojma Hatha Yoga odnosi se na slijed prakse joga položaja (asana) koji se drži točno određenog načina i redoslijeda izvođenja joga položaja. To je tradicionalni drevni sustav koji uključuje Pozdrave suncu – Surya Namaskara i manji broj asana u kojima se zadržava dulje vrijeme.

Postoji veliki broj asana, njih preko 1000 koje su poznavali veliki majstori joge, međutim oni nam daju preporuku da pažnju najviše posvetimo glavnim položajima (i njihovim varijacijama) u kojima se potrebno dulje zadržati.

joga

Prema učenju Swami Sivanande ovo je 12 osnovnih asana:

 • Sirshasana – položaj stoja na glavi
 • Sarvangasana – položaj stoja na ramenima
 • Halasana – položaj pluga
 • Matsyasana – položaj ribe
 • Pachimottanasana – položaj štipaljke
 • Bhujangasana – položaj kobre
 • Shalabasana – položaj skakavca
 • Dhanurasana – položaj luka
 • Ardha matsyendrasana – položaj twista
 • Kakasana ili Mayurasana – položaj vrane ili pauna
 • Padahastasana – položaj stojećeg pretklona prema naprijed
 • Trikonasana – položaj visokog trokuta

Legendarni jogi Sri Dharma Mittra iz New Yorka daje posebnu važnost ovim asanama:

 • Sirshasana – položaj stoja na glavi
 • Sarvangasana – položaj stoja na ramenima
 • Halasana – položaj pluga
 • Matsyasana – položaj ribe
 • Pachimottanasana – položaj štipaljke
 • Bhujangasana – položaj kobre
 • Dhanurasana – položaj luka
 • Mayurasana – položaj pauna kojemu je zamjena Kakasana – položaj vrane
 • Maha mudra – veliki jogijski pečat
 • Ardha Matsyendrasana – položaj twista ili vladar riba
 • Shavasana – položaj leša

Hatha Yoga primjerena je onima koji žele iskusiti joga praksu na jednostavniji i pasivniji način. U joga položajima se zadržava preko 20 dahova, nekada i par minuta, što je čini drukčijom od modernih praksi Vinyasa joge.

Praksa Hatha joge je vrlo pogodna za meditativno iskustvo i za one koji žele dubinu, mir i manje ručnih ispravljanja od strane učitelja (osim kada je potrebno).

joga

Što je Vinyasa Yoga?

Kada govorimo o Vinyasa praksi, također trebamo razumjeti što znači Vinyasa, te Vinyasa praksu kao stil joge.

Vinyasa kao definicija označava povezivanje nečega u inteligentnom slijedu s određenim ciljem i namjerom. To može biti bilo što, a u joga praksi se odnosi na:

 • povezivanje joga položaja u inteligentnom i sinkroniziranom slijedu
 • povezivanje pokreta tijela s određenim dahom i točkom koncentracije
 • vinyasa kao sekvenca zagrijavanja (warm-up), dinamična praksa koja potiče zagrijavanje tijela i zglobova te bolje pročišćenje tijela
 • povezivanje određenih grupa joga položaja kroz prijelaze između njih čime dovodimo tijelo u neutralan položaj
 • stvaranje sata joge koji ima svoj početak, sredinu i kraj gdje možemo zamisliti cijeli sat kao trokut (npr. početak sata ide od dna trokuta prema gore uz lagano opuštanje, zagrijavanje, vrh trokuta ili sata su najzahtjevniji položaji ili dinamika sata, te polako opet prema dolje ili prema završetku sata)
 • povezivanje određenih grupa tehnika u cjelinu u zadanom slijedu (npr. asana praksa, zatim pranayama, pratyahara i nadalje meditacija ili neki drugi aspekt joge)

Prva Vinyasa serija kreirana od velikih jogija u povijesti, tradicionalan je Pozdrav Suncu (Surya namaskar) koji je ostao gotovo nepromijenjen kroz minula stoljeća. Prakticirajući ga možemo otkriti puno malih tajni vinyasa prakse.

Vinyasa Yoga, kao stil izvođenja joga položaja, najčešće je pojam koji se danas vezuje za mnoge moderne prakse. Većina njih ima izvor u Ashtanga Vinyasa Yogi koja je jedna od najpoznatijih vrsta vinyasa prakse. To je dinamična i izazovna praksa koja privlači mnoge zapadnjake.

joga

Power Yoga

Sredinom 90-ih godina prošlog stoljeća, učenici Sri K. Pattabhi Joisa, koji je podučavao Ashtanga Vinyasa jogu, odlučili su prilagoditi njegovu poduku polaznicima na Zapadu (najviše u Americi). Prvo nastaje Power Yoga čiji su začetnici Beryl Bender Birch iz New Yorka i Bryan Kest iz Los Angelesa.

