VELIKA ljetna akcija na fitness rekvizite (do -50%)

Zašto je dobro jogu kombinirati s treningom snage?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Iako mnogima to neće prvo pasti na pamet, ali kombinacija joge i treninga snage je savršena. Iz više razloga. Kombinacija fleksibilnosti i opuštanja (rješavanja stresa) koji se dobivaju s jogom te utjecaja na izgradnju mišića i jakosti koje daje trening snage, spoj su ravnoteže duha i tijela koji trening čine idealnom cjelinom.

Koje su prednosti prakticiranja joge?

Joga je izvrsna praksa koja doprinosi smanjenju štetnog djelovanja stresa, doprinosi unutarnjem miru i emocionalnom zdravlju. Kontrola disanja koja je integralni dio joge doprinosi smirivanju pulsa, srčanog tlaka i kontroli misli. No, uz ove mentalne prednosti joge, joga ima i niz fizičkih benefita: doprinosi ravnoteži i fleksibilnosti, većem opsegu pokreta u zglobovima te većoj jakosti.

Dodatno, joga ima zaštitno djelovanje prema našoj kralježnici, hrskavici i zglobovima, poboljšava posturu i zdravlje kostiju, poboljšava cirkulaciju te jača imunitet. Redovno prakticiranje joge povećava drenažu limfe, tekućine bogate imunološkim stanicama. To pomaže našem limfnom sustavu u borbi protiv infekcija!

joga

Koje su prednosti treninga snage?

Kako mu samo ime kaže, trening snage povećava snagu, ali i potiče rast i održavanje mišićne mase. Budući da redovan trening snage stvara pritisak na kosti, on potiče stvaranje veće gustoće kostiju, te pomaže u borbi protiv osteoporoze.

Dodatno, trening snage pomaže u regulaciji tjelesne težine jer potiče porast stope metabolizma, odnosno povećava kalorijsku potrošnju u danu. Povećanjem mišićne mase i jakosti, svakodnevne aktivnosti postaju lakše, pa trening snage poboljšava kvalitetu života

Kako sa starenjem mišićna masa opada (5% godišnje), već sa samo 30 minuta treninga snage na dan taj trend se usporava.

joga

Kako su joga i trening snage komplementarne aktivnosti?

Ove dvije aktivnosti se savršeno nadopunjavaju: ono što jednoj nedostaje, druga pruža i obrnuto.

1. Fleksibilnost i izgradnja jakosti

Ako samo radite trening snage, vjerojatno ćete zamijetiti nedostajte i smanjenu fleksibilnost. Dodavanjem joge u trening rutinu dobiva se i aspekt fleksibilnosti  i aspekt jakosti.

2. Poboljšano disanje tijekom treninga snage

Tehnike disanja, kontrola i upravljanje disanjem aspekti su treninga kojima se ovladava na jogi. Upravo na treningu snage, pravilno disanje može doprinijeti izvedbi, pa posljedično i rezultatima.

3. Mišićna masa i izdržljivost

Trening snage doprinosi povećanju mišićne mase, ali joga je disciplina koja će poboljšati mišićnu izdržljivost i fleksibilnost.

Joga daje mišićni tonus i izdržljivost kroz različite asane i prijelaze te zadržavanje položaja u duljem trajanju. Osim poboljšanja u treningu, ovo će poboljšati i kvalitetu života jer će svakodnevne aktivnosti postati lakše.

jakost

4. Manji rizik od ozljede

Joga poboljšava opseg pokreta i doprinosi poboljšanju posture. Ovo će smanjiti rizik od bolova u leđima (posebno ako dugo sjedite). Također, kombinacija joge i treninga snage smanjuje rizik od bolova povezanih s treningom snage i dizanjem utega.

5. Poboljšana brzina i snaga

Joga će neke ulijeniti i usporiti, a tu će trening snage pomoći. Eksplozivne kretnje poput čučnjeva i pliometrije ne samo da jačaju core već i razvijaju mišićna vlakna. Ovo će poboljšati kontrolu te dati brzinu u kretnjama.

6. Upravljanje stresom

Kako je rečeno ranije, joga je izvrsno oruđe za naučiti se nositi sa stresom. Istovremeno, trening snage doprinosi kontroli ljutnje i agresije. Kombinacije ove dvije vrste treninga doprinosi miru, kontroli i emocionalnom zdravlju.

joga

Kombinacija joge i treninga snage – potpun trening uma i tijela

Kombinacijom ove dvije vrste treninga ne samo da ćete jačati mišiće već i mišićnu izdržljivost. Osim što ćete poboljšati ravnotežu i fleksibilnost, zamijetit ćete i povećanju brzinu i snagu.

Stoga, kombinirajte ove dvije aktivnosti i ugrabite sve benefite koje one u simbiozi donose i tijelu i umu.

Objavljeno 15.03.2021.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!