Recepti za superukusne i zdrave proteinske pločice!

Image

Proteinske čokoladice vole svi koji su ih barem jednom imali priliku probati. No, ono što ne volimo kad je riječ o proteinskim čokoladicama je njihova - cijena! Ako obratite pozornost na sastojke u proteinskim čokoladicama, pa potražite one bez dodanih šećera, bez umjetnih boja i slično - cijena će biti vrlo blizu cijeni toplog obroka.

No, to ipak ne znači da nećete jesti proteinske čokoladice. Rješenje: napravite ih sami! Čokoladice koje vam predlažemo imaju proteine i nutrijente koji podižu razinu energije poput orašastih plodova.

Savjet: Napravite veću količinu proteinskih čokoladica. Dugo mogu stajati pa ćete s većom količinom biti opskrbljeni ovim međuobrocima nekoliko dana.

Kikiriki proteinske pločice

Sastojci (za 10 pločica):

  • 120 grama maslaca od kikirikija
  • 250 ml bademovog mlijeka (može i zobeno)
  • 80 g zobenog brašna
  • 8 mjerica whey proteina s okusom vanilije
  • 45 grama tamne čokolade (minimalno 75% kakaa)
  • 50 grama pereca
  • 1/2 čajne žličice stevije
  • malo soli

Priprema:

U protvan stavite papir za pečenje. U blender ubacite maslac od kikirikija, bademovo mlijeko, sol i steviju pa miksajte na maloj brzini.

U posudu istresite whey protein i zobeno brašno i izmiješajte. Dodajte polako u blender u kojoj se vrti smjesa. Brzinu rada blendera malo ubrzajte pa ponovo vratite na sporu. Ugasite mikser i dodajte na što manje komadiće iskidanu čokoladu i perece. Promiješajte dobro žlicom pazeći da se čokolada što manje istopi ili smrvi. Smjesu istresite na protvan i poravnajte. Protvan stavite preko noći u hladnjak. Sljedeći dan narežite čokoladice koje su spremne za konzumaciju.

Proteinske pločice s jagodama

Sastojci (za 8 pločica):

  • 60 g jagoda (može i smrznute)
  • 60 g kokosovog brašna
  • 60 g whey proteina (bez okusa ili vanilija)
  • 1/2 čajne žličice ekstrakta vanilije
  • malo bademovog mlijeka
  • 80 g tamne čokolade (minimalno 75% kakaa)

Priprema:

Jagode stavite u blender i miksajte dok ne dobijete jednoličnu kremastu smjesu. Dodajte kokos i whey proteine te ekstrakt vanilije, pa miksajte dok se sastojci ne sljube. Smjesu izlijte na protvan i izravnajte po vrhu pa stavite u hladnjak da se stvrdne.

Tamnu čokoladu stavite u posudicu i zagrijte dok ne postane tekuća. Protvan izvadite iz hladnjaka i narežite čokoladice. Svaku čokoladicu uvaljajte u otopljenu čokoladu i stavite na papir za pečenje. Sve ponovo vratite u hladnjak da se čokolada stvrdne.

Čokoladne proteinske pločice

Sastojci (za 8 pločica):

Priprema:

U blender ubacite zobene i izmiksajte da se zobene usitne. Dodajte kakao prah i whey protein pa još malo izmiješajte. Datulje namočite u vodi da se lakše odstrani kora, odstranite je pa datulje narežite na kockice i ubacite u blender. Dodajte orahe, kokosovo brašno, ekstrakt vanilije i sok. Par oraha ostavite sa strane. Smjesu dobro izmiješajte dok ne postane ujednačena. Na kraju dodajte preostale orahe i zrnca kakaa i nježno izmiješajte žlicom. Smjesi dodajte vode dok ne dobijete željenu gustoću.

Smjesu istresite na protvan na kojem je papir za pečenje i poravnajte. Protvan sa smjesom stavite u hladnjak minimalno 2,5 sata. Narežite pločice i uživajte.

Proteinski brownie

Sastojci (za 10 brownieja):

  • 250 g crnog graha iz konzerve
  • 2 žlice kakao praha
  • 40 grama sitnih zobenih pahuljica
  • 40 g kokosovog maslaca
  • 2 čajne žličice ekstrakta vanilije
  • 1/2 čajne žličice praška za pecivo
  • 120 g tamne čokolade (usitnjene na što manje komadiće)
  • 1/4 čajne žličice soli
  • 1 žlica meda
  • stevija, po želji

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Sve sastojke osim smrvljene čokolade stavite u zdjelu i dobro izmiksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Dodajte komadiće čokolade i promiješajte žlicom. Smjesu istresite na protvan obložen papirom za pečenje. Pecite 15-18 minuta na 180 stupnjeva, a potom još 10 minuta ostavite da se hladi prije rezanja. Ako vam se čini da brownies nisu pečeni ostavite ih preko noći u hladnjaku da se stvrdnu.

Brze proteinske pločice

Sastojci:

Priprema:

U protvan stavite papir za pečenje. Zobene pahuljice u blenderu usitnite gotovo do teksture brašna. Umiješajte zobene pahuljice, whey protein, rižine pahuljice i sol te dobro promiješajte. Dodajte kikiriki / bademov maslac, med i ekstrakt vanilije pa dobro promiješajte. Ako vam se smjesa čini pregustom, dodajte malo zobenog mlijeka.

Smjesu istresite na protvan i poravnajte po vrhu. Smjesa treba biti izrazito čvrsta i kompaktna. Protvan stavite u hladnjak na 16-ak minuta nakon čega je izvadite i izrežite na pločice željene veličine.

Čokoladu stavite na izvor topline da se otopi. Prelijte čokoladu preko brownieja pa ponovno vratite u hladnjak da se čokolada stisne. Uživajte!

Objavljeno 25.05.2015.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Dojam sadržaja
31
0
Podijeli s prijateljima!