Kako izbjeći upalu mišića ?
Vježbe

Kako izbjeći upalu mišića ?

Krenuli ste u teretanu ili ste jednostavno odigrali nekoliko košarkaških tekmi. Osjećali ste se dobro nakon završetka sportske aktivnosti, ali sutradan su počeli problemi. Dobili ste upalu mišića i bole vas mišići za koje i niste znali da ih imate. Imate problema čak i dok perete kosu ili silazite niz stepenice ?

Upala mišića koja se javlja dan ili dva nakon treninga je zapravo sasvim normalna stvar naročito ukoliko ste se okušali u nekoj novoj aktivnosti. Čak i vrhunski sportaši dobivaju upale mišića nakon intenzivnih treninga. Upala se najčešće javlja 24-48 sati nakon vježbanja jer mišići nisu navikli na takvo opterećenje.

Prilikom vježbanja mišići trpe mikrooštećenja u vidu malog trganja vlakana. U ovim pukotinama se skuplja tekućina. Ova oštećenja se brzo poprave, a nakon ovih trauma mišić postaje nešto jači i sljedeći put neće tako žestoko reagirati na isto opterećenje. Bolovi u mišićima su način na koji vam vaše tijelo želi reći da se trebate malo odmoriti.


Evo nekoliko savjeta kako možete ublažiti upalu :

 • Bućnite se u kadu sa toplom vodom i opustite se maksimalno.
 • Istežite oprezno mišićne grupe koje ste trenirali jer će vam to pomoći da se oslobodite mlječne kiseline koja se nakupila u mišićima i izazvala bol.
 • Nakon jakog treninga sigurno vam nije do kretanja, ali brzo hodanje popraćeno laganim istezanjem mnogo će vam pomoći.
 • Led ce pomoći da se umanje posljedice mikrotrauma.

Kako izbjeći upalu ?

Upala mišića nije ugodna stvar, ali ukoliko se javi u vidu blage nelagode može značiti samo jedno, a to je da ste odradili dobar trening.

Evo još dobrih i korisnih savjeta kako izbjeći upalu :

 • Odmarajte jedan dan između treninga i dozvolite tijelu da se oporavi.
 • Mišići koji su dehidrirali dobivaju upalu znatno brže i lakše.
 • Vodite računa da se ne preforsirate. Previše vježbanja sigurno će rezultirati upalom mišića i može izazvati ozljedu.

Naravno, ukoliko upala zaista boli i traje duže nego što je to uobičajeno, posjetite liječnika jer bol možda ima za uzrok ozbiljniju stvar.

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
 • 5 stvari koje nikad ne biste trebali činiti kada vježbate! x 34
  Mnogi se ljudi potpuno zanesu vježbanjem i zaborave na neke ključne principe sigurne i učinkovite tjelovježbe. Vježbati usprkos boli jedan je od najbržih načina da razvijete ozbiljne ili trajne ozljed...
 • Masaža - poticaj ugode i dobra raspoloženja x 3
  Bez obzira na to o kojoj je tehnici masaže riječ, njezin učinak mora biti tjelesno i duhovno rasterećenje i duboka relaksacija. Masaža je najlakši put za postizanje opuštanja i očuvanje zdravlja. Masa...
 • Zašto se javlja bol u leđima ? x 8
  Loše držanje, debljina, slabi mišići i stres četiri su faktora koji povećavaju mogućnost boli u donjem dijelu leđa. Ako se stresa i ne možete riješiti, preostala tri faktora svakako možete. Želite li ...
Na forumu ima 1 komentara na ovu temu
Forum
Upala misica znaci da su misicna vlakna popucala, moze li misic onda normalno rasti i razvijati se??Ja poslje svakog treninga za prsa osjetim bol cca 2 dana isto tako i za noge.....da radim onda sa manjim opterecenjima ili....??
tone
22.02.12. u 22:01
line
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 25.10.2006
Piše:
Net