VELIKA ljetna akcija na fitness rekvizite (do -50%)

Najčešći razlozi ozljeđivanja tijekom treninga

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Trening nije izlet niti šetnja po parku. To je rad pun znoja ako se radi kako valja. Međutim, da li ste primjetili kako je tanka linija između napredovanja i ozljeđivanja ? Ako trenirate intezivno i najmanja pogreška vas može koštati ozljede.

Ozljeda je uvijek posljedica nesmotrenog treninga jer ima nečeg nerazdvojivog i opasnog između istezanja, guranja, i podizanja hladnog, teškog metala i vaše snage. Naravno, sada se pitate – a kako drugačije da steknem muskulaturu ?

Međutim, ono što morate znati je da je najbrži put da se izbacite iz željenog puta i završite BB karijeru upravo taj – kroz teške ozljede, zato morate biti mudri i da učite kako izbjeći i najmanje ozljede prije nego što vas zadese.

Možete pomoći sebi tako da slušate svoje tijelo i potom izvršiti odgovarajuće korekcije samog toka traninga.


Evo nekoliko najčešćih razloga ozljeđivanja – kao upozorenje BB i rekreativcima :

Nepravilna tehnika

Najčešće ozljede vezane su za slabo poznavanje tehnike vježbi. Nepravilna tehnika može istegnuti ili iščašiti zglob / mišić ili pokidati osjetljivo vezivno tkivo brže nego što kažete "keks". A osovina za dizanje utega koja se otela kontroli ili sam uteg mogu iskaliti svoj bijes i opustošit vam muskulaturu do same njene srži.

Pretjerivanje u težini

Podizanje prevelike težine u toku vježbanja je visok rizik sa velikom mogućnošću ozljeđivanja. Kada je nešto preteško, vi to ne možete kontrolirati, niti da uskladite svoje pokrete sa biokemijskim granicama vašeg tijela. I što je najopasnije – osovina za dizanje utega također podliježe zakonima fizike. Trpi utjecaj gravitacije i teži da se spusti na pod. Sve što joj se nađe na putu – u opasnosti je !

Loš pomagač

Ako ste dovoljno dugo trenirali vjerovatno ste dostigli nivo treninga kada vam je postalo potrebno da imate "pomagača" koji bi pazio na tok treninga i broj vježbi koje ste odradili, jer kada radite onako dobro i predano kako ste i planirali, prirodno je i dešava se da nešto promašite. Zato je potreban pomagač.

Dobar pomagač treba vam biti posvećen cijelo vrijeme treninga kako bi ukazao na greške. Zato mora biti pouzdan i pripravan da ih na vrijeme uoči i opomene, a ne da gleda okolo i priča sa prijateljima.

Prečesti treninzi

Kako prečesti treninzi utječu na ozljeđivanje?! Oni loše utječu i upravo "napadaju" nivo izdržljivosti vašeg tijela po pitanju snage i kondicije. Oni troše snagu, a usporavaju napredovanje. Ne možete graditi muskulaturu prekomjernim treninzima.

Oni utječu i na mišiće i na živčani sustav (tako što mu onemogućavaju da obnavlja ATP – energiju koja je neophodna stanicama) a i rezerve glikogena u ovakvom stanju su najčešće istrošene. Ako to potraje tjednima – ozljede neće biti nikakvo čudo. Rješenje je povratak na 3-4 treninga tjedno i da samo vrijeme treninga ne traje duže od jednog sata.

Izostanak istezanja

Istezanje nije isto što i zagrijavanje. Pravilno pripremljeno istezanje pomaže opuštanju musklature nakon zagrijavanja i prije i poslije treninga. Rezultat zagrijavanja i istezanja je zagrijano i opušteno i živčano i mišićno tkivo, spremno za rad i dobrim dijelom osigurano od ozljeđivanja.

Istezanje pomaže jer pojačava cirkulaciju i aktivira elastičnost tkiva. Konačno, ako pribjegnete istezanju nakon treninga sutradan ćete najvjerovatnije izbjeći bolove u mišićima.

Neadekvatno zagrijavanje

Da definiramo zagrijavanje. To je kratak trening niskog inteziteta koji služi da se poveća nivo krvi u mišićima. Ovi brzi, laki pokreti povećavaju temperaturu mišića koji tretiraju i time se povećava njihova pokretljivost i fleksibilnost. Zato krenite i probajte sa 5-10 minuta zagrijavanja prije istezanja.

Ako ste se ipak odlučili za težak i zahtjevan trening, probajte sa nekoliko lakih vježbi koje ćete ponavljati u sekvencama – ne zaboravite se odmoriti u svakoj pauzi između tih sekvenci.

Treninzi i reducirana prehrana

Ako ste u fazi dijete (reducirane prehrane), a nastavljate uporno i teško trenirati, u velikoj ste mogućnosti da se ozljedite, što povrh svega može se odraziti i na vaše sveukupno zdravlje.

Bolje je da taj period iscrpljujućih vježbi ostavite za period kada niste na dijeti što to opet ne znači da ne možete napredovati, nego da u tom intervalu prakticirate lakši trening.

Pad koncentracije

Ako ste u toku treninga okupirani nečim drugim i nemate koncentraciju, samim time prizivate ozljede! Veća koncentracija znači i mogućnost podizanja veće težine. Veća težina vodi razvoju muskulature, ali i težem i opasnijem ozljeđivanju ako niste skoncentrirani. Budite pametni i mudri !

Objavljeno 12.10.2006.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!