Akcija: do 40% popusta na odabrane trake za trčanje

MyFitnessPal - aplikacija koja pomaže gubitak kilograma na zabavan način!

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Sretni smo što živimo u vremenu povećane svijesti o važnosti zdravih životnih navika kao i pojačanog napora da se iskorijene one nezdrave, no pomalo je ironično što možemo slobodno reći da smo unatoč tome svjedoci do sada najveće stope prekomjerne težine i pretilosti u svijetu.

Priznajem da mi je ponekad čudno suočiti se sa takvim činjenicama, budući da sam neprestano pod dojmom da se moda treninga i zdrave prehrane uvukla u svakodnevicu svakog drugog pojedinca. Više nego ikad raspravlja se o kalorijama, treninzima, raznim suplementima, novi treneri i teretane niču svakodnevno.

Za razliku od nekih davnih dana svi nešto broje i paze, dok potrebna informacija stiže u sekundi. Ipak, ostaje jedno pitanje – je li to dovoljno s obzirom na to da očigledno gubimo bitku sa viškom kilograma? I prije svega – da li je baš tako potrebno jesti uz kalkulator?

Bez obzira na to u čemu zapravo leži problem i kakav stav uopće imate o praćenju kalorija, na početku promjene životnih navika nije na odmet pozabaviti se sviješću o tome što i koliko jedete te kako to utječe na vaše tijelo.

Slažete se, no to vam je zbilja nezamislivo, dosadno i zamorno. A i ne znate odakle biste krenuli. Upravo iz tih razloga, ono što ću vam danas predstaviti jedan je od novijih pokušaja tehnologije da tom problemu pristupi na što jednostavniji način i omogući vam da se dobro zabavite ulazeći u svijet novih i zdravih navika.

U moru popularnih aplikacija za uspješno mršavljenje, ističe se jedna sigurno dobro znana većini posjetitelja ovoga portala – MyFitnessPal, najpoznatija besplatna aplikacija za praćenje unosa i potrošnje kalorija koja je tradicionalni dnevnik prehrane ostavila u sjeni. Na scenu je odavno stupila nova generacija – ona u pokretu, vječno u žurbi, kojoj zbirka listova papira i olovka u torbi radi samo dodatnu smetnju i kaos.

MyFitnessPal

Priznajte, ima li što lakše od toga da samo zgrabite svoj pametni telefon ili neku od najnovijih tehnoloških spravica i upišete što ste to vrijedno danas pojeli, a ono vam u sekundi izračuna sve što vam treba? Kakvo olakšanje – vrijeme tablica, deklaracija, kalkulatora i izgubljenih bilježnica polako blijedi pred navalom tehnologije. Taj zbunjujući svijet kalorija postaje nam sve bliži, a sam proces gubljenja težine gotovo kao igra.

Ovu igru započinjete jednostavnim instaliranjem navedene aplikacije na vaš uređaj – od pametnih telefona do računala. To je jedna od velikih prednosti MyFitnessPal-a, činjenica da mu možete pristupiti sa bilo koje umrežene lokacije, na način koji vam odgovara.

Nakon uspješne instalacije, slijedi upis vaših podataka – visine, težine, mjera te konkretnih ciljeva, na temelju čega aplikacija odredi kalorije, omjere makronutrijenata te ostale željene vrijednosti potrebne za njihovo ostvarenje. Želite izgubiti par kilograma, dobiti ili pak održati svoju trenutnu kilažu, no ne znate kako i koliko čega trebate jesti? Nema problema, to prepustite aplikaciji, za par sekundi ćete dobiti pravi odgovor.

Dobiveni podaci prilagođeni vašim potrebama i ciljevima pratit će vas iz obroka u obrok kao i iz dana u dan, dok ih svojim upisima namirnica nastojite dostići. S obzirom na to da se kalorijska vrijednost svakog obroka odbija od ukupne, uvijek ćete znati koliko vam je kalorija ostalo do kraja dana.

Isto tako, ako jedan dan pretjerate s unosom hrane ili pojedete premalo bit ćete upozoreni, tako da ćete sljedeći dan moći bolje isplanirati što i koliko ćete pojesti. Gotovo kao da imate osobnog nutricionista koji živi s vama i prati vas iz obroka u obrok, nastojeći vas usmjeriti prema onome što je za vas najbolje.

