Vježbaj kod kuće - pogledaj fitness opremu za kućni trening!

Pogodite: Koliko nam je koraka dnevno zaista potrebno za dulji život?

Image

Redovna tjelesna aktivnost ima niz pozitivnih učinaka na ljudsko zdravlje, a stručnjaci tvrde da već samo 30 minuta hodanja značajno doprinosi zdravlju i dugovječnosti. Drugi vrijeme zamjenjuju koracima pa navode da je 10.000 koraka dnevno optimalno za benefite aktivnosti.

No, nova studija je bacila i novo svjetlo na te podatke. Optimalan broj koraka može biti manji ovisno o vašoj dobi, pokazuju nova istraživanja. Žene čiji je broj u koraka dosegao 4.400 svaki dan imalo je 41% nižu stopu smrti od žena koje su dnevno radile 1.700 manje koraka, otkrilo je novo istraživanje provedeno nad starijim ženama, autora Lee, Shiroma i Kamada.

hodanje

"10.000 koraka je marketing, a ne znanost"

"To je vrlo skroman broj koraka. Gotovo svatko to može učiniti, svakodnevno", rekla je I-Min Lee, glavna autorica nove studije i epidemiologinja u Odjelu preventivne medicine u Brighamu i Ženskoj bolnici u Bostonu.

I-Min Lee je dodala kako je motivacija za provedbu studije bila u „famoznoj brojci od 10.000 koraka na dan“ koju je prvi put spomenuta 1965. od strane jedne japanske tvrtke koja je proizvela pedometre upravo takvog imena „Manpo-kei“ što na japanski znači „10.000 koraka-metar“, što znači da je brojka od 10.000 osmišljena zbog marketinga, a ne stvarne znanstvene pozadine.

4400 koraka za 41% nižu smrtnost

I-Min Lee i suradnici na studiji su skupili podatke gotovo 17 tisuća starijih žena koje su 7 dana nosile pedometre koji su mjerili kretanje i brzinu. Žene su testirane u periodu od 4 godine.

Skupina koja je imala najmanje koraka, prosječno 2700 imala je najveći rizik od smrtnosti. Istovremeno, žene koje su radile prosječno 4400 koraka dnevno imale su 41% nižu stopu smrtnosti. Veći broj koraka tu stopu povećava do razine od 7500. Broj koraka iznad tog broja nije učinkovitiji od toga iznosa koraka.

Stoga, već i s umjerenom aktivnošću od 4400 koraka možete značajno doprinijeti dugovječnosti. Također, brzina koraka nije utjecala na rezultat, važno je napraviti određeni broj koraka, a tempo možete odrediti sami.

Koliko ste vi koraka danas napravili?

Pedometar možete kupiti u Fitness.com.hr webshopu. 

hodanje

Reference:

Lee I, Shiroma EJ, Kamada M, Bassett DR, Matthews CE, Buring JE. Association of Step Volume and Intensity With All-Cause Mortality in Older Women. JAMA Intern Med. Published online May 29, 2019.  

Objavljeno 11.06.2019.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!