Pojam „Power“ je korišten kako bi se naglasilo da joga nije samo lagano istezanje, nego i intenzivno i dinamično vježbanje. Oni su promijenili neke sljedove iz Ashtanga Vinyase kako bi bila bolje prihvaćena među zapadnim svijetom. Napravili su svoje vinyasa sekvence, a njihova popularnost u Americi je iznimno narasla, u kratkom roku, te se proširila na ostatak svijeta.

Iz Power joge nastaje Power Vinyasa Yoga koja objedinjuje najjače dijelove Ashtanga i Iyengar joge. U njoj je naglašen kreativniji i slobodniji pristup, ali koji se još uvijek drži slijeda iz Ashtanga Vinyasa joge. U Pozdrav Suncu su dodane druge asane, te je puno više položaja ratnika uz koje se te druge asane nadovezuju, zadržavanje u položajima je 5 dahova.

Nadalje nastaju razni Vinyasa joga stilovi. Jedni od prvih bili su Vinyasa Flow i Slow Flow. Vinyasa flow je manje intenzivna inačica Power Vinyasa joge, namijenjena srednje naprednim vježbačima. Fokus je na fluidno povezivanje manje zahtjevnih joga položaja u kojima se zadržava do 5 dahova. Slow Flow je još jednostavnija inačica s laganim i sporijim tempom gdje se priprema za naprednije satove ili je za one koji žele opuštajuću atmosferu i usporeniji ritam.

joga

Vinyasa Yoga daje slobodu učiteljima da kreiraju osobne sljedove joga položaja i prijelaza između njih, a to je ujedno i razlog zašto je danas mnogo stilova koji se mogu staviti pod Vinyasa jogu. Učitelj razvija inteligentni set vježbi sa specifičnim namjerom, kao što je npr. fokusiranje na pretklone, položaje ravnoteže, stvaranje određenih energetskih učinaka i sl. Mnogi učitelji uključuju laganu glazbu u pozadini za pojačavanje teme sata.

Neki od najpoznatijih svjetskih učitelja Vinyasa joge su Seane Corn, Shiva Rea, Jivamukti yoga, Erich Schiffmann, Baron Baptist, Rodney Yee, Cindy Lee, Mark Giubarelli i mnogi drugi, od kojih svaki ima svoju jedinstvenu varijaciju i naziv yoge.

Iako je danas uistinu mnogo naziva za Vinyasa jogu i teško ih je nabrojati, većina njih se drži osnovnog slijeda sata i Pozdrava Suncu iz Ashtanga Vinyasa joge. Hatha Vinyasa Yoga ima razlike od Vinyasa joge po tome da se drži prije opisanog slijeda Hatha joge, a u nju je uključena dinamična vinyasa serija u stojećim asanama. 

Razlika između Hatha i Vinyasa joge je i u tome da se neke glavne asane izvode različitim redoslijedom. Npr. stoj na glavi, stoj na ramenima, položaj pluga i položaj ribe, koji se izvode u povezanom slijedu, kod Vinyasa joge se izvode po uzoru na Ashtanga Vinyasu i stavljaju se pred kraj sata, dok se u Hatha Vinyasi i Hatha jogi stavljaju kao centralni dio, u sredini sata (kao na vrhu trokuta).

Vinyasa je primjerena onima koji žele dinamičniji tempo i prolazak kroz više asana tijekom sata.

joga

Dharma Yoga

Dharma Yoga jedna je od danas poznatih praksi koja je dobila naziv po legendarnom joga učitelju Sri Dharma Mittri koji podučava tradicionalnu Hatha jogu, ali s velikim osjećajem za prilagodbu zapadnim studentima.

Kod njega se uči tradicionalna Hatha yoga i uz nju Vinyasa sekvence kroz pet serija, od gentle i početnika do naprednih, što objedinjuje Hathu i Vinyasu (Hatha Vinyasa Yoga). To omogućuje učenicima da imaju širinu izvođenja joga prakse, te da odaberu najbolje za sebe i svoje polaznike.

Objavljeno 07.05.2019.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!