Da zbilja imate takvu privilegiju ne bi vam se tako lako dogodilo da zaboravite zapisati što ste pojeli, zar ne? Ne brinite, netko se pobrinuo da vam ovom aplikacijom i to omogući na način da si jednostavno postavite podsjetnik u određeno vrijeme kako bi vas podsjetio na to da još nikakav unos nije zabilježen.

Uz sve to, ono što je dodatna prednost je to da ćete nakon zaključivanja svakog dana dobiti približnu prognozu kako će vaš trenutni jelovnik utjecati na vašu kilažu tokom vremena čime nećete imati izgovor da „jednostavno niste znali“ da jedete previše ili premalo.

Stalno rastuća baza od preko 4 milijuna namirnica svjedoči iznimnoj popularnosti ove aplikacije. Gotovo da nema namirnice koju nećete uspjeti pronaći prilikom upisivanja svojih obroka.

MyFitnessPal

Pohvalna je i mogućnost skeniranja bar kodova, koja u trenu skraćuje vrijeme potrebno za upis određene namirnice – ekran uređaja samo prislonite na željeni bar kod i, ako je prisutan u bazi trenutno dobijete naziv proizvoda te tablični prikaz nutrijenata koje sadrži. Iznimno efikasno i praktično rješenje. Iako moram napomenuti da se dobiveni podaci ponekad razlikuju od onih na samoj deklaraciji, više-manje se mogu naći identične vrijednosti.

Svi se upisani obroci, zajedno sa odabranim porcijama koje se lako prilagođavaju, čuvaju u evidenciji upisanih namirnica tako da ne morate uvijek unositi podatke, samo ih kopirate u novi obrok ili dan kad ih odlučite ponoviti. Nakon nekog vremena korištenja aplikacije skupit ćete solidnu bazu svojih uobičajenih obroka, a time će i sam postupak korištenja iste postati sve brži i lakši.

Kako to već biva u cijelom procesu rada na transformaciji svog tijela, bitan je kontinuitet. Stoga vam ova aplikacija pruža dnevni i tjedni prikaz vaših navika, odnosno upisanih podataka u usporedbi s ciljanim vrijednostima koje je trebalo dostići u navedenim periodima.

Kao što je prethodno spomenuto, vjerno je popraćen ne samo vaš unos kalorija već i niz ključnih nutrijenata kao što su ugljikohidrati, proteini i masti te vitamini A, E, C kao i minerali kalcij, željezo, kalij i sve ono dodatno što i sami želite popratiti, a što možda nije navedeno.

MyFitnessPal

Naravno, nije zaboravljen niti nužno potreban unos vode. Ništa se ne prepušta slučaju i sve se uzima u obzir za što bolji rezultat sa naglaskom na optimalnom funkcioniranju cijelog tijela. Pisani podaci predočeni su i kroz grafikone kojima možemo pratiti svoju težinu i mjere kroz vrijeme.

Na kraju, svi znamo da je uz dobru prehranu bitan i dobar trening kao i motivacija koju primamo iz okoline pa tako ni ova priča ne bi bila potpuna bez toga. Kao i svoje obroke, tako i upisujete i svoje aktivnosti, sate provedene u treningu kao i vježbe koje ste odradili, a mogućnost povezivanja te dijeljenja svojih rezultata sa svojim prijateljima, odnosno drugim korisnicima aplikacije kroz poruke i forumske rasprave daje vam dodatnu potporu, informacije te poticaj da nastavite putem kojim ste hrabro krenuli.

Sve u svemu, MyFitnessPal je odlična, praktična i zabavna aplikacija za praćenje kalorija, ne samo za početnike koji su danas više zbunjeni nego dobro informirani., već i za one koji solidno barataju brojkama sa tablica i deklaracija ali ipak nemaju volje niti vremena nakon svakog obroka ili još češće na kraju dana sjesti, sjetiti se i zapisati sve što su toga dana pojeli.

Gdje god bili, ova nam aplikacija daje mogućnost da u svakom trenutku imate sve na svom dlanu - ponekad je samo minuta dovoljna da upišete svoj zadnji obrok, čak i dok ga još jedete, bez packanja papira i dosadne matematike.

To zamorno zapisivanje i računanje zbilja postaje igra kad ga napola prepustimo nekom drugom, a ako su razna istraživanja vezanih za borbu protiv prekomjerne težine točna i svakodnevno vođenje dnevnika prehrane zbilja radi razliku između uspjeha i neuspjeha, vrijedi pokušati, zar ne?

Objavljeno 05.12.2014.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!