5 recepata za zdrave palačinke bez brašna

Image

Zdrave palačinke su obožavani obrok među onima koji paze na prehranu, a opet ne žele se uskratiti omiljenih slatkih okusa. Da bi se smanjio unos ugljikohidrata, mnogi u ovim slučajevima posežu za palačinkama koje se rade bez korištenja bilo koje vrste brašna, a ovi recepti su posebno dragi onima koji imaju osjetljivost na gluten, pa im bijelo brašno i obične palačinke ne dolaze u obzir.

Donosimo 5 recepata za palačinke u čijoj pripremi se ne koristi nijedna vrsta brašna:

Čokoladne palačinke

tamna palacinka voce

Sastojci:

Postupak:

Sve sastojke ubacite u blender i miksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Pecite kao klasične palačinke, s obje strane. Nadjenite po želji: Proteinellom, namazom od aronije, maslacem od kikirikija ili nekim drugim namazom.

Proteinske palačinke s kokosom

palacinke

Sastojci:

Postupak:

Zagrijte tavu. U posudi pomiješajte jaja, kokosove mrvice, bananu i malo stevije pa dobro sve izblendajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Dodajte otopljeno kokosovo ulje pa polako dodajte proteine, dok ne dobijete željenu gustoću. Dodajte cimet i promiješajte.

Pecite kao klasične palačinke i nadjenite čime želite.

Palačinke sa sokom od jabuke

palacinke jabuke

Sastojci:

  • 2 jaja
  • 80 ml jabučnog soka
  • 50 g bademovog brašna (obični bademi samljeveni do teksture brašna)
  • 1/2 žličice praška za pecivo
  • 1/4 ekstrakta vanilije
  • 1/2 žlice meda

Postupak:

Pomiješajte jaja i dobro ih umutite. Dodajte im jabučni sok, med i ekstrakt vanilije. Dodajte bademovo brašno i prašak za pecivo i promiješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Pecite kao klasične palačinke i uživajte.

Palačinke s posnim sirom

palacinke posni

Sastojci:

  • 60 g posnog, kremastog sira
  • 2 jaja
  • 1/3 žličice praška za pecivo
  • 1/3 žličice cimeta
  • malo stevije
  • 1/2 žličice ekstrakta vanilije

Postupak:

Sve sastojke ubacite u blender i miksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Pecite kao klasične palačinke, s obje strane.

Debela njemačka palačinka s jabukama

palacinka jabuke

Sastojci:

  • 2 jabuke, narezane na jako tanke ploške
  • 1 žličica cimeta
  • 1/2 žličice muškatnog oraščića
  • 3 žlice kokosovog ulja
  • 2 žlice meda
  • 6 jaja
  • 150 ml mlijeka
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 20 g kokosovog brašna
  • 1/2 žličice praška za pecivo
  • šaka usitnjenih oraha
  • malo soli

Postupak:

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Uzmite dublji okrugli protvan.

Jabuke narežite na jako tanke ploške, debele oko 2-3 mm. Pomiješajte jabuke, polovicu meda, polovicu cimeta, polovicu muškatnog oraščića i protresite da se jabuke "obuku" ovom smjesom.

U topao protvan stavite žlicu kokosovog ulja da se otopi pa razmažite po cijeloj površini i stijenci protvana. Na protvan istresite jabuke u medu i poravnajte tako da je po cijeloj površini protvana. Stavite u pećnicu i ostavite da se peče desetak minuta, dok pripremate ostatak za ovu palačinku.

U većoj posudi pomiješajte jaja, mlijeko, kokosovo ulje, ekstrakt vanilije i ostatak meda. U odvojenoj posudi pomiješajte kokosovo brašno, muškatni oraščić, cimet, sol i prašak za pecivo. Dodajte ovu smjesu vlažnoj smjesi i dobro promiješajte.

Iz pećnice izvadite lagano pečene jabuke i malo ih promiješajte te ponovo rasprostrite po cijeloj površini dna protvana. Preko jabuka istresite smjesu i poravnajte po vrhu pa pospite usitnjenim orasima. Vratite u pećnicu i pecite 25-30 minuta, odnosno sok ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju.

Foto: BIG EATS tiny kitchen

Objavljeno 15.12.2016.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!