Pogodite: Koliko nam je koraka dnevno zaista potrebno za dulji život?
Zdravlje

Pogodite: Koliko nam je koraka dnevno zaista potrebno za dulji život?

Redovna tjelesna aktivnost ima niz pozitivnih učinaka na ljudsko zdravlje, a stručnjaci tvrde da već samo 30 minuta hodanja značajno doprinosi zdravlju i dugovječnosti. Drugi vrijeme zamjenjuju koracima pa navode da je 10.000 koraka dnevno optimalno za benefite aktivnosti.

No, nova studija je bacila i novo svjetlo na te podatke. Optimalan broj koraka može biti manji ovisno o vašoj dobi, pokazuju nova istraživanja. Žene čiji je broj u koraka dosegao 4.400 svaki dan imalo je 41% nižu stopu smrti od žena koje su dnevno radile 1.700 manje koraka, otkrilo je novo istraživanje provedeno nad starijim ženama, autora Lee, Shiroma i Kamada.

hodanje

"10.000 koraka je marketing, a ne znanost"

"To je vrlo skroman broj koraka. Gotovo svatko to može učiniti, svakodnevno", rekla je I-Min Lee, glavna autorica nove studije i epidemiologinja u Odjelu preventivne medicine u Brighamu i Ženskoj bolnici u Bostonu.

I-Min Lee je dodala kako je motivacija za provedbu studije bila u „famoznoj brojci od 10.000 koraka na dan“ koju je prvi put spomenuta 1965. od strane jedne japanske tvrtke koja je proizvela pedometre upravo takvog imena „Manpo-kei“ što na japanski znači „10.000 koraka-metar“, što znači da je brojka od 10.000 osmišljena zbog marketinga, a ne stvarne znanstvene pozadine.

4400 koraka za 41% nižu smrtnost

I-Min Lee i suradnici na studiji su skupili podatke gotovo 17 tisuća starijih žena koje su 7 dana nosile pedometre koji su mjerili kretanje i brzinu. Žene su testirane u periodu od 4 godine.

Skupina koja je imala najmanje koraka, prosječno 2700 imala je najveći rizik od smrtnosti. Istovremeno, žene koje su radile prosječno 4400 koraka dnevno imale su 41% nižu stopu smrtnosti. Veći broj koraka tu stopu povećava do razine od 7500. Broj koraka iznad tog broja nije učinkovitiji od toga iznosa koraka.

Stoga, već i s umjerenom aktivnošću od 4400 koraka možete značajno doprinijeti dugovječnosti. Također, brzina koraka nije utjecala na rezultat, važno je napraviti određeni broj koraka, a tempo možete odrediti sami.

Koliko ste vi koraka danas napravili?

Pedometar možete kupiti u Fitness.com.hr webshopu. 

hodanje

Reference:

Lee I, Shiroma EJ, Kamada M, Bassett DR, Matthews CE, Buring JE. Association of Step Volume and Intensity With All-Cause Mortality in Older Women. JAMA Intern Med. Published online May 29, 2019.  

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
  • Pedometar – jednostavan uređaj koji će vas potaknuti na kretanje x 24
    Pedometar je prenosivi uređaj koji računa korake prepoznajući pokrete korisnikove zdjelice. Koriste ga ponajviše sportaši i rekreativci, a u posljednje vrijeme postaje vrlo popularan uređaj koji dodat...
  • Proljetnih top 10 aktivnosti na otvorenom x 3
    Proljeće je već dobrano oko vas, a nikako da se odljepite od posla i zagušljivog ureda, kuće i televizije, a rezerve energije sve su vam tanje? Evo naših top 10 prijedloga koji će vam svojim zanimljiv...
  • Sredite tijelo prije odlaska na more x 6
    Čak i ako je vaš jedini motiv za tjelesnu aktivnost nezadovoljstvo izgledom, prihvatite li se ozbiljno toga posla, učinit ćete puno dobroga za zdravlje. Kako svaka vrsta tjelesne aktivnosti nije za sv...
Na forumu ima 0 komentara na ovu temu
Forum
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 11.06.2019
Piše:
Zorana Jagodić